Έφυγε από τη ζωή η Μαριέττα Γιαννάκου

Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου 2022 19:26
UPD:28/02/2022 00:52
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ
A- A A+

Έφυγε σήμερα από τη ζωή η βουλευτής της ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Η βουλευτής και πρώην υπουργός άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 71 ετών.

Η βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας έδινε μάχη για αρκετές εβδομάδες στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας 251. Είχε διακομιστεί εκτάκτως στο νοσοκομείο μετά από πτώση που είχε με το αναπηρικό αμαξίδιο και τότε χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση καθώς οι γιατροί διαπίστωσαν ότι είχε αιμάτωμα.

Η ανακοίνωση του ΓΕΑ

"Σήμερα, Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022, στις 18.11, απεβίωσε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, όπου νοσηλευόταν από τις 10 Ιανουαρίου 2022, η Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην Υπουργός Μαριορή (Μαριέττα) Γιαννάκου, σε ηλικία 71 ετών"

Το έργο της Μ. Γιαννάκου

Η Μαριέττα Γιαννάκου γεννήθηκε στις 6 Ιουνίου 1951, στο Γεράκι Λακωνίας, από μία οικογένεια, όπου ο πατέρας της διηύθυνε το τοπικό γραφείο του ΟΤΕ και του ταχυδρομείου, ενώ η μητέρα της ήταν εκπαιδευτικός. Επίσης έχει μια αδερφή η οποία είναι τέσσερα χρόνια μικρότερη. Στην ηλικία των 11 έχασε τον πατέρα της.

Τελειώνοντας το σχολείο, πέτυχε την εισαγωγή της στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στην ιατρική, ειδικεύεται στην ψυχιατρική ενώ συνεχίζει τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης, στο Βέλγιο. Παντρεύτηκε με τον Παναγιώτη Κούτσικο το 1983, με τον οποίο απέκτησε μία κόρη.

Μετά το 1974, ξεκίνησε ενεργά την πολιτική της δραστηριότητα ως μέλος της ΟΝΝΕΔ. Τότε γνωρίστηκε με τον πρόεδρο και ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Καραμανλή. Στις Ευρωεκλογές του 1984 εκλέχθηκε ευρωβουλευτής ενώ το 1989 τοποθετήθηκε επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ.

Ως βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την περίοδο 1984-1990, ανέλαβε πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για το πρόβλημα των ναρκωτικών στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, μέλος των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων και Απασχόλησης, Μεταφορών, Ελέγχου του Προϋπολογισμού, Οικονομικής, Νομισματικής και Βιομηχανικής Πολιτικής, μέλος της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και μόνιμος εισηγητής για τα θέματα παραγωγής και εμπορίας κοκαΐνης, καθώς και μέλος της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη Χιλή, έχοντας τιμηθεί με το ανώτατο παράσημο «Bernando O' Higgins» της Δημοκρατίας της Χιλής.

Διετέλεσε επίσης Επικεφαλής της αντιπροσωπείας των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μέλος του Πολιτικού Γραφείου της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Η κυβερνητική της θητεία ξεκίνησε με τις βουλευτικές εκλογές του 1990, οπότε και έγινε υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων την περίοδο 1990-1991. Στις βουλευτικές εκλογές του 1993 εκλέχθηκε βουλευτής Α' Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, ξεκινώντας την κοινοβουλευτική της θητεία.

Στο διάστημα 1993-1999 διετέλεσε μέλος των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, μέλος της Επιτροπής για τα Ναρκωτικά, αντιπρόεδρος της Επιτροπής για την εξέταση του Σωφρονιστικού Συστήματος, αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-ΗΠΑ και μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ρωσίας.

Το 1999 επανεκλέχθηκε ευρωβουλευτής και ανέλαβε μέλος των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων, Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Κοινής Ασφάλειας και Αμυντικής Πολιτικής, Ελευθεριών και Δικαιωμάτων των Πολιτών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, μέλος της Διακοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας «Ευρωπαϊκή Ένωση - Τουρκία», πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Τέταρτος Κόσμος», ενώ είναι επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Την περίοδο 1990-2004 υπήρξε εθνική συντονίστρια για τα ναρκωτικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μέλος της Οριζόντιας Ομάδας για τα Ναρκωτικά του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ακόμη, υπήρξε πρόεδρος του Τομέα Βαλκανικός Άξονας-Εγγύς Ανατολή της Ομάδας του Δουβλίνου του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το 2000 επανεκλέχθηκε βουλευτής Α' Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας και ορίστηκε αντιπρόεδρος της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μέλος της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας, μέλος Διακομματικής Επιτροπής για τα ναρκωτικά, πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας με το Κοινοβούλιο της Πολωνίας, και μέλος των Ομάδων Φιλίας με τα Κοινοβούλια των ΗΠΑ και του Μαρόκου.

Το 2002 ορίστηκε εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων στη «Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης». Στις εργασίες της Συνέλευσης στην Ολομέλεια και τις Ομάδες Εργασίας (2002-2003) διακρίθηκαν μεταξύ άλλων, οι παρεμβάσεις της για την κατοχύρωση της ρήτρας αμυντικής αλληλεγγύης μεταξύ κρατών-μελών, για την καθιέρωση της Ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Επέμβασης στο πεδίο της Άμυνας, για μέτρα υπέρ της δημόσιας υγείας και για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και για την υποστήριξη της ρύθμισης για τη «λαϊκή πρωτοβουλία», σύμφωνα με την οποία ένα εκατομμύριο πολίτες μπορούν να ζητήσουν την ανάληψη συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Το 2004 επανεκλέχθηκε βουλευτής και διορίζεται υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για την περίοδο 2004-2007, στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Το όνομά της συνδέεται με μία εκτεταμένη απόπειρα μεταρρύθμισης του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Το 2007 αποτυγχάνει να εκλεγεί βουλευτής. Στις ευρωεκλογές του 2009 τέθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας. Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 τοποθετήθηκε στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας.

Κ. Σακελλαροπούλου: Φωτεινή παρουσία στον δημόσιο βίο της χώρας μας

"Εκφράζω τη βαθύτατη θλίψη μου για την απώλεια της Μαριέττας Γιαννάκου, μιας φωτεινής παρουσίας στον δημόσιο βίο της χώρας μας, μιας υπουργού, μέλους του ελληνικού και του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, που έδωσε περιεχόμενο και ουσία σε κάθε πρωτοβουλία της, στην παιδεία, την υγεία, την κοινωνική αλληλεγγύη, τα ανθρώπινα δικαιώματα", σημειώνει σε ανακοίνωσή της  η πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Κων. Τασούλας: Παράδειγμα αγωνιστικότητας και εθνικής προσφοράς

«Φεύγοντας σήμερα από τη ζωή, η πολύ άξια και πολύ αγαπητή μας Μαριέττα, αφήνει ένα πάντα ζωντανό παράδειγμα αγωνιστικότητας, προσωπικής και πολιτικής, εθνικής προσφοράς και προσήλωσης στις κοινοβουλευτικές και ευρωπαϊκές αξίες», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, εκφράζοντας τη θλίψη του για την απώλεια της πρώην υπουργού και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μαριέττας Γιαννάκου.

«Με αισθήματα θλίψης και οδύνης μάθαμε το δυσάρεστο νέο της εκδημίας της Μαριέττας Γιαννάκου που νοσηλευόταν από καιρό στο 251 ΓΝΑ» ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Τασούλας.

Όπως σημείωσε, η Μ. Γιαννάκου υπήρξε διακεκριμένη πολιτικός στην εγχώρια και στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή επί σειράν ετών. Εξελέγη πέντε φορές βουλευτής στο Εθνικό Κοινοβούλιο, και τέσσερις στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου και ήταν επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, ενώ υπηρέτησε δημιουργικά στα υπουργεία Υγείας και Εθνικής Παιδείας.

Πρόσθεσε, δε, ότι ανάμεσα στο πλούσιο έργο της συγκαταλέγονται η αποφασιστική συμβολή της στη χάραξη της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της μάστιγας των ναρκωτικών, στη διεύρυνση της συμμετοχής των πολιτών στα ευρωπαϊκά δρώμενα, αλλά και στη διάδοση της ιδέας της αμυντικής αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών της Ένωσης. Διεκρίθη και στον κοινοβουλευτικό στίβο, πάντα συνεπής στις υποχρεώσεις της ως εκπρόσωπος του λαού της Α' Αθηνών με γόνιμη παρουσία και δημιουργικές παρεμβάσεις στον κοινοβουλευτικό διάλογο.

Το διεθνές της κύρος και η εργατικότητά της αναγνωρίστηκαν και πάλι πρόσφατα με την πανηγυρική εκλογή της το Νοέμβριο του 2020 ως Αντιπροέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, αξίωμα που για πρώτη φορά κατακτούσε βουλευτής από την Ελλάδα. Ξεκίνησε την αξιοζήλευτη πολιτική της σταδιοδρομία εκλεγόμενη ευρωβουλευτής το 1984 υπό την ηγεσία του Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα, σε ηλικία μόλις 34 ετών, και γρήγορα με τη δράση της δικαίωσε την επιλογή της, ώστε το 1989 να ηγηθεί του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ επί ηγεσίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Κ. Μητσοτάκης: Aποχαιρετώ με συντριβή μια σπουδαία γυναίκα και ακατάβλητη μαχήτρια

Συντετριμμένος για την απώλεια της Μαριέττας Γιαννάκου, η οποία έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών δηλώνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στους οικείους της.

Αλ. Τσίπρας:  Ήθος και αξιοπρέπεια, δύναμη και γενναιότητα σφράγισαν τη διαδρομή της

«Ήθος και αξιοπρέπεια, δύναμη και γενναιότητα - λέξεις που σφράγισαν τη διαδρομή της», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας για τη Μαριέττα Γιαννάκου, με ανάρτησή του στο Twitter, εκφράζοντας τα ειλικρινή συλλυπητήρια του στην οικογένεια της.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζει ότι «η Μαριέττα Γιαννάκου ανέβαζε πάντα τον πήχη της πολιτικής αντιπαράθεσης στο ύψος που αξίζει σε μία δημοκρατία διαλόγου και αλληλοσεβασμού».

ΝΔ: Εργάστηκε για την καλύτερη εκδοχή της Ελλάδας

«Η Μαριέττα Γιαννάκου υπήρξε για δεκαετίες κορυφαίο στέλεχος της παράταξής μας. Ήδη από τα φοιτητικά της χρόνια και μετέπειτα ως βουλευτής, ευρωβουλευτής και υπουργός, με τις ιδέες και τον δυναμισμό της εργάστηκε για την καλύτερη εκδοχή της Ελλάδας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

Αντ. Σαμαράς: Αγωνίστηκε με εντιμότητα για τις απόψεις της

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έκανε την ακόλουθη δήλωση για την απώλεια της Μαριεττας Γιαννάκου: «Με τη Μαριέττα βρεθήκαμε μαζί στην παράταξη από το 1976. Αγωνίστηκε με εντιμότητα για τις απόψεις της, υπηρέτησε την φιλελεύθερη ιδεολογία με ειλικρίνεια, διακρίθηκε σε Ελλάδα και Ευρώπη. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της».

Π. Παυλόπουλος: Κόσμησε τον δημόσιο βίο στην Ελλάδα και διεθνώς

«Η Μαριέττα Γιαννάκου κόσμησε, κυριολεκτικώς, τον δημόσιο βίο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, ιδίως δε στο πλαίσιο των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον απαράμιλλο ανθρωπισμό της, την βαθιά και ουσιαστική γνώση της, το υψηλό ήθος της και το υποδειγματικό θάρρος της γνώμης της. Αιωνία η Μνήμη της», επισημαίνει στο συλλυπητήριο μήνυμά του, για τον θάνατο της Μ. Γιαννάκου, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

ΣΥΡΙΖΑ: Προσέγγιζε όλα τα ζητήματα με μετριοπάθεια και αξιοπρέπεια

"Η Μαριέττα Γιαννάκου υπήρξε μια πολιτικός η οποία σε όποιο δημόσιο αξίωμα και αν βρέθηκε του προσέδιδε κύρος με την εντιμότητα και τον πλούτο των γνώσεών της", ανακοινώνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την απώλεια της βουλευτή της ΝΔ

ΚΙΝΑΛ: Υπερασπίστηκε με παρρησία τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας

«Με θλίψη αποχαιρετούμε τη Μαριέττα Γιαννάκου, μια πολιτικό που σφράγισε με την παρουσία της την παράταξή της αλλά και τη δημόσια ζωή μέσα από τις θέσεις ευθύνης που υπηρέτησε με συνέπεια, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Υπερασπίστηκε με παρρησία τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα μας, υπερβαίνοντας τις στενές διαχωριστικές γραμμές υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Με τη στάση ζωής της, παρέμεινε γενναία μέχρι το τέλος, αποτελώντας παράδειγμα για όλους. Απευθύνουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους της», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής.

ΚΚΕ: Πορεύτηκε με σοβαρότητα & εντιμότητα σε όλη την πολιτική της διαδρομή

«Η Μαριέττα Γιαννάκου πορεύτηκε με σοβαρότητα & εντιμότητα σε όλη την πολιτική της διαδρομή, ενώ ξεχώρισε και για τη γενναιότητα, με την οποία αντιμετώπισε τα προβλήματα της υγείας της. Για το θάνατό της το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια & τους οικείους της» αναφέρεται σε ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό στο Twitter του γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κ. Χατζηδάκης: Αποχαιρετώ μια γυναίκα που αφιέρωσε τη ζωή της στην πατρίδα μας

«Με πολύ μεγάλη λύπη αποχαιρετώ την Μαριέττα Γιαννάκου, μια γυναίκα που αφιέρωσε τη ζωή της στη Νέα Δημοκρατία και την πατρίδα μας!» αναφέρει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τwitter. «Γνωρίζοντας καλά τις μάχες που έδωσε, αλλά και πόσο άδικα πολεμήθηκε, η οδύνη γίνεται μεγαλύτερη» σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης.

Ν. Δένδιας: Διακρινόταν για την ευπρέπεια και το ήθος της

Ειλικρινή συλλυπητήρια για τον θάνατο της Μαριέττας Γιάννακου στους οικείους της, εκφράζει μέσω Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Η Μ. Γιαννάκου ήταν μία καλή φίλη από τα χρόνια της ΟΝΝΕΔ. Διακρινόταν για την ευπρέπεια και το ήθος της και υπηρέτησε με συνέπεια τον δημόσιο βίο από διάφορες θέσεις. Ο θάνατός της είναι μία μεγάλη απώλεια για την πολιτική ζωή της χώρας» επισημαίνει στην ίδια ανάρτηση ο Νίκος Δένδιας

Μ. Βαρβιτσιώτης: Σπουδαία πολιτικός, μια σημαντική φίλη

Συγκλονισμένος από την απώλεια της Μαριέττας Γιαννάκου, δηλώνει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Η Μαριέττα Γιαννάκου ήταν μια γενναία γυναίκα, μια σπουδαία πολιτικός, μια σημαντική φίλη. Υπηρέτησε την πολιτική και πορεύτηκε σε όλη της τη ζωή με ήθος, αξιοπρέπεια και θάρρος. Δεν δείλιασε ποτέ. Ήταν μια μαχήτρια της πολιτικής και της ίδιας της ζωής. Ήταν μια αληθινή Ελληνίδα, μια παθιασμένη Ευρωπαία. Ήταν μια γυναίκα με όραμα και τόλμη. Κέρδισε τον σεβασμό όλων, φίλων και αντιπάλων. Από σήμερα η Ελλάδα είναι φτωχότερη. Το ίδιο φτωχότερη είναι και η πολιτική. Σε αποχαιρετούμε αγαπημένη μας Μαριέττα. Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ!» επισημαίνει ο Μ. Βαρβιτσιώτης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εκφράζει στους δικούς της ανθρώπους, τα πιο ειλικρινή συλλυπητήρια.

Ν. Μηταράκης: Μαχήτρια, ακούραστη, αξιοπρεπής

«Η Μαριέττα Γιαννάκου υπηρέτησε διαχρονικά με ήθος και ακεραιότητα τη χώρα από θέσεις ευθύνης, καθώς και τις αρχές της αγαπημένης της παράταξης. Μαχήτρια, ακούραστη, αξιοπρεπής, αφήνει πίσω της ένα δυσαναπλήρωτο κενό», σημειώνει σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα για το θάνατο της Μαριέττας Γιαννάκου ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Γ. Παπανδρέου: Γενναία γυναίκα και πολιτικός

«Η Μαριέττα Γιαννάκου, υπήρξε γενναία γυναίκα και πολιτικός με ανήσυχο και μαχητικό πνεύμα. Την χαρακτήριζε πάντα το ήθος και η συνέπειά της στις αρχές της, τα ιδανικά της και σε μια ιδιαίτερη διακριτή θεώρηση για τη ζωή και την άσκηση της πολιτικής, που τελικά, αποτελεί και την παρακαταθήκη της: τα εμπόδια υπάρχουν για να τα ξεπερνάμε», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γ. Παπανδρέου. 

ΜέΡΑ25: Πορεύτηκε με τρόπο σοβαρό και έντιμο

«Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους της Μαριέττας Γιαννάκου. Παρά τις σαφείς πολιτικές διαφορές η Μαριέττα Γιαννάκου πορεύτηκε με τρόπο σοβαρό και έντιμο, ενώ σπουδαία και ενθαρρυντική για όλες και όλους, ήταν η μάχη που έδωσε για την υγεία της», αναφέρει σε σχόλιο του ο εκπρόσωπος Τύπου ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης για την απώλεια της Μαριέττας Γιαννάκου.

Ν. Φίλης: Η ελληνική Βουλή γίνεται φτωχότερη

"H Μαριέττα Γιαννάκου ως ευρωβουλευτής, βουλευτής και υπουργός, υπηρέτησε επί σειρά ετών το δημόσιο συμφέρον με σταθερές αξίες, επιχειρήματα, νηφαλιότητα αλλά και πάθος. Η ελληνική Βουλή γίνεται φτωχότερη. Εκφράζω τα θερμά συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους φίλους της",σημειώνει ο Κ. Φίλης. 

Δ. Αβραμόπουλος: Υπήρξε μια πραγματική αγωνίστρια ζωής

«Αποχαιρετούμε σήμερα με σεβασμό, αναγνώριση και τιμή μία σπουδαία γυναίκα πολιτικό, που υπηρέτησε με πάθος τη Δημοκρατία και ξεχώρισε για το προσωπικό και δημόσιο ήθος της, τις καινοτόμες ιδέες της, το θάρρος της γνώμης της και την προσήλωσή της σε αρχές και αξίες», επισημαίνει στο συλλυπητήριο μήνυμά του για τον θάνατο της Μαριέττας Γιαννάκου, ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

«Θα τη θυμόμαστε στην πρώτη γραμμή των κοινών μας αγώνων για την πατρίδα και την Παράταξή μας και για το ανώτερο και ευγενές συναδελφικό της φρόνημα  Υπήρξε μια πραγματική αγωνίστρια ζωής και συνιστά παράδειγμα δημόσιας προσφοράς και αξιοπρέπειας. Θα σταθούμε κοντά και θα συμπαρασταθούμε στην αγαπημένη της κόρη Ζωή και την οικογένειά της και θα την κρατάμε πάντοτε στην καρδιά και στη μνήμη μας. Να είναι γαλήνιος ο δρόμος σου Μαριέττα στην αιώνια ζωή», καταλήγει ο κ. Αβραμόπουλος.

Σ. Καλαφάτης- Κ. Ζέρβας: Πλήγμα για τον πολιτικό κόσμο- Τεράστιο το κενό 

«Χάσαμε σήμερα μια πρωτοπόρο πολιτικό, που άνοιξε δρόμους σε όσους τομείς ανέλαβε. Είχα την τύχη να τη γνωρίσω από την πρώτη μέρα που εκλέχθηκα. Το κενό που αφήνει πίσω της η Μαριέττα Γιαννάκου είναι τεράστιο. Αιωνία της η μνήμη» έγραψε στο λογαριασμό τους σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο της Μαριέττας Γιαννάκου.

Συλλυπητήρια στους οικείους της εκλιπούσας εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας σημειώνοντας ότι η απώλειά της αποτελεί πλήγμα για τον πολιτικό κόσμο. «Η Μαριέττα Γιαννάκου ήταν από εκείνους τους πολιτικούς που άφησαν το στίγμα τους τόσο με το έργο όσο όμως και με τον λόγο τους. Πάντοτε μετριοπαθής, υπέρμαχος αλλαγών, με ευρωπαϊκό πνεύμα και αντίληψη, δεν επένδυσε ποτέ στο διχασμό και την πόλωση. Αναγνώριζαν την προσφορά της άνθρωποι όχι μόνο από την παράταξή της αλλά σχεδόν από όλο το πολιτικό φάσμα, η παρουσία της κοσμούσε το κοινοβούλιο» σημείωσε ο κ. Ζέρβας.

Γ. Πατούλης: Διακρίθηκε για το ήθος της

Ο πρόεδρος Γ. Πατούλης και το Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών εκφράζουν τη βαθύτατη θλίψη τους, για την απώλεια της Μαριέττας Γιαννάκου, που διακρίθηκε για το ήθος της κατά τη σημαντική πολιτική διαδρομή της. Ήταν επίλεκτο μέλος του ιατρικού κόσμου, με μακρά συνδικαλιστική δράση και προσέφερε τα μέγιστα στην πατρίδα μέσα από τις θέσεις που υπηρέτησε με ακεραιότητα στην πολιτική της σταδιοδρομία. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή