Σε Μόσχα και Τιφλίδα, Σαρκοζί, Μπαρόζο και Σολάνα

Δευτέρα, 08 Σεπτεμβρίου 2008 07:14
A- A A+

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί επισκέπτεται σήμερα τη Μόσχα και την Τιφλίδα ως πρόεδρος της Ε.Ε. μαζί με άλλους δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους, προκειμένου να επιτύχει την επιτάχυνση της εφαρμογής ενός σχεδίου ειρήνης στη Γεωργία.

Ο Σαρκοζί αναμένεται γύρω στις 2:30 μ.μ. ώρα Ελλάδας στη ρωσική πρωτεύουσα όπου θα συναντήσει το Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, από κοινού με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον επικεφαλής διπλωμάτη της Ε.Ε. Χαβιέ Σολάνα και με μία συγκεκριμένη, ομόφωνη, εντολή υποστήριξης από τους «27».

Κατά την πρώτη επίσκεψή του, πριν από ένα μήνα, ο Σαρκοζί είχε διαπραγματευθεί μόνος και επειγόντως ένα κείμενο που προκάλεσε επικρίσεις εις βάρος του από πολλούς εκ των Ευρωπαίων εταίρων του.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. επιφόρτισαν, στη διάρκεια της συνόδου κορυφής της 1ης Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, την ευρωπαϊκή «τρόϊκα» να αποσπάσει το ταχύτερο την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας των έξι σημείων την οποία διαπραγματεύθηκε στις 12 Αυγούστου, πολλές διατάξεις της οποίας οι Ρώσοι καθυστερούν, σύμφωνα με την εκτίμησή τους.

Μετά τη Μόσχα, ο Γάλλος πρόεδρος και οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα μεταβούν στη Γεωργία, όπου αναμένεται να φθάσουν στις 6:20 μ.μ. ώρα Ελλάδας. Στην Τιφλίδα, θα συναντήσουν τον Γεωργιανό πρόεδρο Μιχαήλ Σαακασβίλι.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή