Στο «φως» ένα από τα μεγαλύτερα μωσαϊκά δαπέδου στον κόσμο

Δευτέρα, 01 Νοεμβρίου 2021 09:03
A- A A+

Οι παλαιστινιακές αρχές αποκάλυψαν ένα από τα μεγαλύτερα μωσαϊκά δαπέδου στον κόσμο, στην Ιεριχώ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Το μωσαϊκό στο παλάτι του Χισάμ χρειάστηκε πέντε χρόνια και περίπου 12 εκατομμύρια δολάρια για να αποκατασταθεί.

Χρονολογείται πάνω από 1.000 χρόνια, αλλά το παλάτι του Χισάμ ανακαλύφθηκε εκ νέου μόλις τον 19ο αιώνα. Χτίστηκε από τον Umayyad Caliph Hisham το 724 μ.Χ., αλλά ποτέ δεν ολοκληρώθηκε πλήρως. Ο σεισμός του 746 μ.Χ. το κατέστρεψε εντελώς και ο χώρος παρέμεινε ξεχασμένος μέχρι να ανασκαφεί από Βρετανούς αρχαιολόγους, το 1937.

Η προσπάθεια αποκατάστασης χρηματοδοτήθηκε από την Ιαπωνία, το 2016.

Το παλάτι βρίσκεται κοντά στη Νεκρά Θάλασσα και καλύπτει περίπου 150 στρέμματα. Το μέγεθος των ψηφιδωτών είναι περίπου 835 τ.μ και περιέχει περισσότερα από 5 εκατομμύρια κομμάτια μωσαϊκού και μικρές πέτρες ψηφιδωτού.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι το μωσαϊκό δάπεδο θα γίνει σημαντικός τουριστικός πόλος έλξης. Το παλάτι του Χισάμ είναι ένα ισλαμικό κάστρο της ερήμου από τη Δυναστεία των Ουμαγιάντ, η οποία διήρκεσε από το 660 έως το 750 μ.Χ.

Προτεινόμενα για εσάς