Προχωρά η τρισδιάστατη χαρτογράφηση του Σύμπαντος (βίντεο)

Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2022 10:32
A- A A+

Διεθνής ομάδα επιστημόνων παίρνει μέρος σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα που οργανώνει το Εθνικό Εργαστήριο Ενέργειας Lawrence Berkeley στην Καλιφόρνια. Η ομάδα προσπαθεί να δημιουργήσει τον πιο λεπτομερή χάρτη του Σύμπαντος σε τρισδιάστατη μορφή. Πρόκειται για ένα πενταετούς διάρκειας πρόγραμμα η πρώτη φάση του οποίου ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκαν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα.

Με τη βοήθεια του προηγμένου επιστημονικού οργάνου Dark Energy Spectroscopic Instrument (DESI) οι ερευνητές έχουν καταφέρει όχι μόνο να  χαρτογραφήσουν αλλά και να αποκαλύψουν σημαντικές λεπτομέρειες (την ταχύτητα με την οποία περιστρέφονται, τη χημική τους σύσταση κ.α.) για περίπου 7,5 εκατ. γαλαξίες. Στόχος είναι στο τέλος του προγράμματος να έχουν χαρτογραφηθεί περίπου 35 εκατ. γαλαξίες. Η χαρτογράφηση και μελέτη των γαλαξιών γίνεται για να ριχθεί φως στη σκοτεινή ενέργεια, τη μυστηριώδη δύναμη η οποία σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία αποτελεί περίπου το 70% του Σύμπαντος και είναι αυτή που προκαλεί την επιταχυνόμενη διαστολή του.

BERKELEY LAB

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι με τα στοιχεία που θα προκύψουν από αυτή την ερευνητική προσπάθεια θα μπορέσουν να κατανοήσουν καλύτερα το πώς γεννήθηκε και εξελίχθηκε το Σύμπαν αλλά και προς τα που οδεύει αφού οι θεωρίες για το μέλλον αλλά και το τέλος του είναι αρκετές. Μια θεωρία κάνει λόγο για αέναη διαστολή του Σύμπαντος η οποία όμως θα απομακρύνει τους γαλαξίες μεταξύ τους τόσο πολύ ώστε να σταματήσει κάθε κοσμική διεργασία και παραγωγή νέων άστρων με αποτέλεσμα κάποια στιγμή το Σύμπαν απλά να… σβήσει και οτιδήποτε υπάρχει σε αυτό θα έχει πεθάνει. Μια δεύτερη θεωρία αναφέρει ότι η διαστολή «τεντώνει» το Σύμπαν με αποτέλεσμα κάποια στιγμή αυτό να… σκιστεί και να καταστραφεί. Μια άλλη θεωρία αναφέρει ότι η διαστολή θα έχει ως τελικό αποτέλεσμα την κατάρρευση του Σύμπαντος.

 

 

 

Προτεινόμενα για εσάς