Ευρω-ομάδα ΣΥΡΙΖΑ: Καταδίκη και έντονος προβληματισμός για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη

Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2022 15:32
UPD:15:52
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
A- A A+

Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης, Πέτρος Κόκκαλης και Έλενα Κουντουρα καταδικάζουν έντονα τις καταγγελίες του Νίκου Ανδρουλάκη για την απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου μέσω του λογισμικού Predator, εκφράζοντας «τον αποτροπιασμό τους για την όλη υπόθεση, αφού η απόπειρα παρακολούθησης έγινε την περίοδο που ξεκινούσαν οι εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ».

«Όλα τα κυβερνητικά στελέχη όταν ερωτώνται επιχειρούν να εμφανίσουν το θέμα ως αντικείμενο της έρευνας της ποινικής διαδικασίας και όχι ως μείζον πολιτικό θέμα όπως έχει καταγγελθεί από σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο της χώρας μας, αλλά και Ευρωβουλευτές άλλων χωρών όπως από την Sophia In’t Veld, την Ολλανδή πρόεδρο της Ομάδας Παρακολούθησης Δημοκρατίας και Κράτους Δικαίου, η οποία έχει συσταθεί και λειτουργεί στο πλαίσιο της Επιτροπής LIBE (Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Η κ. ιντ' Βελντ δήλωσε ότι: «Είναι πολύ ανησυχητικό αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει ξανά στην Ελλάδα. Πολλές φορές επικεντρώνουμε την έρευνα και κριτική μας στην Πολωνία, την Ουγγαρία και την Ισπανία, όμως εμένα με ανησυχεί η κατάσταση στην Ελλάδα. Και οι σημερινές αποκαλύψεις με την απόπειρα παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη με επιβεβαιώνουν».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της νέας εξεταστικής επιτροπής (PEGA) για τη διερεύνηση σκανδάλων που αφορούν στα λογισμικά κατασκοπείας εναντίον δημοσιογράφων, πολιτικών, διπλωματών, δικηγόρων και ανώτερων αξιωματούχων, αποφάσισε τον έλεγχο των κινητών των Ευρωβουλευτών για πιθανή μόλυνση από το κακόβουλο λογισμικό. Από τους 200 Ευρωβουλευτές τα κινητά των οποίων ελέγχθηκαν, μόνο στον Ν. Ανδρουλάκη εντοπίστηκε απόπειρα παγίδευσης, ενώ είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονιστεί η πρόσφατη ανακοίνωση της Google που αποκαλύπτει ότι το Predator (αρπακτικό) είναι ένα πανάκριβο λογισμικό, το οποίο μπορεί να παρέμβει σε όλες τις δραστηριότητες του χρήστη του κινητού, όπως υποκλοπές κωδικών, περιεχομένου email, ενώ η υποκλοπή μπορεί να πραγματοποιηθεί και με κλειστή την συσκευή.

«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει εάν κρατικός ελληνικός φορέας έχει στη διάθεσή του το συγκεκριμένο λογισμικό και αν έχει χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση Ελλήνων πολιτών είτε με την άδεια είτε χωρίς αυτήν από τις δικαστικές αρχές», υπογραμμίζει η ευρω-ομάδα ΣΥΡΙΖΑ.

Οι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι «στην Ελλάδα την ΕΥΠ ελέγχει απευθείας ο πρωθυπουργός. Είναι ευθύνη του πρωθυπουργού και της ελληνικής κυβέρνησης και φυσικά όχι μόνο της Δικαιοσύνης να δώσουν απαντήσεις για την σκοτεινή αυτή υπόθεση που αφορά τον επικεφαλής του τρίτου σε πολιτική δύναμη κόμματος στην ελληνική Βουλή. Είναι μία ακόμη σκοτεινή υπόθεση μετά την δημοσιοποίηση της παρακολούθησης του δημοσιογράφου, Θανάση Κουκάκη από το λογισμικό Predator, για την οποία επίσης δεν υπάρχουν επαρκείς απαντήσεις, όπως θα έπρεπε».

«Προβληματίζει ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι η δημοσιογραφική έρευνα έχει αποκαλύψει ότι το Predator είναι ένα λογισμικό υποκλοπής που υπάρχει και στην Ελλάδα και στην Κύπρο και είναι προϊόν ενός Consortium στο οποίο συμμετείχε Ισραηλινός των μυστικών υπηρεσιών και φτιάχτηκε από εταιρεία στη Βόρεια Μακεδονία. Τα επιχειρήματα κυβερνητικών παραγόντων ότι το λογισμικό χρησιμοποιήθηκε από ιδιώτες, όχι μόνο δεν καθησυχάζουν, αλλά συνιστούν μια επικίνδυνη απόπειρα να προκληθεί σύγχυση για τους δράστες των υποκλοπών ώστε να μην αποκαλυφθούν ποτέ οι εγκληματίες που παραβιάζουν τα κεκτημένα δικαιώματα όλων των Ελλήνων πολιτών για ασφάλεια, ελευθερία και ιδιωτικότητα στις επικοινωνίες», καταλήγει η ανακοίνωση.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή