Δένδιας από Βρέστη: Ειλικρινής συζήτηση για το τι απειλεί την ΕΕ στην Αν. Μεσόγειο

Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2022 17:10
UPD:17:13
INTIME NEWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ
A- A A+

Ο τρόπος αντιμετώπισης των παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και οι αμφισβητήσεις της κυριαρχίας των Κρατών Μελών της ΕΕ, βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων του υπουργού Εξωτερικών, Νικου Δένδια, ο οποίος έκανε δηλώσεις κατά την άφιξή του στην Άτυπη Συνάντηση «Gymnich» των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στην Βρέστη. 

Ο ΥΠΕΞ ανέφερε χαρακτηριστικά: 

«Καταρχήν τη Στρατηγική Πυξίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ιδιαίτερη αναφορά στα θέματα απειλών κατά της ΕΕ. Ένας χώρος από όπου εκπορεύονται τέτοιες απειλές είναι η Ανατολική Μεσόγειος και νομίζω ότι επί τη βάσει αυτού θα πρέπει να γίνει μια ειλικρινής συζήτηση για το τι απειλεί την ΕΕ στην περιοχή αυτή και πώς αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί. Πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν οι παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και οι αμφισβητήσεις της κυριαρχίας των Κρατών Μελών της  ΕΕ.

Και από εκεί και πέρα, η αυριανή συζήτηση ΕΕ-Αφρικής έχει μια ιδιαίτερη σημασία. Μετά τις επισκέψεις μου σε 5 αφρικανικές χώρες νομίζω ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να συζητηθούν. Η Αφρική είναι η ήπειρος με τον πιο ραγδαία αυξανόμενο πληθυσμό και με τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη, είναι ένα κομμάτι από το μέλλον του πλανήτη. Η Ε.Ε., ως οικονομικός χώρος δίπλα στη Αφρική, έχει πολλά να συζητήσει με αυτήν και πολλά να συνεισφέρει στο μέλλον της». 

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή