Το Κύτταρο γεμίζει με «Πρωτοπόρους του Ελληνικού Rock»

Παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Αλεξίου
Παρασκευή, 05 Νοεμβρίου 2021 10:04
A- A A+

Σήμερα, Παρασκευή 5 Νοεμβρίου, ο… «Ναός του Rock», το θρυλικό Κύτταρο θα γεμίσει με «Πρωτοπόρους του Ελληνικού Rock» [Ηπείρου 48 και Αχαρνών, Αθήνα].

Περισσότεροι από  50 μουσικοί και συγκροτήματα  έδωσαν  συνέντευξη για τη ζωή τους στον Γιάννη Αλεξίου, ο οποίος  παρέθεσε τα λόγια τους, χωρίς περικοπές, στο βιβλίο του. Το βιβλίο  γιορτάζει τη δεύτερη έκδοση, με μια διαφορετική, rock παρουσίαση που θα πραγματοποιηθεί  στο ιστορικό Κύτταρο, τον χώρο που οι καλλιτέχνες  πήραν το βάπτισμα του πυρός, ανδρώθηκαν και καταξιώθηκαν.

Live Rock Happenings, special guests, D.J. sets αποκλειστικά με βινύλια του Ελληνικού Rock, προβολές και, φυσικά, ένα πάνελ με καταξιωμένους ανθρώπους της ροκ σκηνής,  περιμένουν τους λάτρεις της ροκ,  στο μεγάλο πάρτι του βιβλίου «Πρωτοπόροι του Ελληνικού Rock», εκδόσεις Ogdoo Music Group.

Η συναρπαστική ιστορία του Ελληνικού Rock από τη δεκαετία του ’60 έως σήμερα, συγκεντρώνεται στο πρωτότυπο βιβλίο. Πέντε δεκαετίες γεμάτες ηλεκτρισμό, με τους πρωτοπόρους ν’ αφηγούνται, χωρίς περικοπές, την εποποιία του Rock’n’Roll στην Ελλάδα, στον δημοσιογράφο Γιάννη Αλεξίου.

H εξέλιξη του Rock στην Ελλάδα από την εποχή των ορχηστρών και των μοντέρνων συγκροτημάτων στα rock groups, το new wave και το punk έως την alternative rock σκηνή. Πενήντα πρωταγωνιστές  και συγκροτήματα αφηγούνται πρόσωπο με πρόσωπο και με το χέρι στην καρδιά τι συμβαίνει εδώ και μισό αιώνα, χωρίς να μασάνε τα λόγια τους.

Η rock συμπεριφορά, η rock σκέψη, οι ιστορικές συναυλίες και ηχογραφήσεις, τα μεγαλύτερα μουσικά γεγονότα, τα στέκια, τα clubs…μια ολόκληρη εποχή ζωντανεύει σε 360 σελίδες γεμάτες αλήθειες και μυστικά του Ελληνικού Rock, που έρχονται στο φως για πρώτη φορά.

Προσωπικότητες που άφησαν ανεξίτηλα το σημάδι τους στο Ελληνικό Rock και αφιέρωσαν τη ζωή τους σ’ αυτό χωρίς να «λοξοδρομήσουν» όπως οι: Δημήτρης Πολύτιμος, Αλέκος Καρακαντάς, Δημήτρης Πουλικάκος, Λουκάς Σιδεράς, Γιάννης Δρόλοπας, Socrates Drank The Conium, Πελόμα Μποκιού, Σταύρος Λογαρίδης, Κώστας Τουρνάς, Δέσποινα Γλέζου, Ηρακλής Τριανταφυλλίδης, Τάσος Φωτοδήμος, Θοδωρής Τρύφωνας, Ηλίας Ασβεστόπουλος, Τζόνι Βαβούρας, Λήτης, Γιώργος Βανάκος, Magic de Spell, Παρθενογένεσις, Κυριάκος Δαρίβας, Θοδωρής Δημητρίου, Παύλος Παυλίδης, Θάνος Ανεστόπουλος, Γιάννης Αγγελάκας, Ενδελέχεια, The Earthbound κ.ά.  αποτυπώνουν την ιστορία του Ελληνικού Rock, όπως την έζησαν.

Τι έζησε η τελευταία γενιά του φεγγαριού «πριν αυτό κατακτηθεί και χάσει την ομορφιά του», το κέφι και το μεράκι των πρώτων ελληνικών συγκροτημάτων, τα όνειρά τους, τα στέκια και η ατμόσφαιρα της χρυσής δεκαετίας, τα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας, το Rock στην Πλάκα και οι τσαμπουκάδες,  οι συνθήκες ηχογράφησης ιστορικών δίσκων στα στούντιο τα άγρια χρόνια τoυ punk και new wave, η κίνηση των ελληνικών γκρουπ στα 90’s, η νέα σκηνή –όλα συγκεντρωμένα στο βιβλίο.

Γιάννης Αλεξίου

Η έκδοση συνοδεύεται με σπάνιο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο των Ελλήνων rockers, αλλά και του συγγραφέα -που ερευνά, επί σειρά ετών, το Ελληνικό Rock ως μουσικός δημοσιογράφος και συλλέκτης δίσκων.

Η έκδοση περιλαμβάνει, επίσης, ένα αδημοσίευτο συγκλονιστικό κείμενο του Δημήτρη Πολύτιμου γραμμένο σε δύσκολες συνθήκες το καλοκαίρι του ’68 για το pop-rock, επιπλέον υλικό με μαρτυρίες από μορφές της Ελληνικής Rock για σημαντικά γεγονότα και πρόσωπα της ελληνικής και διεθνούς σκηνής, καθώς και έναν κατάλογο δίσκων που προτείνει ο συγγραφέας για Ελληνική Rock Δισκοθήκη.

[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς