Πούτιν σε Σολτς: Το Κίεβο καθυστερεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα

Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2022 12:01
UPD:12:19
via REUTERS/SPUTNIK
A- A A+

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας την Παρασκευή ότι το Κίεβο προσπαθεί να σταματήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, αλλά ότι η Μόσχα εξακολουθεί να είναι πρόθυμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.

«Σημειώθηκε ότι το καθεστώς του Κιέβου προσπαθεί με κάθε δυνατό τρόπο να καθυστερήσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, υποβάλλοντας όλο και πιο μη ρεαλιστικές προτάσεις», ανέφερε το Κρεμλίνο μετά την επικοινωνία των δύο ανδρών. «Παρόλα αυτά η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη να συνεχίσει την αναζήτηση λύσης», αναφέρεται. 

Ο Πούτιν είπε επίσης στον Σολτς ότι η Δύση αγνοεί το ουκρανικό «έγκλημα πολέμου» και ισχυρίστηκε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας «κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να διαφυλάξουν τις ζωές των αμάχων».

Κατάπαυση του πυρός ζήτησε από τον Πούτιν ο Σολτς

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς ζήτησε κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την Παρασκευή, δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Στη διάρκειας σχεδόν μιας ώρας συνομιλία τους, ο Σολτς τόνισε επίσης ότι η ανθρωπιστική κατάσταση πρέπει να βελτιωθεί και να σημειωθεί πρόοδος στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης το συντομότερο δυνατό, είπε ο εκπρόσωπος.

«Πολύ μεγάλο χάσμα» στις συνομιλίες

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατηγόρησε την Παρασκευή την Ουκρανία ότι προσπαθεί να καθυστερήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες, λέγοντας ότι η ρωσική αντιπροσωπεία δείχνει ετοιμότητα να εργαστεί πιο γρήγορα από την ουκρανική πλευρά.

Από την άλλη πλευρά, η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της φοβούνται ότι η Ρωσία μπορεί να μην διαπραγματεύεται καλόπιστα και μπορεί να χρησιμοποιεί τις συνομιλίες για να κερδίσει χρόνο για να αναπληρώσει τις ένοπλες δυνάμεις της.

Στο μεταξύ, χθες δυτικός αξιωματούχος σχολιάζοντας την πρόοδο των συνομιλιών Ουκρανίας- Ρωσίας είπε ότι παραμένει ένα «πολύ μεγάλο χάσμα» μεταξύ των δύο πλευρών. «Και οι δύο πλευρές παίρνουν [τις συνομιλίες] στα σοβαρά, αλλά υπάρχει ένα πολύ, πολύ μεγάλο χάσμα μεταξύ των εν λόγω θέσεων», δήλωσε στο Reuters, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Οι δηλώσεις θολώνουν την εικόνα σχετικά με το πόση πρόοδος σημειώνεται πραγματικά στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Τις τελευταίες ημέρες, πηγές και από τις δύο πλευρές ακούγονταν αισιόδοξες για τις διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση κατάπαυσης του πυρός και την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία.

naftemporiki.gr

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.g

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή