Μόσχα: Στο πλευρό των Γεωργιανών Αμερικανοί και Τούρκοι μισθοφόροι

Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2008 15:22
UPD:15:39
A- A A+

Η Μόσχα έχει αποδείξεις ότι υπήκοοι χωρών-μελών του ΝΑΤΟ -μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Τουρκία- πολέμησαν στο πλευρό της Γεωργίας κατά τη διάρκεια του πολέμου των πέντε ημερών τον περασμένο Αύγουστο, υποστήριξε σήμερα κορυφαίος Ρώσος ερευνητής. Ωστόσο, ανώτερος αξιωματούχος σε θέματα ασφαλείας στην Τυφλίδα διέψευσε κάτι τέτοιο, σημειώνοντας πως σύμφωνα με τον νόμο, μόνο Γεωργιανοί μπορούν να υπηρετήσουν στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Κληθείς να προσδιορίσει τις εθνικότητες των ξένων μαχητών που πιστεύει ότι πολέμησαν υπό τη σημαία της Γεωργίας, ο Αλεξάντρ Μπαστρίκιν, επικεφαλής της επιτροπής έρευνας του Γενικού Εισαγγελέα, διευκρίνισε πως πρόκειται για την Αμερική, την Τσεχική Δημοκρατία, την Τσετσενία, χώρες της Βαλτικής, την Ουκρανία και την Τουρκία. «Ήταν ένας μικρός αριθμός ατόμων που είχαν κυρίως ρόλους υποστήριξης», πρόσθεσε ο Μπαστρίκιν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Αγία Πετρούπολη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ορισμένοι είχαν εκπαιδευθεί για να λάβουν μέρος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις μαζί με τις γεωργιανές ένοπλες δυνάμεις.

«Υπήρχαν επίσης δύο ελεύθεροι σκοπευτές ...ένας από την Ουκρανία και πιστεύω μία γυναίκα από την Λετονία», συμπλήρωσε.

Ο Μπαστρίκιν χαρακτήρισε την παρουσία ξένων μαχητών έγκλημα και τόνισε ότι θα φέρει το ζήτημα στην συνάντηση που θα έχει με εκπροσώπους της Ιντερπόλ.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς του Μπαστρίκιν, ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Γεωργίας, Κάχα Λομάια, δήλωσε πως είναι πραγματικά δύσκολο να σχολιάσει τέτοιες παράλογες δηλώσεις.

«Στον γεωργιανό στρατό υπάρχουν μόνο γεωργιανοί υπήκοοι,σύμφωνα με τον νόμο», σημείωσε και κατέληξε λέγοντας:

«Η δήλωση ότι σχεδόν ο μισός κόσμος πολέμησε στο πλευρό του στρατού μας τον Αύγουστο είναι φαντασία αυτών στην ρωσική ηγεσία που θα ήθελαν να δικαιολογήσουν τους φόνους αθώων ανθρώπων».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή