ΕΦΚΑ: 6 στους 10 θα εμπιστεύονταν την έκδοση της σύνταξης τους στους πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους

Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2022 15:57
UPD:15:58
Shutterstock
A- A A+

Έξι στους δέκα πολίτες θα εμπιστεύονταν την έκδοση της σύνταξης τους σε πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους του ΕΦΚΑ, όπως αποτυπώνεται στην έρευνα της εταιρίας Pulse.

Παράλληλα από τα ευρήματα της έρευνας, που παρουσιάστηκε στο Action24, προκύπτει πως για πρώτη φορά σε παρόμοιες έρευνες, οι θετικές γνώμες για την πρόοδο στις εκκρεμείς συντάξεις και για την εν γένει εξυπηρέτηση του πολίτη από τον ΕΦΚΑ είναι περισσότερες από τις αρνητικές.

Αναλυτικά, με βάση την έρευνα, το 60% των ερωτηθέντων θα επέλεγε να αξιοποιήσει πιστοποιημένους επαγγελματίες για την έκδοση και της δικής τους σύνταξης. Μάλιστα το 62% του συνόλου του δείγματος και το 65% αυτών που έχουν ασφαλιστική σχέση με τον ΕΦΚΑ κρίνουν ότι ο θεσμός αυτός κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Υπενθυμίζεται πως ο θεσμός των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων αφορά την έκδοση νέων συντάξεων για τα τ. Ταμεία ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΙΚΑ και αποτελεί τον γρηγορότερο τρόπο σήμερα για την έκδοση μιας σύνταξης από τον ΕΦΚΑ. Ήδη έχουν αναληφθεί πάνω από 1.500 συνταξιοδοτικές υποθέσεις από τους πιστοποιημένους ενώ οι πρώτες συντάξεις που απονεμήθηκαν εκδόθηκαν σε λιγότερο από 90 ημέρες. Μέσα στο προσεχές διάστημα αναμένεται η διεύρυνση των κατηγοριών συντάξεων που οι πιστοποιημένοι θα μπορούν να αναλάβουν.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης «ο θεσμός των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε να εφαρμόζεται πολύ πρόσφατα. Τα στοιχεία δείχνουν την προφανή δυσαρμονία μεταξύ των πολιτών και της κριτικής που μας ασκείται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους συνδικαλιστές του ΕΦΚΑ για τον συγκεκριμένο θεσμό. Το 62% εμπιστεύεται τον θεσμό. Ενώ 59% θα προτιμούσε έναν πιστοποιημένο επαγγελματία για να εκδώσει τη σύνταξή του. Προσωπικά, δεν μου προκαλούν εντύπωση αυτά τα στοιχεία. Έχω επισημάνει πολλές φορές ότι οι υποψήφιοι συνταξιούχοι ενδιαφέρονται να πάρουν τη σύνταξή τους. Δεν τους ενδιαφέρει ποιος θα τους τη βγάλει. Και γιατί να μη θέλει ένας πολίτης να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες ενός πιστοποιημένου επαγγελματία, ο οποίος θα του βγάλει τη σύνταξη σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και σε 45 ημέρες, χωρίς ταλαιπωρία;».

Μεταξύ ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ το ισοζύγιο των απαντήσεων σχετικά με το αν ο θεσμός των πιστοποιημένων λογιστών και δικηγόρων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση είναι επίσης θετικό καθώς οι θετικές γνώμες φτάνουν στο 50% ενώ αντιστοίχως στους ψηφοφόρους του Κινήματος Αλλαγής οι θετικές γνώμες φτάνουν στο 69%. Το ισοζύγιο των απαντήσεων είναι θετικό στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας (Ιουλίου 2019) με ποσοστό 77%.

Περισσότερες οι θετικές γνώμες από τις αρνητικές για τον ΕΦΚΑ στο θέμα των συντάξεων και της εξυπηρέτησης

Στο ερώτημα για το αν έχει βελτιωθεί η εξυπηρέτηση του πολίτη από τον ΕΦΚΑ τους τελευταίους 12 μήνες οι θετικές γνώμες είναι για πρώτη φορά πλειοψηφικές. Οι καταφατικές απαντήσεις συγκεντρώνουν ποσοστό 45% στο σύνολο του δείγματος ενώ οι αρνητικές 43%.

Αντιστοίχως, το ποσοστό ανέρχεται στο 46% σε όσους έχουν ασφαλιστική σχέση με τον e - Ε.Φ.Κ.Α. και υπερτερούν, έστω οριακά, των αρνητικών (43% και 44% αντίστοιχα).

«Το γεγονός ότι 45% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η εξυπηρέτηση στον ΕΦΚΑ έχει αναβαθμιστεί τους τελευταίους 12 μήνες είναι απόδειξη των προσπαθειών που κάνουμε για την έκδοση των συντάξεων αλλά και με το 1555», ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης. «Δεν πανηγυρίζουμε, έχει γίνει όμως σημαντική πρόοδος και μένουν ακόμα πολλά να γίνουν για να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο τα ποσοστά ικανοποίησης των πολιτών. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως ο ΕΦΚΑ είναι ο πλέον προβληματικός Φορέας της Δημόσιας Διοίκησης με το 48% των παραπόνων προς τον Συνήγορο του Πολίτη να τον αφορούν».

Αντίστοιχη εικόνα αποτυπώνεται και στο ερώτημα για το αν έχουν αποδώσει τα μέτρα επιτάχυνσης της έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων. To 44% των πολιτών απαντούν «Σίγουρα Ναι» ή «Μάλλον Ναι», ενώ το 41% «Σίγουρα Όχι» ή «Μάλλον Όχι».

Η πανελλαδική έρευνα πραγματοποιήθηκε την περίοδο 22-25 Μαΐου σε δείγμα 1.204 ενήλικων με δικαίωμα ψήφου.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή