Έχουν οι Ρώσοι πεσμένο ηθικό στο Ντονμπάς;

Τρίτη, 10 Μαΐου 2022 13:23
UPD:13:28
REUTERS/ALEXANDER ERMOCHENKO
A- A A+

Χωρίς να ανακοινώνει εδαφικές κατακτήσεις ή γενική κινητοποίηση, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έθεσε τα όρια των ρωσικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, με τις δυνάμεις της Μόσχας να εστιάζουν στην περιοχή του Ντονμπάς.

Από την πλευρά της η Ουκρανία θεωρεί ότι η μάχη του Ντονμπάς θα είναι κρίσιμη για την ακόλουθη δυναμική του πολέμου, διεκδικώντας μάλιστα μια νίκη που- όπως σημειώνει ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα- θα της δώσει την ευκαιρία να διεκδικήσει την απελευθέρωση και των υπόλοιπων εδαφών της.

Τι συμβαίνει όμως στο πεδίο που έχει οδηγήσει την Ουκρανία να αναβαθμίσει τους στόχους της;

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν εκτεταμένες προκλήσεις, διαπιστώνει το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου στην αξιολόγηση της στρατιωτικής κατάστασης της Δευτέρας, επικαλούμενο ανώτερο αξιωματούχο των ΗΠΑ, ο οποίος στις 9 Μαΐου δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ανιχνεύσει καμία ένδειξη «νέας μεγάλης ρωσικής κινητοποίησης» και ότι μέλη ομάδας Wagner Group ζήτησαν «επειγόντως» εκατοντάδες χιλιάδες επιπλέον στρατεύματα για να ενισχύσουν τις ρωσικές προσπάθειες στο Ντονμπάς.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, η Ρωσία έχει επί του παρόντος 97 τακτικές ομάδες τάγματος (BTG) στην Ουκρανία. Όπως αναφέρει, οι ομάδες μετακινούνται εντός και εκτός Ουκρανίας  για να ανεφοδιαστούν και να αναπληρωθούν, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να υφίστανται σημαντικές ζημιές στη μάχη.

Το Ινστιτούτο έχει, ωστόσο, εκτιμήσει ότι οι περισσότερες ρωσικές ομάδες έχουν υποβαθμιστεί σε μεγάλο βαθμό και η καταμέτρησή τους δεν αποτελεί χρήσιμο μέτρο της ρωσικής μαχητικής ισχύος.

Πάντως, οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας ισχυρίζονται ότι στις μάχες εξακολουθούν να ρίχνονται ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι και ανεπαρκώς εξοπλισμένοι Ρώσοι στρατεύσιμοι, παρά το γεγονός ότι το Κρεμλίνο αρνείται αυτήν την πρακτική. Στο ίδιο μήκος κύματος, ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ ισχυρίζεται ότι τα ρωσικά στρατεύματα στο Ντονμπάς δεν υπακούουν στις εντολές των στρατηγών τους.

Στο μεταξύ, ένας αιχμάλωτος πολέμου από το απόσπασμα BARS-7 της ομάδας Wagner Group ισχυρίστηκε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια «κρυφή κινητοποίηση» για να σταλούν Ρώσοι στρατεύσιμοι στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Με βάση αυτά, η ανάλυση του Ινστιτούτου, σημειώνει πως τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία επιδεικνύουν χαμηλό ηθικό και Ελλιπή πειθαρχία καθώς οι μάχες σε πολλές περιοχές έχουν βαλτώσει ενάντια στην ουκρανική αντίσταση.

Αντίστοιχη κατάσταση περιφράφεται ότι ισχύει στη Ζαπορίζια, όπου οι ρωσικές δυνάμεις υπάρχουν αναφορές ότι διαθέτουν πολύ χαμηλό ηθικό, αντιμετωπίζουν δύσκολες ψυχολογικές συνθήκες, παραπονιούνται για την αναποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων στην περιοχή, κάνουν συχνά κατάχρηση αλκοόλ και πυροβολούν κατά των οχημάτων τους για να αποφύγουν να πάνε στην πρώτη γραμμή. Αυτές οι αναφορές είναι σύμφωνες με τις ενημερώσεις του ουκρανικού Γενικού Επιτελείου ότι οι ρωσικές απώλειες έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις στην προθυμία των ρωσικών στρατευμάτων να συμμετάσχουν σε επιθετικές επιχειρήσεις.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή