Ντονμπάς: Πώς η Λευκορωσία ενισχύει τις ρωσικές δυνάμεις

Δευτέρα, 16 Μαΐου 2022 11:21
A- A A+

O πρόεδρος της Λευκορωσίας, και στενός σύμμαχος του Ρώσου ηγέτη, Αλεξάντερ Λουκασένκο βρίσκεται σε «τεντωμένο σκοινί» μεταξύ της υποστήριξης της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της επιθυμίας του να αποφύγει τις επιπτώσεις της άμεσης ανάμειξης, υποστηρίζει το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα σχόλια του βρετανικού υπουργείου έρχονται αφότου η Λευκορωσία ανέπτυξε δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας, κάτι που πιθανότατα θα «διόρθωνε» τη θέση των ουκρανικών δυνάμεων και θα τις εμπόδιζε να συμμετάσχουν σε συγκρούσεις κοντά στο Ντονμπάς.

Η χώρα είναι ο στενότερος σύμμαχος της Ρωσίας και της «άνοιξε την πόρτα» στην αρχική της προσπάθεια να καταλάβει το Κίεβο και το Τσερνίχιβ. Ωστόσο, οι δυνάμεις της Λευκορωσίας έχουν αποφύγει μέχρι στιγμής την άμεση ανάμειξη στον πόλεμο.

Η βρετανική αξιολόγηση στάθηκε στην ανακοίνωση της Λευκορωσίας για ανάπτυξη δυνάμεων στα σύνορα, καθώς και τις κινήσεις μονάδων αεράμυνας, πυροβολικού και πυραύλων σε πεδία εκπαίδευσης στα δυτικά της χώρας, και σε περιοχή πιο κοντά στην Ουκρανία.

«Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Λουκασένκο πιθανώς εξισορροπεί την υποστήριξη για τη ρωσική εισβολή με την επιθυμία να αποφύγει την άμεση στρατιωτική συμμετοχή με τον κίνδυνο των δυτικών κυρώσεων, τα ουκρανικά αντίποινα και πιθανή δυσαρέσκεια στον στρατό της Λευκορωσίας», ανέφερε το υπουργείο.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή