Γέλεν: Η επισιτιστική κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει 10 εκατομμύρια ανθρώπους στη φτώχεια

Τρίτη, 19 Απριλίου 2022 17:32
UPD:17:32
REUTERS/POOL
A- A A+

«Τουλάχιστον 10 εκατομμύρια άνθρωποι σε ​​όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να οδηγηθούν στη φτώχεια μόνο λόγω της αύξησης των τιμών των τροφίμων», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν.

Βραχυπρόθεσμα, «πρέπει να αποφύγουμε τους περιορισμούς στις εξαγωγές», αλλά και «να υποστηρίξουμε τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς», εξήγησε η κ. Γέλεν.

Ακόμη και πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι - ή αλλιώς το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού - υπέφεραν από χρόνια επισιτιστική ανασφάλεια, είπε η Τζάνετ Γέλεν.

Η Γέλεν είπε σε πάνελ ότι οι χώρες θα πρέπει να αποφεύγουν τους περιορισμούς στις εξαγωγές που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω τις τιμές, ενώ θα ενεργήσουν για να στηρίξουν τους ευάλωτους πληθυσμούς και τους μικροκαλλιεργητές.

«Θέλω να είμαι σαφής: οι ενέργειες της Ρωσίας ευθύνονται για αυτό», είπε η Γέλεν, προσθέτοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται επειγόντως με τους εταίρους και τους συμμάχους για να «βοηθήσουν στον μετριασμό των επιπτώσεων του απερίσκεπτου πολέμου της Ρωσίας στους πιο ευάλωτους στον κόσμο».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή