Νιγηρία: 2 εκατ. δόσεις εμβολίου της J&J κατά της Covid από Ελλάδα-Φινλανδία-Σλοβενία

Δευτέρα, 07 Φεβρουαρίου 2022 18:09
UPD:18:19
REUTERS/CARLOS BARRIA
A- A A+

Η Νιγηρία έλαβε δυο εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της Covid-19 από τη Φινλανδία, την Ελλάδα και τη Σλοβενία και περισσότερες δωρεές από την ΕΕ αναμένονται στη χώρα μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι της κυβέρνησης.

Η παράδοση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της δέσμευσης της ΕΕ για δωρεά εμβολίων σε αφρικανικές χώρες μέσω του μηχανισμού COVAX. Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 2020 για τη διανομή εμβολίων σε μερικές από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου.

Ο Σάμουελ Ισόπι, ο Νιγηριανός πρεσβευτής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ότι περισσότερες δόσεις θα φθάσουν στη χώρα του τις ερχόμενες εβδομάδες.

Τα εμβόλια βρίσκονται ήδη σε μια ψυχρή αίθουσα του αεροδρομίου της Αμπούζα, της πρωτεύουσας της χώρας αυτής της δυτικής Αφρικής.

"Αυτή η παρτίδα εμβολίων θα λήξει τον Αύγουστο του 2023. Συνεπώς έχουμε πολύ χρόνο για τη χορήγησή τους πριν από εκείνη την ώρα", δήλωσε ο Φαϊζάλ Σουάιμπ, ο εκτελεστικός διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Ανάπτυξης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Νιγηρίας (NPHCDA), στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στο αεροδρόμιο.

Η διάρκεια ζωής των εμβολίων είναι η μεγαλύτερη που έχει λάβει μέχρι σήμερα η Νιγηρία.

Τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα έπρεπε να καταστρέψει σχεδόν ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίων αφού έληξαν.

Η χώρα είχε λάβει εμβόλια με σύντομη διάρκεια ζωής από διεθνείς οργανισμούς και δωρήτριες χώρες σε μια προσπάθεια να τα χρησιμοποιήσει γρήγορα και να παράσχει ένα επίπεδο προστασίας στους Νιγηριανούς λόγω της σπανιότητας των εμβολίων κατά το παρελθόν.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή