Κρεμλίνο: Η Τουρκία έχει θεμιτές ανησυχίες αλλά δεν πρέπει να «αποσταθεροποιήσει» τη Συρία

Παρασκευή, 05 Αυγούστου 2022 13:57
UPD:13:58
REUTERS/MAXIM SHEMETOV
A- A A+

Το Κρεμλίνο κάλεσε την Άγκυρα να μην «αποσταθεροποιήσει» τη Συρία διεξάγοντας εκεί μια νέα στρατιωτική επιχείρηση, πριν από τις συνομιλίες που πρόκειται να διεξαχθούν σήμερα στη Ρωσία ανάμεσα στους προέδρους της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Τουρκία έχει θεμιτές ανησυχίες, τις οποίες λαμβάνουμε ασφαλώς υπόψη. Όμως είναι πολύ σημαντικό να μην επιτραπεί καμία δράση που θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση στη Συρία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Το θέμα αυτό «θα αποτελέσει ασφαλώς αντικείμενο των συνομιλιών» που θα έχουν σήμερα οι Πούτιν και Ερντογάν στο θέρετρο του Σότσι στη νότια Ρωσία, πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Ο Τούρκος πρόεδρος απειλεί εδώ και μήνες να αρχίσει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία για να απωθήσει τους κούρδους μαχητές, τους οποίους η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκράτες».

Η Τουρκία εκτιμά πως η ασφάλειά της απειλείται από την παρουσία στα σύνορά της αυτών των μαχητών των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), της πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας που η Άγκυρα ισχυρίζεται πως αποτελεί προέκταση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), οργάνωσης που έχει χαρακτηριστεί «τρομοκρατική» από την Άγκυρα, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Στην πρωτεύουσα του Ιράν τον περασμένο μήνα ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε τον Ερντογάν χωρίς περιστροφές εναντίον οποιασδήποτε νέας τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία για να απωθηθούν οι Κούρδοι της οργάνωσης Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που η Άγκυρα θεωρεί τον συριακό βραχίονα του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK). Για ορισμένους αναλυτές, οι διαρκώς επανερχόμενες εντάσεις αποτελούν μέρος της «ανταγωνιστικής συνεργασίας» που καθορίζει όπως λένε τη σχέση των δύο ηγετών τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Οι δύο ηγέτες έχουν μια ασταθή σχέση εδώ και χρόνια, σχολιάζει το Bloomberg, επισημαίνοντας ότι μια κοινή καχυποψία προς τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους επέτρεψε να καλλιεργήσουν δεσμούς στο εμπόριο, την ενέργεια, ακόμη και την άμυνα. Δεσμούς που επέζησαν της κρίσης όταν ο στρατός της Τουρκίας, μέλος του ΝΑΤΟ, κατέρριψε ένα ρωσικό μαχητικό κοντά στα συριακά σύνορα το 2015, προσθέτει το πρακτορείο για να καταλήξει: 

«Ο Ερντογάν στις σημερινές συνομιλίες θα πιέσει τον Πούτιν να δεχτεί μια τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία κατά των Κούρδων μαχητών. Ο Ρώσος ηγέτης είχε συχνά το πάνω χέρι σε προηγούμενες συζητήσεις για τη Συρία, αποφασισμένος να σταματήσει τις φιλοδοξίες της Άγκυρας και να διατηρήσει την κυριαρχία του στη χώρα. Με τη Ρωσία να αναλώνεται όμως στον πόλεμό της στην Ουκρανία, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι διαφορετικό αυτή τη φορά». 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή