Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Διευθύνοντος Συμβούλου της ELPEDISON και Προέδρου του ΕΣΑΗ, κ. Ν. Ζαχαριάδη, στο Renewable & Storage Forum.

Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021 16:55
UPD:17:00
A- A A+

 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ELPEDISON και Πρόεδρος του ΕΣΑΗ, κ. Ν. Ζαχαριάδης, συμμετείχε στο Renewable & Storage Forum και συγκεκριμένα στο πάνελ «ΔΟΜΙΚΗ ή ΣΥΓΚΥΡΙΑΚΗ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ; – ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ; – ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΠΩΜΙΣΤΕΊ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ;», σχολιάζοντας το ζήτημα του κόστους της ενεργειακής μετάβασης, τους λόγους της αύξησης του ενεργειακού κόστους, ενώ τοποθετήθηκε αναφορικά με τις πιθανές λύσεις ώστε να αποφευχθούν η διεύρυνση της ενεργειακής φτώχειας και μια σημαντική καθυστέρηση στην ενεργειακή μετάβαση.

Τα βασικά σημεία της ομιλίας του Διευθύνοντος Συμβούλου της ELPEDISON και Προέδρου του ΕΣΑΗ, κ. Ν. Ζαχαριάδη: 

  • Το κόστος της ενεργειακής μετάβασης εξαρτάται από την Marginal Clearing Price, που εξαρτάται από την τιμή του φυσικού αερίου. Κατ’ επέκταση, όσο χαμηλότερη είναι η τιμή του φυσικού αερίου, τόσο χαμηλότερο είναι και το κόστος της ενεργειακής μετάβασης.

 

  • Η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί μια διαδικασία η οποία θα πρέπει να κοστολογείται, λαμβάνοντας υπόψιν την επίπτωσή της στην τιμή του φυσικού αερίου.

 

  • Η επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης οδήγησε την παγκόσμια ζήτηση LNG σε επίπεδο που υπερβαίνει τη διαθέσιμη ικανότητα εφοδιασμού, με συνέπεια οι τιμές φυσικού αερίου να αυξηθούν σημαντικά, με πιθανή συνέπεια προβλήματα στον εφοδιασμό και ενεργειακή φτώχεια.

 

  • Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα υποστηρίζουν τις επενδύσεις Φυσικού Αερίου (Παραγωγή, Μεταφορά και CCGTs) και θα εξορθολογήσουν το  χρονοδιάγραμμα ενεργειακής μετάβασης, έτσι ώστε να αποφευχθεί η διεύρυνση της ενεργειακής φτώχειας καθώς και μια σημαντική καθυστέρηση στην ενεργειακή μετάβαση.

Προτεινόμενα για εσάς