«Σιωπηρή» επιχείρηση αποχώρησης από το Χάρκοβο;

Τετάρτη, 11 Μαΐου 2022 09:27
UPD:09:32
REUTERS/RICARDO MORAES
A- A A+

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της έχουν ανακαταλάβει και πάλι περιοχές από τα ρωσικά στρατεύματα βόρεια και βορειοανατολικά της πόλης Χάρκοβο- της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας- προχωρώντας σε μια αντεπίθεση που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την κύρια προέλαση της Ρωσίας. 

Ειδικότερα, η αξιωματικός Τετιάνα Απατσέκνο- υπεύθυνη τύπου για την 92η Ξεχωριστή Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία που είναι η κύρια ουκρανική δύναμη στην περιοχή, στα ανατολικά της χώρας- επιβεβαίωσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν ανακαταλάβει τις τελευταίες ημέρες τους οικισμούς Τσερκάσκι Τίσκι, Ρούσκι Τίσκι, Μπορστσόβα και Σλομποζάνσκε, βόρεια του Χάρκοβο.

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος του υπουργείου Άμυνας, Γιούρι Σακς, είπε ότι οι επιτυχίες του ουκρανικού στρατού ωθούν τις ρωσικές δυνάμεις έξω από την εμβέλεια της πόλης Χάρκοβο, το οποίο υφίσταται συνεχή βομβαρδισμό από την έναρξη του πολέμου.

ISW

Την πρόοδο της επιχείρησης αντεπίθεσης των Ουκρανών στο Χάρκοβο διαπιστώνει επίσης το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου στην αξιολόγηση της στρατιωτικής κατάστασης της Τρίτης.  Η ουκρανική αντεπίθεση βόρεια της πόλης Χάρκοβο συνέχισε να ωθεί με επιτυχία τις ρωσικές δυνάμεις προς τα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας στις 10 Μαΐου, αναφέρει σε ανάλυσή του, προσθέτοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να πιέζουν βόρεια του πρόσφατα απελευθερωμένου Σταρι Σαλτιβ για να καταλάβουν αρκετές περιοχές βορειοανατολικά της πόλης. Μάλιστα ρωσική πηγή ανέφερε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα προχώρησαν σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τα ρωσικά σύνορα, αν και το αμερικανικό think tank δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα αυτό τον ισχυρισμό.

«Αφού απέτυχαν να καταλάβουν το Κίεβο, οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται τώρα ότι εγκαταλείπουν και το Χάρκοβο. Ο ισχυρισμός ότι ο Πούτιν βλέπει τις απώλειες στην Ουκρανία ως υπαρξιακή απειλή, χάνει ένα κομμάτι της αξιοπιστίας του με κάθε υποχώρηση», αναφέρει η καθηγήτρια Μαρία Πόποβα, σχολιάζοντας την έκβαση των συγκρούσεων στο Χάρκοβο. 

Στενά συνδεδεμένη όμως με το μέτωπο στο Χάρκοβο είναι η επιχείρηση στο Ιζιούμ- που βρίσκεται νοτιότερα της πόλης. Οι ρωσικές δυνάμεις από την περιοχή του Ιζιούμ φένεται να αναδιατάσσονται προς τα βόρεια για να επιχειρήσουν να μετριάσουν την πίεση της αντεπίθεσης και να ανακόψουν περαιτέρω προόδους προς τα βόρεια προς τα ρωσικά σύνορα.

Η ουκρανική αντεπίθεση πιθανότατα θα συνεχίσει να εμποδίζει ρωσικά στρατεύματα και πόρους να μετακινηθούν σε άλλους άξονες προέλασης όπου οι μάχες έχουν επίσης καθυστερήσει, εκτιμούν οι αναλυτές του Ινστιτούτου.

Όπως σημειώνουν, η αντεπίθεση:

  • θα εμποδίσει την ικανότητα του ρωσικού πυροβολικού να στοχεύσει τα βορειοανατολικά προάστια της πόλης του Χάρκοβο,
  • θα επιτρέψει ενδεχομένως στις ουκρανικές δυνάμεις να απειλήσουν τις ρωσικές πίσω περιοχές με βομβαρδισμούς και περαιτέρω επιθέσεις
  • και - εάν οι ουκρανικές δυνάμεις είναι σε θέση να προωθήσουν περαιτέρω την αντεπίθεση ή οι ρωσικές δυνάμεις καταρρεύσουν κατά μήκος του άξονα του Χάρκοβο και αποσυρθουν περαιτέρω- θα αναστείλει τις ρωσικές επιθετικές επιχειρήσεις γύρω από το Ιζιούμ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή