Περού: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το νότιο τμήμα

Τετάρτη, 05 Νοεμβρίου 2008 08:48
A- A A+

Η κυβέρνηση του Περού κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για ένα μήνα το νότιο τμήμα της χώρας, μετά τις κινητοποιήσεις στην πόλη Τάκνα στην διάρκεια των οποίων τραυματίστηκαν τουλάχιστον 20 άνθρωποι και συνελήφθησαν 35.

Το μέτρο, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γιεχούντε Σιμόν μετά από έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, προβλέπει την αποστολή μονάδων των ενόπλων δυνάμεων και ενισχύσεων της αστυνομίας για να επιβάλουν την τάξη στην πόλη, η οποία βρίσκεται κοντά στην μεθόριο με τη Χιλή.

Διαδηλωτές πυρπόλησαν κτίριο στην διάρκεια των κινητοποιήσεων για την καταδίκη του θανάτου ενός διαδηλωτή το Σαββατοκύριακο.

Η Τάκνα έχει παραλύσει τις τελευταίες ημέρες, καθώς έχει κηρυχθεί γενική απεργία σε διαμαρτυρία για το νόμο που προβλέπει ανακατανομή των εσόδων των επαρχιών από τους φόρους που εισρέουν στον προϋπολογισμό από τις ξένες εταιρίες που λειτουργούν ορυχεία και μεταλλεία στο Περού.

Αιτία της αναταραχής είναι ότι ο νόμος που ενέκρινε η εθνοσυνέλευση και ο Πρόεδρος του Περού, ¶λαν Γκαρσία, θα σημάνει μείωση των χρημάτων που κατανέμονται στην Τάκνα, προς όφελος της γειτονικής Μοκέγκα.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή