Μια υπόθεση του Μαιγκρέ, συναισθηματικά φορτισμένη

«Ο Μαιγκρέ και η νεκρή κοπέλα» || εκδόσεις Άγρα
Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021 09:02
A- A A+

«Ο Μαιγκρέ και η νεκρή κοπέλα» του Ζωρζ Σιμενόν (1903-1989), μία ακόμα περιπέτεια με τον διάσημο επιθεωρητή, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα, σε μετάφραση  Αργυρώς Μακάρωφ.

«-Είναι όμορφη, συμφωνείτε;

Δεν ήταν η λέξη που έψαχνε ο Μαιγκρέ, ούτε αυτή που αντιστοιχούσε ακριβώς στην πραγματικότητα. Η κοπέλα, σίγουρα, ήταν όμορφη, όμως υπήρχε κάτι παραπάνω, που ήταν δύσκολο να το προσδιορίσει. Ο φωτογράφος είχε καταφέρει να δώσει ζωή σ’ αυτά τα μάτια που έμοιαζαν να κάνουν μία ερώτηση που παρέμενε όμως αναπάντητη.

Ζωρζ Σιμενόν

Σε δύο εκτυπώσεις φορούσε το μαύρο της φόρεμα· σε μία άλλη το καφέ καρώ παλτό· και στην τελευταία ήταν με το βραδινό. Τη φανταζόσουν στους δρόμους του Παρισιού, όπου υπήρχαν τόσες κοπέλες σαν την ίδια, να στριμώχνεται ανάμεσα στο πλήθος, να σταματάει για να χαζέψει λίγο τις βιτρίνες και να συνεχίζει το δρόμο της για ένας Θεός ξέρει πού.

Είχε κάποτε έναν πατέρα, μία μητέρα, αργότερα, στο σχολείο, συμμαθήτριες. Στη συνέχεια, κάποιοι άνθρωποι τη γνώρισαν νεαρή κοπέλα, γυναίκες, άνδρες. Τους είχε μιλήσει. Τη φώναζαν με το όνομά της. Όμως, τώρα ήταν νεκρή, κανείς δεν φαινόταν να τη θυμάται, κανείς δεν ανησυχούσε, ήταν σαν να μην υπήρξε ποτέ».

Ο επιθεωρητής Μαιγκρέ  επιχειρεί να ανασυνθέσει τις τελευταίες μέρες και ώρες στη ζωή μιας κοπέλας που βρέθηκε νεκρή μια νύχτα στους δρόμους του Παρισιού. Προσπαθεί να μπει στη θέση της, να φανταστεί τι σκέψεις και τις πράξεις της. Τον ενδιαφέρει ο χαρακτήρας του θύματος, ψάχνει να γνωρίσει και να καταλάβει την κοπέλα, θέτοντας ερωτήματα σε όσους τη συνάντησαν. Το ενδιαφέρον του Μαιγκρέ για το θύμα τον οδηγεί σε μια συναισθηματική ταύτιση μαζί του. Μια από τις δυνατότερες ιστορίες του Σιμενόν με τον Μαιγκρέ.

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς