«Η τουρμπίνα λειτουργεί», λέει ο Σολτς και κατηγορεί τη Ρωσία για το φιάσκο της τουρμπίνας

Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2022 12:17
UPD:12:21
REUTERS/FABRIZIO BENSCH
A- A A+

Την Ρωσία κατηγορεί ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς για το «δράμα της τουρμπίνας» που συνδέεται με τα προβλήματα στη λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1

Ο Γερμανός καγκελάριος επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Siemens Energy στο Μύλχαϊμ την ώρα που αυξάνεται η ένταση με τη Ρωσία για τις κυρώσεις και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Καθώς η Μόσχα μειώνει τις ροές μέσω του Nord Stream, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται στο χείλος μιας ενεργειακής κρίσης αυτό το χειμώνα που θα μπορούσε να προκαλέσει ύφεση και να αναγκάσει τη χώρα να προχωρήσει σε διανομή φυσικού αερίου με το δελτίο.

Υπενθυμίζεται ότι η Gazprom για να δικαιολογήσει τις χαμηλές ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη- στο 20% της χωρητικότητας αυτή τη στιγμή- έχει επικαλεστεί τα προβλήματα στην τουρμπίνα. Η τουρμπίνα είχε σταλεί στον Καναδά για εργασίες συντήρησης στο εργοστάσιο της Siemens Energy όπου κατασκευάστηκε.

Η τουρμπίνα πυροδότησε πολιτική διαμάχη τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι το εξάρτημα είναι απαραίτητο για τη διατήρηση των εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, ενώ η Γερμανία χαρακτήρισε το επιχείρημά της «μπλόφα».

Το εξάρτημα, ωστόσο, είναι έτοιμο και δεν υπάρχουν εμπόδια από την πλευρά της Γερμανίας, δήλωσε ο Σολτς την Τετάρτη, μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κατασκευής στροβίλων Siemens Energy. 

«Αυτό που είναι σημαντικό για μένα είναι να καταστήσω σαφές ότι αυτή η τουρμπίνα είναι έτοιμη για να τεθεί σε λειτουργία ανά πάσα στιγμή», είπε. «Δεν υπάρχει τίποτα που να την εμποδίζει να μεταφερθεί στη Ρωσία».

«Δεν υπάρχουν τεχνικοί λόγοι» για τη μείωση των ροών του Nord Stream, συνέχισε. 

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή