DW: Διπλωματική εκτόνωση στην υπόθεση Οσμάν Καβαλά

Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021 08:09
UPD:09:30
twitter.com/Richard_RSC
A- A A+

Αποσοβήθηκε κατ' αρχήν η ένταση μεταξύ της Τουρκίας και των δέκα χωρών που μέσω των πρεσβειών τους είχαν τοποθετηθεί για την υπόθεση του φυλακισμένου επί τέσσερα χρόνια χωρίς δικαστική απόφαση ,Οσμάν Καβαλά

Η λύση δόθηκε με ένα μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter  η αμερικανική Πρεσβεία στην Άγκυρα. Η νέα αυτή ανάρτηση επισημαίνει ότι τηρείται η συμμόρφωση με το άρθρο 41. του Συμφώνου της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις, βάσει του οποίου οι ξένες αντιπροσωπείες δεν εμπλέκονται στις εσωτερικές υποθέσεις της φιλοξενούσας χώρας. Συνεργάτες του Ταγίπ Ερντογάν έσπευσαν άμεσα να δηλώσουν την ικανοποίηση της Προεδρίας γι' αυτή την ανάρτηση που ακολούθησαν και οι υπόλοιπες 9 πρεσβείες.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, αφού χαρακτήρισε και πάλι ασέβεια και παρέμβαση στο έργο της ανεξάρτητης τουρκικής δικαιοσύνης το αρχικό μήνυμα των 10 πρεσβειών, ισχυριστηκε  πως με νέο μήνυμα «έκαναν πίσω και πως από εδώ και πέρα θα είναι προσεκτικοί». 

Αποφεύχθηκε η μετωπική σύγκρουση 

Έτσι φαίνεται πως βρέθηκε ο τρόπος να αποφευχθεί η μετωπική σύγκρουση που θα οδηγούσε την Τουρκία σε βαθιά απομόνωση από τη Δύση με ό, τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό σε κάθε τομέα και όχι μόνο στην οικονομία. Ενδεικτική είναι η πορεία της τουρκικής λίρας που μέχρι την ανάρτηση της Αμερικανικής Πρεσβείας υποχωρούσε περίπου 1,5% έναντι του ευρώ και αμέσως μετά επανήλθε στα χθεσινά επίπεδα. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως μόλις αποσοβήθηκε μια διπλωματική κρίση λύθηκαν ως δια μαγείας τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας.

Παρόμοια κρίση με τις Ηνωμένες Πολιτείες είχε περάσει η Άγκυρα με αφορμή τον αμερικανό υπήκοο, πατέρα Μπρόνσον, που αργότερα αποφυλακίστηκε. Το θέμα τώρα είναι αν και πως θα αποκατασταθούν οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, καθώς βρίσκονται στο ναδίρ των τελευταίων δεκαετιών, ενώ διαρκώς προστίθενται νέες εστίες τριβής. Χωρίς μάλιστα να είναι ακόμη ξεκάθαρο αν τελικά θα πραγματοποιηθεί σύντομα η πολυπόθητη συνάντηση του Ερντογάν με τον Μπάιντεν.  

Δεν αντέχει διαμάχη με τη Δύση

Η εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου τονίζει  οτι «παρά  τα μεγάλα λόγια η Τουρκία δεν μπορεί να αντέξει μια κλιμακούμενη διαμάχη με τη Δύση, κυρίως οικονομικά. Η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε κρίση μετά από χρόνια ανάπτυξης. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αδυναμία της τουρκικής λίρας, που ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται συνειδητά να θέλει. Υπό την πίεσή του προφανώς, η τουρκική κεντρική τράπεζα μείωσε απότομα το βασικό επιτόκιο την περασμένη εβδομάδα (…) Η αξία της τουρκικής λίρας έπεσε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Στα ανταλλακτήρια συναλλάγματος του Βοσπόρου μία λίρα αντιστοιχεί σε δέκα δολάρια. Πριν από πέντε χρόνια η αναλογία ήταν μια προς έξι».

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή