Ρομποτικές πυγολαμπίδες σε αποστολές έρευνας και διάσωσης

Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2022 17:27
MIT

Στη φωτογραφία εικονίζονται τα ρομποτικά έντομα που δημιούργησαν οι ερευνητές του ΜΙΤ πάνω σε ένα λουλούδι τα οποία όταν πετούν εκπέμπουν φως.

A- A A+

Μηχανικοί του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) είχαν καταφέρει στο πρόσφατο παρελθόν να δημιουργήσουν ρομποτικά έντομα που πετούν χάρις στην ύπαρξη τεχνητών μυών με τους οποίους κινούν τα φτερά τους. Όμως αυτά τα μηχανικά έντομα είναι τόσο μικρά σε μέγεθος και βάρος ώστε είναι αδύνατον να τοποθετηθούν σε αυτά αισθητήρες ή άλλα συστήματα καταγραφής δεδομένων για να πραγματοποιούν ερευνητικές ή επιστημονικές αποστολές.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «IEEE Robotics and Automation» η ομάδα των μηχανικών αναφέρει ότι κατάφερε να ενσωματώσει στους μύες σωματίδια ηλεκτροφωταύγειας με αποτέλεσμα τα μηχανικά αυτά έντομα να εκπέμπουν φως καθώς πετούν. Με απλά λόγια οι ερευνητές δημιούργησαν ρομποτικές πυγολαμπίδες.

Αυτή η πηγή φωτός επιτρέπει στα ρομποτικά έντομα να επικοινωνούν μεταξύ τους αλλά επίσης να το χρησιμοποιούν για να ειδοποιήσουν ότι εντόπισαν κάποιο σημείο που απαιτείται άμεση παροχή βοήθειας επειδή κάποιοι άνθρωποι βρίσκονται σε υπό την απειλή κάποιου κινδύνου. Τα ρομποτικά έντομα μπορούν να εντοπίζονται στον χώρο με κοινό και χαμηλού κόστους εξοπλισμό όπως τις κάμερες των κινητών τηλεφώνων που θα λειτουργούν για αυτό τον σκοπό με ειδικό για την περίσταση λογισμικό.  

 

Προτεινόμενα για εσάς