Ν. Μηταράκης: Ορθά χαρακτήρισα τους πρόσφυγες από την Ουκρανία πραγματικούς πρόσφυγες

Τρίτη, 01 Μαρτίου 2022 14:11
UPD:14:26
INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στην ομιλία του στη Βουλή για τις εξελίξεις στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή τού απέδωσε αλά καρτ διαχωρισμό των προσφύγων, απάντησε επί προσωπικού ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Όπως σημείωσε, «στο Συμβούλιο των υπουργών, στις Βρυξέλλες, είπα ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα θα πρέπει να δείξουν έμπρακτη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες από την Ουκρανία, τους οποίους ορθά χαρακτήρισα πραγματικούς πρόσφυγες».

«Η Ουκρανία συνορεύει με την ΕΕ, η χώρα έχει δεχθεί παράνομη εισβολή και οι άνθρωποι αυτοί έρχονται ευθεία από τη χώρα που κινδυνεύουν στο έδαφος της ΕΕ» εξήγησε ο κ. Μηταράκης και δήλωσε πως «η Ελλάδα θα ενεργοποιήσει το Προεδρικό Διάταγμα 80/2006 για να παράσχει βοήθεια».

«Τη δήλωση περί πραγματικών προσφύγων, σε αντιδιαστολή με άλλες ομάδων προσφύγων, δεν την έκανα εκείνη την στιγμή. Υπάρχει, όμως, αντιδιαστολή απέναντι σε δύο ομάδες μεταναστών. Πρώτον, οι οικονομικοί μετανάστες, οι οποίο έρχονται παράνομα στον χώρο Σένγκεν - κατά παράβαση του άρθρου 4 του Κώδικα Σένγκεν και δεν δικαιούνται διεθνή προστασίας - και υπάρχουν επίσης αιτούντες άσυλο που προέρχονται από μακρινές χώρες και ηπείρους, διερχόμενοι μίας ή περισσοτέρων ασφαλών χωρών - κατά παράβαση του άρθρου 31 της Συνθήκης της Γενεύης -, και βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας τέτοιες αιτήσεις είναι απαράδεκτες» ανέφερε ο κ. Μηταράκης και συμπλήρωσε:

«Στην περίπτωση της Ουκρανίας, αυτή συνορεύει με την ΕΕ και οι πρόσφυγες αυτοί έρχονται άμεσα. Αυτό λέει το Διεθνές Δίκαιο και όχι οι ιδεοληψίες της Αριστεράς».

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή