Ρωσία-Τουρκία: Συμβόλαιο για την αποστολή της δεύτερης συστοιχίας S-400

Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022 16:39
UPD:17:37
REUTERS/HANDOUT
A- A A+

Ρωσία και Τουρκία υπέγραψαν συμβόλαιο για την αποστολή στην Αγκυρα της δεύτερης συστοιχίας αντιαεροπορικών συστημάτων S-400, μετέδωσε το πρακτορείο TASS επικαλούμενο τον επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας στρατιωτικής συνεργασίας.

Η Τουρκία παρά το γεγονός ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ και παρά τον πόλεμο που διεξάγει η Μόσχα στην Ουκρανία,  αγόρασε τα πρώτα συστήματα αεράμυνας S-400 από τη Μόσχα το 2017 αξίας περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων

 Οι πρώτες παραδόσεις του συστήματος έγιναν τον Ιούλιο του 2019. Σε απάντηση, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας τον Δεκέμβριο του 2020 και απομάκρυναν την Άγκυρα από το πρόγραμμα παραγωγής και αγοράς μαχητικών αεροσκαφών F-35

Αυτο επικαλέστηκε-ως μία από τις αιτίες- και η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ για να  μπολοκαρει την την απόκτηση των μαχητικών F-16 από την Τουρκία.

Πάντως, Τούρκος αξιωματούχος μιλώντας στο Reuters σημείωσε ότι «δεν υπάρχουν νέες συμφωνίες. Η αρχική σύμβαση που υπογράφηκε με τη Ρωσία για την αγορά των S-400 περιελάμβανε ήδη δύο παρτίδες. Η αγορά μιας δεύτερης παρτίδας περιλαμβανόταν στο αρχικό σχέδιο και στη σχετική σύμβαση».

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή