Politico: Το Predatorgate ταρακουνά την ελληνική πολιτική σκηνή

Δευτέρα, 08 Αυγούστου 2022 12:40
UPD:13:09
INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η προσπάθεια να επιρριφθεί σε ξένες κυβερνήσεις η ευθύνη για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη πυροδότησε έντονες αντιδράσεις. 

A- A A+

Η ελληνική καλοκαιρινή καταιγίδα των αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις μέσω Predator και για τις επισυνδέσεις της ΕΥΠ έχουν την τιμητική τους και στον ξένο Τύπο. Στη γνωστή στήλη του Politico «Brussels Playbook» έχουν κυρίαρχη θέση σήμερα, με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο να χρησιμοποιεί μάλιστα τον όρο Predatorgate (παραπέμποντας στο μέγα σκάνδαλο Watergate). 

O Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει δήλωση σήμερα για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων που έχει ταρακουνίσει την πολιτική σκηνή της χώρας του, αναφέρει το Politico και θυμίζει ότι «τόσο ο γενικός γραμματέας του Μητσοτάκη (που είναι και ανηψιός του πρωθυπουργού) όσο και ο επικεφαλής της ΕΥΠ παραιτήθηκαν την Παρασκευή».

Σημειώνει δε ότι η Αθήνα έσπευσε να κατηγορήσει ξένες δυνάμεις, κάτι που της γύρισε μπούμερανγκ. Όπως γράφει το  Politico, «κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι οι "νόμιμες επισυνδέσεις" στην περίτπωση Ανδρουλάκη έγιναν ύστερα από αίτημα ουκρανικών και αρμενικών υπηρεσιών πληροφοριών, αφήνοντας να εννοηθεί οτι ο Ευρωβουλευτής παρακολουθείτο γιατί είναι πολύ κοντά στη Ρωσία και την Τουρκία. Άλλες πηγές κοντά στην ελληνική κυβέρνηση είπαν ότι ξένες μυστικές υπηρεσίες ενδιαφέρονταν για τον Ανδρουλάκη εξαιτίας της συμμετοχής του στην επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που ασχολείται με τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Κίνα». 

Ωστόσο, «οποία έκπληξη, οι ξένες κυβερνήσεις δεν χάρηκαν καθόλου που βρέθηκαν να κατηγορούνται για το ελληνικό σκάνδαλο παρακολουθήσεων» σημειώνει το Politico και προσθέτει ότι ο Ουκρανός πρέσβης στην Ελλάδα σχολίασε πως οι ισχυρισμοί αυτοί «έχουν πάρει διαζύγιο με την πραγματικότητα», ενώ ο Αρμένιος πρέσβης έκανε λόγο για «επαίσχυντα ψεύδη». 

Το θέμα και στον Γερμανικό Τύπο

Την ίδια ώρα η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt θέτει τα εξής ερωτήματα για την περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη: «Πώς οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες και η ελληνική δικαιοσύνη κατασκόπευαν έναν ευρωβουλευτή και εξέχοντα εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης μόνο επειδή το ζητούσαν ξένες μυστικές υπηρεσίες; Το γνώριζε το ελληνικό υπ. Εξωτερικών;» Ως προς τον Θανάση Κουκάκη: «Γιατί και με πρωτοβουλία ποιου τέθηκε υπό παρακολούθηση ο οικονομικός δημοσιογράφος; Οι Reporters United αναφέρονται σε έγγραφο, το οποίο φέρεται να δείχνει ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Κουκάκη ‘για λόγους εθνικής ασφάλειας’. Η σε βάρος του κατασκοπία θα μπορούσε να σχετίζεται με το γεγονός ότι ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς στην πολιτική και τις επιχειρήσεις αλλά και φερόμενες υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος στον τραπεζικό τομέα.»

Σε άλλο σημείο το ρεπορτάζ παρατηρεί: «Εδώ και μήνες κυκλοφορούν οι καταγγελίες για υποκλοπές.  Η κυβέρνηση εδώ και καιρό προσπάθησε να αγνοήσει το θέμα, απορρίπτοντας τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης για εξηγήσεις (…) Και σε προσωπικό επίπεδο ολοένα περισσότερο ο Μητσοτάκης πρέπει να δώσει εξηγήσεις».

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή