Μάτι: Την παραπομπή σε δίκη 27 κατηγορουμένων ζητεί ο εισαγγελέας

Τρίτη, 12 Οκτωβρίου 2021 16:08
UPD:17:49
REUTERS/COSTAS BALTAS
A- A A+

Την παραπομπή σε δίκη 27 κατηγορουμένων για την φωτιά στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018 που στοίχισε τη ζωή σε 102 ανθρώπους εισηγείται ο εισαγγελεας προς το Συμβούλιο πλημμελειοδικών Αθηνών.

Στην ογκωδέστατη πρότασή του, η οποία αριθμεί 680 σελίδες, ο εισαγγελικός λειτουργός, αποδίδει μεγάλες ευθύνες και παραλείψεις  στους αρμόδιους, για τους οποίους ζητεί να δικαστούν  για τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή και της πρόκλησης σωματικών βλαβών κατά συρροή.

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι η πρώην περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, ο πρώην δημάρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, ο πρώην γενικος γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, ο νυν αρχηγος της πυροσβεστικής Στέφανος Κολοκούρης, στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Στο εδώλιο ζητεί να καθίσει μαζί τους ο 65χρονος , από τον οποίο ξεκίνησε η φωτιά στο Νταού Πεντέλης με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια.

Ταυτόχρονα, προτείνει την απαλλαγή από τις κατηγορίες του συγκυβερνήτη του συντονιστικού ελικοπτέρου.

Κόλαφος ο εισαγγελέας 

Ο εισαγγελέας Γιώργος Πολυκράτης αναφέρει χαρακτηριστικά στην πρότασή του  ότι:

-Δεν υπήρξε η αναγκαία προληπτική εναέρια επιτήρηση

- Η κινητοποίηση των αρμοδίων για την καταστολή της πυρκαγιάς υπήρξε ανεπαρκής

-Δεν διατέθηκαν άμεσα όλες οι διαθέσιμες επίγειες και εναέριες δυνάμεις λαμβανομένου υπόψιν ότι είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά στην Κινέττα.

-Δεν υπήρξε ορθή επιχειρησιακά διαχείριση των εναέριων μέσων.

-Άστοχη αποτίμηση του μεγέθους του κινδύνου.

-Καθυστέρηση διάγνωσης της κρισιμότητας της κατάστασης

-Εσφαλμένη επιχειρησιακή προτεραιότητα κατά την αντιμετώπιση πυλώνων πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν σε μικρή χρονική απόσταση

- Ανετοιμότητα

-Μη άμεση χρησιμοποίηση των διαθεσίμων μέσων

-Βαρύτατες αμέλειες που συνετέλεσαν στο βαρύτατο αποτέλεσμα της πυρκαγιάς

Στα συμπεράσματα της εισαγγελικής πρότασης αναφέρεται ότι οι καταστροφικές συνέπειες, "ανάγονται στη σύγχυση έλλειψη σχεδιασμού συντονισμού και αναποτελεσματική συνεργασία των συναρμόδιων κρατικών αρχών που επέδειξαν ανετοιμότητα, αιφνιδιασμό και καθυστέρηση στην κινητοποίηση όλων των υφιστάμενων δυνατοτήτων αρχικά πρόληψης και ακολούθως περιστολής των τραγικών συνεπειών της φωτιάς (έγκαιρη εκκένωση οικισμών, απομάκρυνση και διάσωση πολιτών, άμεση κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης).»

Η εισαγγελία θεωρεί πολύ σημαντική την υπόθεση προκειμένου να δικαιωθούν όσο το δυνατόν οι άνθρωποι που κάηκαν, οι συγγενείς τους, όσοι τραυματίστηκαν και όσοι ήταν τα σπίτια και τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτη και να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις.

Στην εισαγγελία εκκρεμεί μια ακόμα ανοιχτή δικογραφία η οποία αφορά την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για την πύρινη λαίλαπα και την απόπειρα εκβίασης του πραγματογνώμονα.

Σε δήλωσή του ο συνήγορος της Ρένας Δούρου, Θεοδωρος Σχινάς αναφέρει:

Σήμερα βρισκόμαστε ακόμη σε ένα αρχικό στάδιο της υπόθεσης, χωρίς να γνωρίζουμε αν και ποια πρόσωπα και για ποιες κατηγορίες τελικά θα παραπεμφθούν από το Δικαστικό Συμβούλιο. 

Η κ. Δούρου βρίσκεται στην διάθεση της Δικαιοσύνης από την πρώτη στιγμή, ώστε να συμβάλλει στην διερεύνηση της αλήθειας από όποια θέση κι αν της ζητηθεί. 

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή