Γ. Γεραπετρίτης: Δεν έχει ζητηθεί συνάντηση με τον Ερντογάν

Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021 12:35
INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

«Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού», ανέφερε σε συνέντευξή του, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, για τις τουρκικές διαρροές για επικείμενη συνάντηση με την τουρκική πλευρά, ενώ σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει ζητήσει συνάντηση.

Ο κ. Γεραπετρίτης, μιλώντας στον «Σκάι», δήλωσε ότι «εξ όσων γνωρίζουμε, δεν υπάρχει και σύμπτωση στα προγράμματα των δύο ηγετών, δεν συμπίπτουν στη Νέα Υόρκη» και σε ερώτημα αν μπορεί να αλλάξει κάτι, αν ζητηθεί, έδωσε την εξής απάντηση απάντησε ότι «Η πολιτική είναι δυναμική, προφανώς η ελληνική πλευρά δεν είναι αντίθετη στο να βρίσκονται οι ηγέτες, πάντοτε το να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας είναι μια χρήσιμη πολιτική οδός (...) οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι πάντοτε χρήσιμοι, με μία επιφύλαξη: θα πρέπει να υπάρχει μια κοινή βάση κατανόησης κατ' ελάχιστον».

Και, υπό τη γενική τοποθέτηση, «εφόσον θεωρούμε ότι υπάρχει κοινή κατανόηση ότι προχωράμε στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, που είναι μια γενική, οικουμενική παραδοχή, βεβαίως θα πρέπει να συναντηθούμε», στο προκείμενο διευκρίνισε ότι «αυτήν τη στιγμή διανύουμε μια φάση έντονης ρητορικής επιθετικότητας, αλλά και γενικά επιθετικότητας εκ μέρους της Τουρκίας». Μάλιστα, ο υπουργός Επικρατείας συσχέτισε την τουρκική αντίδραση των ημερών με τη σύγκληση του EUMED λέγοντας ότι «η Τουρκία και ο Πρόεδρος Ερντογάν βρίσκονται σε μια σχετική πίεση κάθε φορά που αναλαμβάνεται μια διεθνής πρωτοβουλία εκ μέρους της ελληνικής πλευράς. Η πρωτοβουλία που αναλάβαμε για την EUMED ήταν πράγματι μια πολύ σπουδαία δράση, η οποία ενοποιεί τον ευρωμεσογειακό χώρο». Συνεπώς «βρέθηκε υπό πίεση ο Πρόεδρος Ερντογάν», παρότι, συνέχισε ο κ. Γεραπετρίτης, «κακώς αισθάνθηκε αυτήν την ενόχληση διότι η EUMED δεν ήταν κάτι παραπάνω από την αυτονόητη παραδοχή σεβασμού κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων και κυριαρχίας επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου».

«Υπάρχει επιστροφή σε μια λογική έντασης, και ρητορική και επί του πεδίου»

Και, αναγνωρίζοντας ότι από την τουρκική πλευρά «υπάρχει επιστροφή σε μια λογική έντασης, και ρητορική και επί του πεδίου» σημείωσε εμφατικά: «Είναι κάτι που εμείς θα αποκρούσουμε, όπως πρέπει να αποκρούσουμε. Καταλαβαίνουμε τι μεγάλη σημασία έχουν οι συμμαχίες, οι οποίες οικοδομούνται στον χώρο της Ευρώπης ακόμη κι αν αυτό λογίζεται από την Τουρκία ότι είναι επιθετική κίνηση εκ μέρους της Ελλάδας. Θεωρούμε αυτονόητο ότι η κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας προφανώς και θα εξακολουθήσουν να έχουν πλήρη εφαρμογή στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».

Στο ερώτημα δε, αν είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε επιπλέον ένταση, ο κ. Γεραπετρίτης ήταν κατηγορηματικός: «Πιο έτοιμη από ποτέ, η ελληνική πλευρά, και στο πεδίο και στο κομμάτι της διεθνούς διπλωματίας, έχει αποδείξει ότι έχει την ικανότητα να έχει πολύ γρήγορα αντανακλαστικά. Σε κάθε περίπτωση, η αντίδρασή μας θα είναι ανάλογη με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, όπου αυτό απαιτείται, αλλά από την άλλη πλευρά, χωρίς καμία απολύτως παραχώρηση στα δικαιώματά μας».

Ερωτηθείς, εξάλλου, αν θα συνεχισθούν οι έρευνες από το γαλλικό ερευνητικό σκάφος και δη στο Καστελλόριζο, χαρακτήρισε «προφανές» το ότι «θα υπάρξει πλήρης εφαρμογή των σχεδίων που έχουν τεθεί. Διότι, στην πραγματικότητα συζητάμε για την ανάπτυξη των ελληνικών σχεδίων, τα οποία έχουν απόλυτο έρεισμα στις διεθνείς συμβάσεις για το δίκαιο της θάλασσας και στην αμοιβαία αναγνώριση των δικαιωμάτων των χωρών της Μεσογείου». Έδωσε, παράλληλα, τη διπλή διαβεβαίωση - μήνυμα, αφενός «εμείς θα παραμείνουμε στο πεδίο του διεθνούς ορθού λόγου», αφετέρου «αν υπάρξει κλιμάκωση εκ μέρους της Τουρκίας, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει ανάλογη αντίδραση εκ μέρους της Ελλάδας».

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, «η επιχειρησιακή αναβάθμιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι δεδομένη - ήταν σαφής και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού για τον εξοπλισμό». Άλλωστε, συμπλήρωσε, το σθένος των Ενόπλων είναι «απαράμιλλο, έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα». Ταυτοχρόνως, «είναι πολύ νωπές οι εικόνες του Έβρου εκεί όπου είδαμε στην πραγματικότητα τι σημαίνει να είσαι επιχειρησιακά ισχυρός», επιπλέον «είδαμε να συγκεντρώνονται όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί με τις ηγεσίες τους, εκεί, για να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στην Ελλάδα».

Έκλεισε την αναφορά του στα εθνικά θέματα με τη φράση, «είμαστε στο καλύτερο σημείο που ήμασταν ποτέ».

Στο τραπέζι η υποχρεωτικότητα, δεν είναι στις προτεραιότητές μας

Στο ζήτημα της πανδημίας και ερωτηθείς αν θα υπάρξει τρίτη δόση για όλους, παρέπεμψε στην Εθνική Επιτροπή εμβολιασμών, πάντως «καταλαβαίνω ότι δεν θα είναι καθολική η δυνατότητα να λαμβάνει κανείς την τρίτη δόση, θα είναι μόνο κατά ομάδες».

Κατά τον υπουργό Επικρατείας, «πάντοτε είναι ανοιχτό το μενού να υπάρξει επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες, αυτό έχει πολλές μεταβλητές, έχει να κάνει με τις ανάγκες κάθε κατηγορίας και τα ποσοστά εμβολιασμού (σ.σ. σε αυτήν) και τα ποσοστά εμβολιασμού συνολικά στην κοινωνία. Βεβαίως παραμένει η υποχρεωτικότητα στο τραπέζι, στην παρούσα φάση δεν είναι μέσα στις προτεραιότητες περιμένουμε να δούμε πώς έχει δουλέψει η υποχρεωτικότητα».

Ευκαιρίας δοθείσης παρατήρησε, μάλιστα, πως «στις δομές υγείας παρά τα αντιθέτως θρυλούμενα, δεν υπήρξε μεγάλη ανατάραξη στο σύστημα από εκείνους που ετέθησαν σε αναστολή, είναι περίπου 6.500 άτομα».

Συμπερασματικώς, «θα αξιολογήσουμε εάν είναι αναγκαίο σε κάποια συγκεκριμένη στιγμή να επεκταθεί, καθολική υποχρέωση εμβολιασμού όλου του πληθυσμού δεν πρόκειται να υπάρξει».

Τέλος, όσον αφορά την εστίαση, διαχώρισε πελάτες από εργαζόμενους, αφού οι μεν πρώτοι ικανοποιούν, όπως είπε, μια μη ζωτική ανάγκη τους, ενώ οι δεύτεροι εργάζονται εκεί, με μάσκα και δυο τεστ την εβδομάδα.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή