Γ. Οικονόμου: Η πανδημία θα μπορούσε να είχε ρημάξει τη χώρα μας αλλά αυτό δεν συνέβη

Δευτέρα, 23 Μαΐου 2022 12:59
UPD:13:04
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Η αναστολή της υποχρεωτικότητας στη χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους κοινωνικού συγχρωτισμού -πλην των δομών υγείας και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς- από την 1η Ιουνίου και η ραγδαία αποκλιμάκωση των επιδημιολογικών δεικτών «μας δίνει μια αφορμή αισιοδοξίας» είπε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Γιάννης Οικονόμου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προχώρησε σε έναν «πρώτο απολογισμό» για αυτή την «επίμονη και επίπονη πορεία» της πανδημίας, επισημαίνοντας:

1. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Ελλάδα βρίσκεται στη 12η καλύτερη θέση στην Ε.Ε. των 27 στον δείκτη της συνολικής υπερβάλλουσας θνησιμότητας από κάθε αιτία θανάτου στα δύο τελευταία χρόνια της πανδημίας. «Το λέω αυτό προς απάντηση στα διάφορα που έχουν γραφτεί και υποστηριχτεί χωρίς να αξιολογούνται σοβαρά επιστημονικά δεδομένα, δημογραφικά χαρακτηριστικά της χώρας, διαφορές στον τρόπο καταγραφής των κρουσμάτων και των απωλειών από Covid  σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης» υπογράμμισε. 

«2. Καταφέραμε να εμβολιαστεί το 75% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, ποσοστό πολύ υψηλότερο σε σχέση με την ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της χώρας, και στο ίδιο επίπεδο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, παρά την υπονόμευση για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα του εμβολιασμού στο εσωτερικό της χώρας.

3. Υπερδιπλασιάσαμε τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας που πλέον προσεγγίζουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και προσλάβαμε 18.500 μόνιμους και έκτακτους υγειονομικούς στο Ε.Σ.Υ.

4. Επιταχύναμε λόγω της πανδημίας την ψηφιοποίηση του Κράτους με 1.000 νέες ψηφιακές υπηρεσίες και πάνω 500 εκατ. ψηφιακές συναλλαγές των πολιτών με το Κράτος.

5. Ήμασταν μια από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που παρείχαμε περισσότερα από 125 εκατ. δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ από τον Απρίλιο του 2021.

6. Η οικονομία μας το 2021 είχε τον 3ο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη και την μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας, παρά την πανδημία.

7. Ήμασταν μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που εισηγήθηκαν και πέτυχαν να δημιουργηθεί το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, πήραμε τους περισσότερους πόρους στην Ε.Ε. (άνω των 30 δισ. ευρώ) με βάση πληθυσμό και Α.Ε.Π., ενώ το σχέδιο που υποβάλαμε με περισσότερες από 170 δημόσιες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις ήταν από τα πρώτα που εγκρίθηκαν, υλοποιούνται ήδη και αποσπούν πολύ θετικά σχόλια από την Επιτροπή.

Με τον δεύτερο πιο γηρασμένο - και άρα πιο ευάλωτο - πληθυσμό στην Ευρώπη και ένα από τα πιο αδύναμα συστήματα δημόσιας υγείας λόγω της πολυετούς υποχρηματοδότησης και της ελλιπούς πολιτικής στήριξης τα προηγούμενα χρόνια, το αποτέλεσμα διαχείρισης για την Ελλάδα θα μπορούσε να ήταν ένα αρνητικό παράδειγμα αποτυχημένης διαχείρισης. Η πανδημία θα μπορούσε να είχε ρημάξει τη χώρα μας και τον πληθυσμό μας. Αλλά αυτό δεν συνέβη. Με βάση τις δυνατότητες και τους διαθέσιμους πόρους καταφέραμε να τα πάμε καλύτερα του αναμενόμενου και σίγουρα καλύτερα από τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.

Φυσικά πάντοτε θα παραμένει η θλίψη, αλλά και η συντριβή για όσους και όσες χάσαμε και δεν ξεχνάμε κανέναν. Βγήκαμε, όμως, τελικά πιο δυνατοί από την πανδημία και αξιοποιούμε όσα μάθαμε κατά τη διάρκεια αυτής της διετίας» δήλωσε ο υυφυπουργός στον πρωθυπουργό.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή