Μέλος της νέας αμερικανικής ελίτ

Παρασκευή, 07 Νοεμβρίου 2008 21:19

A- A A+

«Το πρώτο πράγμα που πρόσεξα σ' αυτόν ήταν η ηρεμία και η αξιοπρέπειά του, σε συνδυασμό με την υψηλή του ευφυία», λέει για τον Μπάρακ Ομπάμα ο αρθρογράφος των «Νew Υork Τimes» Ντέιβιντ Μπρουκς, υποστηρικτής του Μακέιν.

«Εχω συναντήσει τον Ομπάμα πέντε φορές», λέει ο Μπρουκς στην Κοριέρε ντέλα Σέρα. «Θυμάμαι πως μια μέρα, στο τέλος μιας συνέντευξης που του είχα πάρει, τον ρώτησα αν γνώριζε τον προτεστάντη θεολόγο Ράινχολντ Νίμπουρ. Με έκπληξή μου διαπίστωσα πως ήξερε καλά τις θέσεις του Νίμπουρ, όπως για παράδειγμα ότι η εξουσία διαφθείρει, αν και αποτελεί αναγκαίο κακό. Φαντάζομαι ότι δεν υπάρχουν πολλοί πολιτικοί στην Αμερική και τον κόσμο που να γνωρίζουν τον Νίμπουρ και τη φιλοσοφία του».

Σύμφωνα με τον Μπρουκς, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος έχει το σπάνιο χάρισμα να ακούει τους άλλους και να εξετάζει τα επιχειρήματά τους. «Το 2006, όταν ο Ομπάμα ήταν ήδη γερουσιαστής, έγραψα ένα άρθρο όπου επέκρινα τη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία του Κονγκρέσου για τις υπέρμετρες δαπάνες. Στο τέλος, για να ξεπλύνω τις τύψεις μου, περιέλαβα και μερικά αρνητικά σχόλια για τους Δημοκρατικούς. Την επομένη έλαβα το εξής e-mail από τον Ομπάμα: "Εχεις κάθε δικαίωμα να κάνεις κριτική στους Δημοκρατικούς, αλλά στο άρθρο σου είναι φανερό ότι το έκανες μόνο για λόγους ισορροπίας"».

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στον Ομπάμα και σε άλλους αμερικανούς προέδρους; «Ο Μπιλ Κλίντον είναι ένας μανιώδης αναγνώστης και μια πολιτική ιδιοφυία. Ο Ρόναλντ Ρίγκαν διάβαζε βιβλία πολιτικής φιλοσοφίας. Ακόμα και ο Μπους διαβάζει πολύ περισσότερο απ' ό,τι νομίζουμε. Αλλά ο Ομπάμα διαθέτει μια πολύ πιο αυστηρή αναλυτική μεθοδολογία από τους προκατόχους του, ίσως επειδή δίδαξε για χρόνια τις νομικές επιστήμες».

«Ο Ομπάμα, αντίθετα, στηρίζεται πλήρως στο λόγο. Είναι τόσο ήρεμος... Η εξήγησή μου είναι ότι μοιάζει με τους WASP, δηλαδή τους Λευκούς Αγγλοσάξωνες Προτεστάντες. Η αυτοπεποίθησή του με τρομάζει. Σαν να μην μπορεί κανείς και τίποτα να σταματήσει τις φιλοδοξίες του».

Από πού αντλεί αυτή την αυτοπεποίθηση; «Ολα τα σχολεία στα οποία φοίτησε ήταν σχολεία της ελίτ: από το λύκειο για πλουσίους στη Χαβάη μέχρι το Πανεπιστήμιο Ivy League, το Κολούμπια και το Χάρβαρντ. Ο Ομπάμα είναι ένα μέλος της νέας αμερικανικής αριστοκρατίας».

Δηλαδή ταυτίζεται περισσότερο με τη λευκή Αμερική ή με τη μαύρη; «Θα έλεγα και με τις δύο. Υπενθυμίζω ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος στήριξε όλη του την εκστρατεία στην αλλαγή των γενεών, όχι στην αλλαγή των χρωμάτων».

Πηγή: Corriere della sera

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή