Ο Καζιμίρ στο δικαστικό πυρ - Για διαφθορά κατηγορείται ο Σλοβάκος κεντρικός τραπεζίτης

Τετάρτη, 13 Οκτωβρίου 2021 14:25
UPD:14:51
REUTERS/BOBBY YIP
A- A A+

Eπιδημία εισαγγελικών ερευνών στη Μέση Ευρώπη. Μετά τον Αυστριακό Σεμπάστιαν Κούρτς, ο Σλοβάκος Πέτερ Καζιμίρ βρίσκεται αντιμέτωπος με επίσημη έρευνα για διαφθορά.

Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον κεντρικό τραπεζίτη της Σλοβακίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ -που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών από τον Απρίλιο του 2012 μέχρι τον Απρίλιο του 2019- για εμπλοκή του σε περιστατικό με χρηματισμό ανώτατων στελεχών του φορολογικού μηχανισμού της χώρας. Οι κατηγορίες μπορούν να επιφέρουν ποινή φυλάκισης έως 5 χρόνια.

Δύο χρόνια στην κεντρική τράπεζα και την ΕΚΤ, ο Σοσιαλδημοκράτης, τον οποίο στην Ελλάδα γνωρίσαμε καλά το δύσκολο 2015 με τις σοϊμπλικού ύφους δηλώσεις του, αγνόησε τις πολιτικές πιέσεις να αποσυρθεί, όσο εξελίσσεται η έρευνα. Μετά, όμως, την απαγγελία των κατηγοριών, πρέπει να αποφασίσει αν την υψηλή θέση του αφήσει.

Αξέχαστο μας έχει μείνει το tweet του της 13ης Ιουλίου 2015 “#Greece compromise we reached this morning is tough for Athens because it’s the results of their ‘Greek Spring’ # (Ο συμβιβασμός στον οποίο φτάσαμε το πρωί είναι σκληρός για την Αθήνα γιατί είναι το αποτέλεσμα της "ελληνικής τους Άνοιξης"), αναφορά που παρέπεμπε στην «Ανοιξη της Πράγας», που συνεθλίβη από τα σοβιετικά τανκς το 1968.

Επειτα από αντιδράσεις, ο παραστάτης του Grexit εξαφάνισε την ανάρτηση. Τώρα, περιμένει η δική του δικαστική άνοιξη να μην έχει την ελληνική κατάληξη.

Πολύ πιθανόν, για τον δεύτερο κεντρικό τραπεζίτη χώρας-μέλους της ευρωζώνης, που η κατηγορία για δωροδοκία τον κυκλώνει. Το 2018, τέθηκε σε διαθεσιμότητα για σκάνδαλο με μίζες από Ρωσο-βρετανό τραπεζίτη ο Λετονός Ιλμαρς Ρίμσεβικς, που κινούσε τα νήματα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας από το 1992. Αρχές του 2019 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο οποίο προσέφυγε από κοινού με την ΕΚΤ κατά την Λετονίας τον δικαίωσε, ακυρώνοντας την διαθεσιμότητα, καθώς «η Λετονία δεν προσκόμισε ενδείξεις σοβαρής κακοδιαχείρισης, την οποία προσάπτει στον διοικητή της κεντρικής τράπεζάς της». Δεν επανήλθε, βέβαια, στην Φρανκφούρτη, ενώ ακόμη δεν έχει ξεμπερδέψει. Στα τέλη Αυγούστου έγινε αστυνομική έφοδος στην οικία του.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή