Γκουτέρες: «Αυτοκτονικές» οι επιθέσεις εναντίον πυρηνικών εργοστασίων

Δευτέρα, 08 Αυγούστου 2022 08:42
UPD:08:43
REUTERS/ISSEI KATO
A- A A+

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε να δοθεί πρόσβαση σε διεθνείς επιθεωρητές στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια, αφού η Ουκρανία και η Ρωσία αντάλλαξαν κατηγορίες για τους βομβαρδισμούς γύρω από το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης το Σαββατοκύριακο.

Ειδικότερα, ο Γκουτέρες, χαρακτήρισε «αυτοκτονική» κάθε επίθεση εναντίον πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών και κάλεσε να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις γύρω από αυτόν στη Ζαπορίζια, στην Ουκρανία, προκειμένου να μπορέσει να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτόν ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ). «Κάθε επίθεση εναντίον πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων είναι αυτοκτονική», δήλωσε ο κ. Γκουτέρες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο και δύο ημέρες αφότου παρευρέθηκε στην τελετή μνήμης στη Χιροσίμα με αφορμή την 77η επέτειο από τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στον κόσμο.

«Ελπίζω ότι αυτές οι επιθέσεις θα λάβουν τέλος. Ταυτόχρονα, ελπίζω ότι ο ΔΟΑΕ θα μπορέσει να αποκτήσει πρόσβαση στον σταθμό» στη Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη, θέατρο από την Παρασκευή βομβαρδισμών ανάμεσα στους Ρώσους και τους Ουκρανούς αντιμαχόμενους, που ανταλλάσσουν κατηγορίες για αυτούς, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Ουκρανία, ο τελευταίος ρωσικός βομβαρδισμός το Σάββατο προκάλεσε ζημιά σε τρεις αισθητήρες ακτινοβολίας και τραυμάτισε έναν εργαζόμενο στο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ζαπορίζια.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ασκεί «πυρηνική τρομοκρατία» που δικαιολογεί περισσότερες διεθνείς κυρώσεις, αυτή τη φορά στον πυρηνικό τομέα της Μόσχας. «Δεν υπάρχει έθνος στον κόσμο που θα μπορούσε να αισθάνεται ασφαλές όταν ένα τρομοκρατικό κράτος πυροβολεί πυρηνικό εργοστάσιο», είπε ο Ζελένσκι την Κυριακή.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το εργοστάσιο στη νοτιοανατολική Ουκρανία στις αρχές Μαρτίου, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί από Ουκρανούς τεχνικούς.

Οι αρχές που έχουν εγκατασταθεί από τη Ρωσία στην περιοχή δήλωσαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν το σημείο με πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών, προκαλώντας ζημιές σε διοικητικά κτίρια και μια περιοχή κοντά σε μια εγκατάσταση αποθήκευσης. Η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον εξέδωσε επίσης μια δήλωση αναφέροντας τις ζημιές.

Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι η Ρωσία έχει μετατρέψει το εργοστάσιο σε στρατιωτική βάση, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη τη στόχευση των ρωσικών στρατευμάτων και εξοπλισμού που βρίσκονται μέσα. Σύμφωνα με τους New York Times, η Ρωσία χρησιμοποιεί το εργοστάσιο ως κάλυψη πυροβολώντας μέσα από το οποίο κατά των ουκρανικών δυνάμεων από τα μέσα Ιουλίου.

Παράλληλα, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) εκτίμησε στις 3 Αυγούστου ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι πιθανό να χρησιμοποιήσουν τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής για να «παίξουν με τους δυτικούς φόβους για μια πυρηνική καταστροφή στην Ουκρανία σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσουν τη δυτική βούληση να παρέχει στρατιωτική υποστήριξη σε μια ουκρανική αντεπίθεση». Το αμερικανικό think tank είπε επίσης ότι η Ρωσία «χρησιμοποιεί αποτελεσματικά το εργοστάσιο ως πυρηνική ασπίδα για να αποτρέψει τα ουκρανικά χτυπήματα στις ρωσικές δυνάμεις και εξοπλισμό».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή