Την άρση των κυρώσεων για να αποφευχθεί η επισιτιστική κρίση, ζητεί Ρώσος αξιωματούχος

Τετάρτη, 25 Μαΐου 2022 12:49
UPD:12:51
A- A A+

Ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης ζήτησε την Τετάρτη την άρση των κυρώσεων κατά της Μόσχας ως προϋπόθεση για την αποτροπή μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης λόγω του αποκλεισμού των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών από την έναρξη της επίθεσης του Κρεμλίνου.

«Η επίλυση του επισιτιστικού προβλήματος απαιτεί συντονισμένη προσέγγιση, συμπεριλαμβανομένης της άρσης των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στις ρωσικές εξαγωγές και οικονομικές συναλλαγές», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Ρουντένκο, σύμφωνα με τα πρακτορεία ειδήσεων.

Απαίτησε επίσης «εκκαθάριση από το Κιέβο» των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, ώστε τα πλοία να μπορούν να εξάγουν σιτηρά. Για τον σκοπό αυτό, ο διπλωμάτης επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία είναι «έτοιμη να εξασφαλίσει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο» για τα πλοία.

Φημισμένη για τα πολύ γόνιμα μαύρα εδάφη της, η Ουκρανία ήταν πριν από την επίθεση ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας καλαμποκιού στον κόσμο και στο δρόμο για να γίνει ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού.

Όμως η σύγκρουση έχει διαταράξει την ουκρανική αγροτική παραγωγή και η Ρωσία κατηγορείται από το Κίεβο και τη Δύση ότι εμποδίζει τις εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας σοβαρής παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Το βράδυ της Τρίτης, ο ρωσικός στρατός κατηγόρησε τη Δύση ότι επιδιώκει «να βγάλει τα δημητριακά από την Ουκρανία το συντομότερο δυνατό χωρίς να φοβάται τι θα συμβεί στη χώρα μόλις εξαντληθούν τα αποθέματα σιτηρών».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή