Μητσοτάκης σε Steve Forbes: Δεν θέλω να δω υψηλό ΑΕΠ με αύξηση ανισοτήτων

Συνομιλία μέσω τηλεδιάσκεψης με τον πρόεδρο της Forbes
Τρίτη, 09 Νοεμβρίου 2021 19:21
UPD:20:08
INTIME NEWS/ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
A- A A+

Με τον πρόεδρο της Forbes Media, Steve Forbes, συνομίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Ancient Wisdom, Modern Compass» (Αρχαία Σοφία, Σύγχρονη Πυξίδα). Ο πρωθυπουργός απάντησε σε ερωτήσεις του Forbes, για την οικονομία και την πολιτική στην Ελλάδα μετά  από μιεα δεκαετία  ρίσης και μετά την Covid-19 

Η πρώτη ερώτηση αφορούσε την ανάμειξη του Έλληνα πρωθυπουργού με την πολιτική ενώ είχε προηγηθεί μια επιτυχημένη καριέρα στον επιχειρηματικό κόσμο.

«Όπως γνωρίζετε, προέρχομαι από πολιτική οικογένεια. Οπότε το πραγματικό ερώτημα θα ήταν μάλλον γιατί ξεκίνησα με το επιχειρείν και όχι με την πολιτική. Ωστόσο, εργάστηκα για περισσότερο από μία δεκαετία στον ιδιωτικό τομέα. Πάντα ενδιαφερόμουν για τα κοινά, αλλά πιστεύω ότι είναι απολύτως απαραίτητο για όποιον σκέφτεται σήμερα να σταδιοδρομήσει στη δημόσια ζωή να έχει ένα στέρεο επαγγελματικό υπόβαθρο προτού ακολουθήσει πολιτική καριέρα», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας πως έμαθε πολλά στις επιχειρήσεις και έχει επίγνωση των πραγματικών προβλημάτων της οικονομίας.

Στο ερώτημα πώς πέτυχε ένα τόσο καλό αποτέλεσμα στις εκλογές του 2019, ανέφερε πως συνέβη γιατί «προσφέραμε στην Ελλάδα έναν ξεκάθαρο εναλλακτικό δρόμο». Και σημείωσε «Μετά από μια δεκαετία κρίσης και τέσσερα χρόνια λαϊκισμού της Αριστεράς, δεσμευτήκαμε έναντι του ελληνικού λαού ότι θα μειώσουμε τους φόρους, θα βελτιώσουμε το διαθέσιμο εισόδημά του, θα προσελκύσουμε επενδύσεις, θα δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, θα αναβαθμίσουμε τη θέση της χώρας στην Ευρώπη και θα ενισχύσουμε τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας. Και παρά την πανδημία και όλες τις δυσκολίες που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τους τελευταίους 26 μήνες, πιστεύω ότι έχουμε καταφέρει να πετύχουμε τους στόχους μας. Θεωρώ ότι αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους τα πάμε ιδιαίτερα καλά στις δημοσκοπήσεις. Πιστεύω ότι οι πολίτες κατανοούν ότι τηρούμε τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις».

Οι μειώσεις φόρων και η ανάπτυξη

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε επίσης και για τα μέτρα που πήρε για την ανάκαμψη της οικονομίας. Αφού σημείωσε πως η υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης από την προηγούμενη κυβέρνηση οδήγησε σε πολύ χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και σε ανεξέλεγκτη φοροδιαφυγή στάθηκε στον σημαντικό ρόλο που έπαιξε η μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις σε επίπεδα κάτω από το 28% , με στόχο να σταθεροποιηθεί στο 22%.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στις άλλες μειώσεις φόρων όπως στα μερίσματα από το 15% στο 5%, στη μείωση των φόρων στα ακίνητα, στην χαμηλότερη φορολόγηση των μεταβιβάσεων  από παπούδες και γονείς στα παιδιά τους αλλά και στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά σχεδόν τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες,

«Πιστεύω ότι έχουμε μια συνεκτική πολιτική χαμηλής φορολογίας που δεν θέτει σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά μας.Πρέπει πάντα να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό το θέμα. Γνωρίζετε ότι έχουμε υψηλό επίπεδο χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Αλλά στο τέλος της ημέρας, οι αγορές είναι οι καλύτεροι κριτές της ορθότητας των πολιτικών μας και οι αγορές αντέδρασαν πολύ, πολύ θετικά», συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης αναφέροντας ότι δανειζόμαστε με ιστορικά χαμηλά επιτόκια.

«Έχουμε ταμειακό απόθεμα ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ σήμερα, ενώ και ιδιωτικές εταιρείες προσελκύουν επίσης κεφάλαια με πολύ ελκυστικές αποτιμήσεις», προσέθεσε και έφερε ως παράδειγμα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στη ΔΕΗ.

Παράλληλα,υπογράμμισε πως η οικονομία έχει ανταποκριθεί πολύ δυναμικά σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις. «Στο δεύτερο τρίμηνο είχαμε ανάπτυξη της τάξης του 16,2%, ενώ οι προβλέψεις αναθεωρήθηκαν για ολόκληρο το έτος στο 6,1%,είπε.

«Δεν θα εκπλαγώ αν ο ρυθμός ανάπτυξης ανέλθει τελικά σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα», συμπλήρωσε. Η κυβέρνηση εστιάζει και στην πάταξη της φοροδιαφυγής υπογράμμισε, εστιάζοντας στο ότι πλέον οι ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι πολύ περισσότερες.

Κίνητρα για εργασία στην Ελλάδα

Υπενθύμισε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει προσφέρει φορολογικά κίνητρα για όσους επιλέγουν την Ελλάδα ως μόνιμη φορολογική έδρα αλλά και για τους Έλληνες που επιλέγουν να επιστρέψουν στην χώρα.

 «Η Ελλάδα δεν προσφέρεται μόνο για τουρισμό αλλά και για μόνιμη διαμονή. είπε ο Κ. Μητσοτάκης, εξηγώντας : «Έχουμε οριζόντια φορολόγηση του εισοδήματος για όποιον θέλει να επιλέξει την Ελλάδα ως μόνιμη φορολογική του έδρα. Για τους Έλληνες που επιστρέφουν από το εξωτερικό προσφέρουμε 50% έκπτωση στη φορολόγηση του μελλοντικού τους εισοδήματος. Δημιουργήσαμε ένα ελκυστικό πλαίσιο ώστε επιχειρήσεις που διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία να μετεγκατασταθούν στην Ελλάδα και τώρα έχουμε ένα πρόγραμμα χορήγησης visa για να προσελκύσουμε τους λεγόμενους ψηφιακούς νομάδες. Ξαφνικά, με τον Covid, συνειδητοποιήσαμε ότι μπορούμε να δουλέψουμε από οπουδήποτε. Γιατί κάποιος που μπορεί να δουλέψει από οπουδήποτε, να μην διαλέξει να εργάζεται από την Ελλάδα;»,  ανέφερε υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα και μέλος της ευρωζώνης ενώ σημείωσε πως η αγορά ακινήτων της Αθήνας ανθεί. 

«Δεν θέλουμε να έρχεται κόσμος μόνο για διακοπές συνέχισε.Θέλουμε να δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στη χώρα μας. Θέλουμε -γιατί όχι- να συνταξιοδοτούνται εδώ. Εάν είσαι ένας Ευρωπαίος συνταξιούχος από τη Σκωτία, γιατί να μην περάσεις το χειμώνα σου στην Ελλάδα και το καλοκαίρι στη Σκωτία;» ανέφερε.

Στην ερώτηση  για τον τρόπομε τον οποίο κάποιος μπορεί να ξεκινήσει μια επιχείρηση στην Ελλάδα, απάντησε:

«Έχουμε σημειώσει πρόοδο. Μπορούμε να πάμε ακόμα καλύτερα. Δυστυχώς, όπως γνωρίζετε, η Παγκόσμια Τράπεζα διέκοψε την κατατακτήρια έκθεσή της. Ήλπιζα ότι θα ήμασταν έτοιμοι για ακόμη ένα μεγάλο άλμα το 2021, αλλά πιστεύω ότι ο κόσμος ευρύτερα αντιλαμβάνεται ότι είναι ευκολότερο σήμερα, με βάση το ρυθμιστικό πλαίσιο, να δραστηριοποιηθεί κανείς επιχειρηματικά στην Ελλάδα», ενώ στάθηκε  στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και στο portal Gov.gr το οποίο προσφέρει περισσότερες από 1.000 υπηρεσίες διαδικτυακά.

«Αυτή ήταν ίσως η μεγαλύτερη αλλαγή στην καθημερινή δυνατότητα των Ελλήνων πολιτών, αλλά και των επιχειρήσεων, να αλληλεπιδρούν με το κράτος», δήλωσε τονίζοντας πως οι Έλληνες το θεωρούν ως το σημαντικότερο επίτευγμα.

Παράλληλα μίλησε για την διευκόλυνση των εταιρειών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να αδειοδοτούνται και είπε πως η κυβέρνηση εξετάζει όλους τους σημαντικούς κλάδους για να απλοποιήσει τις διαδικασίες.

Τα διδάγματα από την κρίση

Ερωτηθείς για τα διδάγματα από τη δεκαετή κρίση που έπληξε την Ελλάδα είπε ότι η υπερβολική λιτότητα σκοτώνει την οικονομία. «Το δεύτερο μάθημα συνοψίζεται με τη φράση «μην εμπιστεύεσαι ποτέ τους λαϊκιστές όταν παρουσιάζουν ένα μανιφέστο που όλοι γνωρίζουμε ότι παραείναι καλό για να είναι αληθινό», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι υπάρχει σημαντική πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα και πως πιστεύει «ότι έχουμε πολύ καλές πιθανότητες να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές».

«Αυτό που δεν θέλω να δω, είναι υψηλό επίπεδο ΑΕΠ αλλά και αύξηση των εισοδηματικών ανισοτήτων. Θέλω λοιπόν να βεβαιωθώ ότι όλοι θα επωφεληθούν από αυτή τη νέα περίοδο ισχυρής ανάπτυξης που πιστεύω ότι θα δούμε τα επόμενα χρόνια. Και, φυσικά, η πιο σημαντική προτεραιότητά μου είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας», τόνισε.

Οι σχέσεις με την Κίνα

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις σχέσεις μας με την Κίνα. «Είναι περίπλοκη, είμαστε συνεργάτες και ταυτόχρονα ανταγωνιστές. Όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή. Αλλά στο αμοιβαία επωφελές σκέλος της εξίσωσης, ναι, η Κίνα έκανε μια σημαντική επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά και έχουν αναβαθμίσει σημαντικά το λιμάνι. Είναι ένας μεγάλος εμπορικός εταίρος για εμάς και βεβαίως η Κίνα είναι ένας μεγάλος εμπορικός εταίρος για όλους, όχι μόνο για την Ελλάδα», υπογράμμισε ενώ σημείωσε πως η Κίνα είναι μια τεράστια αγορά σε ό,τι αφορά τους εισερχόμενους τουρίστες.

« Θα προτιμούσα να καλωσορίζω λιγότερους τουρίστες που ξοδεύουν περισσότερα χρήματα»

Μιλώντας για τον τουρισμό  εκτίμησε ότι θα ανακάμψει πλήρως το 2022 και σημείωσε πως φέτος τα πήγαμε πολύ καλύτερα από ό,τι περιμέναμε. «Η αμερικανική αγορά -και θέλω να το τονίσω αυτό- έχει πραγματικά ανοίξει. Είχαμε δέκα απευθείας πτήσεις από τις ΗΠΑ προς την Αθήνα κάθε ημέρα, και πιστεύω ότι αυτό είναι μόνο η αρχή σε ό,τι αφορά τους Αμερικανούς τουρίστες που μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα. Οπότε είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι το 2022 θα είναι μια πολύ σημαντική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό», συνέχισε ενώ τόνισε πως δίνουμε μεγάλη έμφαση στον βιώσιμο τουρισμό και θα εξετάσουμε εργαλεία διαχείρισης προορισμών για να διασφαλίσουμε ότι προστατεύουμε τα πιο ευάλωτα οικοσυστήματά μας.

«Θα προτιμούσα να καλωσορίζω λιγότερους τουρίστες που ξοδεύουν περισσότερα χρήματα, παρά περισσότερους τουρίστες που ξοδεύουν λιγότερα χρήματα στην Ελλάδα», ανέφερε ενώ είπε μεταξύ άλλων ότι θέλουμε να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο και να κάνουμε την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις προορισμούς για να περνάνε το Σαββατοκύριακό τους Ευρωπαίοι τουρίστες.

«Έχω πολλή δουλειά να κάνω. Ειλικρινά, δεν έχω σκεφτεί τι θα κάνω μετά την πολιτική και ασφαλώς, κάποια στιγμή, όλες οι πολιτικές καριέρες ολοκληρώνονται», είπε ερωτηθείς αν θα επέστρεφε στο χώρο των επιχειρήσεων. «Ρωτήστε με ξανά για αυτό σε λίγα χρόνια. Αλλά προς το παρόν όλη μου η ενέργεια είναι επικεντρωμένη στην υλοποίηση της φιλόδοξης ατζέντας μας», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή