ΟΓΑ: Παρανομίες αντιπροσωπείας ιατρικών ειδών

Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2007 12:47
A- A A+

Στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί ο ΟΓΑ, διαπιστώθηκε ότι μεγάλη εταιρεία αντιπροσώπευσης και διάθεσης ιατρικών ειδών με έδρα την Αθήνα, που δραστηριοποιείται πανελληνίως, προβαίνει σε μη νόμιμες χορηγήσεις ιατρικών υλικών (επιθεμάτων, καθετήρων, ουροσυλλεκτών, κλπ.) σε πάσχοντες ασφαλισμένους, χωρίς να τηρούνται οι νόμιμες διαδικασίες και στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς να έχει προηγηθεί παραγγελία. Αποτέλεσμα η οικονομική επιβάρυνση του Οργανισμού, καθώς όπως διευκρινίζει η διοίκηση του ΟΓΑ, το ποσό με το οποίο, παρανόμως, χρέωσε ή επιχείρησε να χρεώσει τον ΟΓΑ η εν λόγω εταιρεία, σε δύο μόνο περιοχές της χώρας (Κρήτη, Δυτική Ελλάδα) προσεγγίζει τα 100.000 €.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΓΑ, μεταξύ των παρανόμων δραστηριοτήτων των εκπροσώπων της συγκεκριμένης εταιρείας περιλαμβάνονται:

1. Η συνεργασία τους, τόσο στα Κρατικά Νοσοκομεία, όσο και σε συμβεβλημένες με τον ΟΓΑ ιδιωτικές κλινικές, με πρόσωπα που, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, δεν έχουν σχέση με τους θεράποντες ιατρούς των ασφαλισμένων.

2. Η παραποίηση, πλαστογράφηση και ψηφιοποιημένη αντιγραφή (σκανάρισμα) ιατρικών γνωματεύσεων γιατρών Κρατικών Θεραπευτηρίων.

3. Η παραπλανητική διαβεβαίωση προς τους ασφαλισμένους ότι υφίσταται σύμβαση μεταξύ της εν λόγω εταιρείας και του ΟΓΑ, ενώ η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει την προμήθεια των εν λόγω ειδών από εταιρεία της απολύτου επιλογής των ασφαλισμένων.

4. Οι απειλές, και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις με επίκληση δικαστικής προσφυγής, κατά των ασφαλισμένων για εξόφληση των ειδών που κατά βούληση χορηγούνται από την εταιρεία (ποσότητες υλικών που δεν έχουν ζητηθεί, ούτε τα χρειάζονται οι ασφαλισμένοι).

Ο διοικητής του Οργανισμού, Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος, έδωσε εντολές στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Οργανισμού για την επιβολή των προβλεπομένων διοικητικών κυρώσεων, για την αποστολή των σχετικών πορισμάτων στις κατά τόπο αρμόδιες εισαγγελικές αρχές και για την εντατικοποίηση και επέκταση των ελέγχων σε όλη την επικράτεια.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή