Κινέζος ΥΠΕΞ: Οι ΗΠΑ να σταματήσουν να παίζουν το «χαρτί της Ταϊβάν» γιατί δεν θα καταφέρουν τίποτα

Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2022 13:15
UPD:13:21
REUTERS/POOL
A- A A+

Για «απύθμενο θράσος» της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, η οποία αποφάσισε να επισκεφτεί την Ταϊβάν, κάνει λόγο από χθες η κινεζική πλευρά. 

Σύμφωνα με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, η κίνηση αυτή της κ. Πελόζι, «παραβιάζει την 'αρχή της μίας Κίνας', παραβιάζει κακόβουλα την κυριαρχία της και εμπλέκεται κατάφωρα σε πολιτικές προκλήσεις, οι οποίες έχουν προκαλέσει έντονη αγανάκτηση στον κινεζικό λαό και ευρεία αντίθεση από τη διεθνή κοινότητα». 

Όπως υποστηρίζει ο ίδιος, «Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι ορισμένοι πολιτικοί των ΗΠΑ δρουν ως ‘ταραχοποιοί’ και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει ο 'μεγαλύτερος καταστροφέας' της ειρήνης στα στενά της Ταϊβάν και της περιφερειακής σταθερότητας». 

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να ονειρεύονται ότι εμποδίζουν την επανένωση της Κίνας. Η Ταϊβάν είναι μέρος της Κίνας. Η πλήρης επανένωση της Κίνας είναι η τάση των καιρών και ένα αναπόφευκτο της ιστορίας. Δεν θα αφήσουμε κανένα περιθώριο στις δυνάμεις της ‘ανεξαρτησίας της Ταϊβάν’ και στις εξωτερικές παρεμβάσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο Γι. 

«Η Κίνα έχει καταφέρει μια σταθερή αναπτυξιακή πορεία σύμφωνα με τις δικές της εθνικές συνθήκες. Υπό την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, 1,4 δισεκατομμύρια πολίτες, βαδίζουν προς τον εκσυγχρονισμό», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ σε καμία χώρα να υπονομεύσει τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της Κίνας». 

Εκτός άλλων, ο Γι είπε πως «Αυτό που πρέπει να κάνουν οι ΗΠΑ, είναι να σταματήσουν αμέσως να παραβιάζουν τους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ και να σταματήσουν να παίζουν το ‘χαρτί της Ταϊβάν’ για να διαταράξουν την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού».  

Τέλος, επεσήμανε ότι «η αρχή της μίας Κίνας», είναι η βασική σταθεροποιητική δύναμη για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν». 

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή