Γκουτέρες: «Ανήθικα» τα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών

Πέμπτη, 04 Αυγούστου 2022 07:42
UPD:07:42
REUTERS/DAVID DEE DELGADO
A- A A+

Ο Γενικός Γραμματέας Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, κατηγόρησε τις ενεργειακές εταιρείες, λέγοντας ότι είναι «ανήθικο για τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να αποκομίζουν κέρδη-ρεκόρ από την ενεργειακή κρίση στις πλάτες των φτωχότερων ανθρώπων και κοινοτήτων, με τεράστιο κόστος για το κλίμα». 

Σύμφωνα με τον Γκουτέρες, οι μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας μέτρησαν αθροιστικά κέρδη το πρώτο τρίμηνο «σχεδόν 100 δισ. δολάρια» εν μέσω της αναταραχής του πολέμου στην Ουκρανία. «Αυτή η τραγική απληστία τιμωρεί τους φτωχότερους και πιο ευάλωτους ανθρώπους, ενώ καταστρέφει το κοινό μοναδικό μας σπίτι», είπε ο χαρακτηριστικά.

Γι αυτό και προέτρεψε τις χώρες «να φορολογήσουν αυτά τα υπερβολικά κέρδη και να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια για να στηρίξουν τους πιο ευάλωτους άνθρωποι σε αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Ο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι οι υψηλές τιμές της ενέργειας θα έχουν ευρείες συνέπειες, καθώς νοικοκυριά και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο λυγίζουν κάτω από την πίεση. «Πολλές αναπτυσσόμενες χώρες -που ''πνίγονται'' στο χρέος, χωρίς πρόσβαση σε χρηματοδότηση και αγωνίζονται να ανακάμψουν από την πανδημία του Covid-19- θα μπορούσαν να ξεπεράσουν το χείλος του γκρεμού», είπε. «Βλέπουμε ήδη τα προειδοποιητικά σημάδια ενός κύματος οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής που δεν θα αφήσει καμία χώρα ασυγκίνητη».

Παράλληλα, επανέλαβε τις εκκλήσεις του για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία μέσω διαπραγματεύσεων. Ο πόλεμος δεν έχει προκαλέσει δεινά μόνο σε αυτή τη χώρα, αλλά μια παγκόσμια «τριπλή κρίση πρόσβασης στην τρόφιμα, ενέργεια και χρηματοδότηση», ανέφερε. 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή