Αιχμές Ζελένσκι κατά των συμμάχων: «Δεν ζητάμε φιλανθρωπία»

Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου 2022 19:04
UPD:23:31
EPA/RONALD WITTEK / POOL
A- A A+

«Θα υπερασπιστούμε τη χώρα μας, με ή χωρίς την στήριξη εταίρων», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι και κάλεσε τόσο την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και το ΝΑΤΟ «να είναι ειλικρινείς» ως προς τις προθέσεις τους σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη ένταξη της χώρας του.

Απευθυνόμενος σε όσους στηρίζουν την Ουκρανία στην τρέχουσα κρίση, ζήτησε οι κυρώσεις να επιβληθούν άμεσα, καθώς, όπως είπε, «δεν θα έχουν νόημα όταν θα έχουν αρχίσει οι βομβαρδισμοί».

«Εκτιμούμε κάθε βοήθεια, αλλά όλοι πρέπει να καταλάβουν: δεν ζητάμε φιλανθρωπία. Είναι η συμβολή σας στην ασφάλεια της Ευρώπης και του κόσμου. Εκεί που η Ουκρανία είναι η ασπίδα για οκτώ χρόνια», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος στο Μόναχο, καλώντας τους Δυτικούς να αυξήσουν τη βοήθειά τους.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε επίσης ένα «σαφές και εφικτό» χρονοδιάγραμμα για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις που του έθετε η δημοσιογράφος του CNN Κριστιάν Αμανπούρ, ο κ. Ζελένσκι δήλωσε έτοιμος να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν και να λάβει μέρος σε συνομιλίες «σε οποιοδήποτε σχήμα». «Δεν ξέρω τι θέλει. Για αυτό προτείνω να συναντηθούμε», απάντησε ο ουκρανός Πρόεδρος, όταν ερωτήθηκε αν γνωρίζει τις προθέσεις του ρώσου Προέδρου.

Σε ό,τι αφορά τη στάση των υποστηρικτών της Ουκρανίας, ο κ. Ζελένσκι εμφανίστηκε δυσαρεστημένος από το γεγονός ότι π.χ. στο ΝΑΤΟ «μάς λένε συνεχώς ότι οι πόρτες είναι ανοιχτές, αλλά δεν μας λένε, υπάρχουν κάποια κράτη - μέλη που δεν μας θέλουν;». Κανείς πάντως να μην πιστεύει ότι η Ουκρανία θα παραμείνει για πάντα το ανάχωμα μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας, πρόσθεσε ο ουκρανός Πρόεδρος και επισήμανε ότι η χώρα του θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά μέχρι τότε θέλει εγγύηση της ασφάλειάς της. «Και όσο υπάρχει σιωπή, δεν θα υπάρχει ηρεμία στα ανατολικά της Ευρώπης», προειδοποίησε.

Κληθείς να τοποθετηθεί σχετικά με πληροφορίες που έκαναν λόγο για ουκρανικούς βομβαρδισμούς εναντίον της Ρωσίας, ο Βολοντόμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο για «ψέματα» και πρόσθεσε ότι «ο ουκρανικός στρατός είναι πιο ενήλικος από άλλους» και δεν αντιδρά σε προκλήσεις, καθώς γνωρίζει ότι ο κίνδυνος του πολέμου είναι μεγάλος. Δεν πανικοβαλλόμαστε, όμως, διαβεβαίωσε. «Δεν μπορούμε κάθε μέρα να λέμε ότι αύριο θα γίνει πόλεμος. Πώς θα ζήσουμε έτσι; Θα φύγουν τα χρήματα, οι επιχειρήσεις. Μπορείς να ζήσεις σε μια τέτοια χώρα;», ανέφερε εμφατικά.

Στην ερώτηση «πώς αποφασίσατε σήμερα να είστε εδώ και να αφήσετε τη χώρα σας;», ο Βολοντόμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι «είναι σημαντικό όταν συζητείται η Ουκρανία, οι πληροφορίες να προέρχονται από εμάς» , αλλά και ότι «δεν θέλουμε οι φίλοι και εταίροι μας να αποφασίσουν κάτι πίσω από την πλάτη μας». Στο Μόναχο «είχα σημαντικές συναντήσεις» με διεθνείς ηγέτες, πρόσθεσε, «έπρεπε να είμαι εδώ». Όταν η δημοσιογράφος επέμεινε, ο κ. Ζελένσκι τόνισε: «Η χώρα μου είναι σε καλά χέρια, αυτά των στρατιωτών και των πολιτών μας. Αλλά ποτέ δεν λείπω για πολύ. Σήμερα πήρα πρωινό στην Ουκρανία και θα επιστρέψω εγκαίρως για το δείπνο».

Αμέσως μετά ωστόσο η κ. Αμανπούρ ενημέρωσε τον ουκρανό Πρόεδρο ότι οι συνεργάτες του την ειδοποίησαν ότι έπρεπε να αποχωρήσει άμεσα από την αίθουσα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Les Echos, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή