Επισκόπηση ελληνικού Τύπου

Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2007 08:11
A- A A+

Η κατάσταση στην Παιδεία λίγες μέρες μετά την ψήφιση του νόμου-πλαισίου, τα σενάρια για αυξήσεις στο ηλεκτρικό και οι φόβοι για μπλακ άουτ, καθώς και ο φόρος στην πρώτη κατοικία κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού ελληνικού Τύπου. Αναλυτικά, οι τίτλοι των εφημερίδων κατ'αλφαβητική σειρά, είναι οι ακόλουθοι:

* ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Καλπάζει η εγκληματικότητα. Απίστευτα τα κρούσματα σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

* ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Με συνέντευξή του στην "Α" ο Βύρων Πολύδωρας καταγγέλλει: Αντάρτικο πόλεων από τους κουκουλοφόρους.

* ΑΥΡΙΑΝΗ: Ακάλυπτοι οι πραίτωρες του Πολύδωρα. Οι αναρχικοί τους έπιασαν στον ύπνο, τους έδειραν, τους αφόπλισαν και τους διέσυραν.

* Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οι νέες αποδοχές σε Δημόσιο, Ένοπλες Δυνάμεις. Αναλυτικοί πίνακες για μισθωτούς και συνταξιούχους.

* ΕΘΝΟΣ: Σκοτεινά σχέδια στη ΔΕΗ. Φόβοι για μπλακ άουτ και αυξήσεις στο ηλεκτρικό.

* ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Προβληματισμένη η Καλαμάτα για το νέο Δεσπότη. Ενώ συνέρχεται εκτάκτως την Πέμπτη Ιεραρχία για την εκλογή Μητροπολιτών σε Μεσσηνία και Τριφυλία - Ολυμπία.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ακλόνητη η κυβέρνηση. Παρά τη συγκρότηση "λαϊκού μετώπου" από τις ηγεσίες της κεντροαριστεράς.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τεστ αντοχής για ΑΕΙ και... ΕΛ.ΑΣ. Κρίσιμη εβδομάδα μετά την ψήφιση του νόμου-πλαισίου.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Παιδεία εν καμίνω. Συλλαλητήρια, αποκλεισμοί, συλλήψεις και Αυτόφωρο.

* ΕΣΤΙΑ: Ιδεολογική υπεροχή η αναξιοποίητη δύναμις της Νέας Δημοκρατίας.

* ESPRESSO: Εφοπλιστής έμεινε στον άσο. Η απίστευτη ιστορία του Γιάννη Νομικού που πούλαγε σάντουιτς για να ζήσει.

* ΤΑ ΝΕΑ: Κρυφός φόρος στην πρώτη κατοικία. Σε μεταβιβάσεις ακινήτων μετά την 1/1/2006.

* ΧΩΡΑ: Δολοφονική επίθεση σε αστυνομικούς από αναρχικούς. Σοβαρά τραυματισμένοι οι δύο άνδρες των ΜΑΤ.

* City Press: Ασφαλιστικό σύστημα: Προς αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης.

* Metro: Περιμένουν ακόμα χειρότερα. Για "σχέδιο ορισμένων κύκλων" με αιχμή τους κουκουλοφόρους κάνει λόγο η κυβέρνηση.

* Metropolis: Χώρα δημοσίων υπαλλήλων. Το 50% περίπου των μισθωτών στην Ελλάδα εργάζεται στον δημόσιο τομέα.

Φόρος

ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζει ότι "κρυφό χαράτσι στην πρώτη κατοικία βάζει η κυβέρνηση με την επιβολή του φόρου αυτόματου υπερτιμήματος που ήδη έχει τεθεί σε ισχύ μαζί με τις νέες αντικειμενικές αξίες. Αγορές πρώτης κατοικίας που ήταν αφορολόγητες θα επιβαρύνονται τώρα με τον νέο φόρο".

ΔΕΗ

ΤΟ ΕΘΝΟΣ επισημαίνει ότι "σενάρια για αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος (με κίνητρα για όσους κάνουν οικονομία) εξετάζει η ΔΕΗ, φοβούμενη ένα οδυνηρό μπλακ άουτ το καλοκαίρι".

Παιδεία

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "κόκκινος συναγερμός επικρατεί στην κυβέρνηση. Με διάχυτη την αντίληψη ότι αντιμετωπίζουν ένα "αντάρτικο πόλεων", ανησυχούν για το εύρος και την έκταση των αντιδράσεων".

Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά, είναι το μήνυμα που στέλνουν στην κυβέρνηση καθηγητές και φοιτητές. Η Παιδεία θυμίζει καμίνι και οι κινητοποιήσεις διευρύνονται με αποκλεισμό δρόμων και νέο συλλαλητήριο την Πέμπτη. Καθοριστικές για τον νέο νόμο οι αποφάσεις των συγκλήτων. Σήμερα οδηγούνται στον ανακριτή 9 και άλλοι 49 στο Αυτόφωρο. Νέα σύγκρουση κυβέρνησης - ΣΥΝ. Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σήμερα ο Αλ. Αλαβάνος, θα καταγγείλει το "μαύρο κράτος".

Παροχές

Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "με στοχευμένες παρεμβάσεις για την ανακούφιση των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων απαντά η κυβέρνηση στην ξέφρενη παροχολογία του ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας τις δυνατότητες που προσδίδει στην οικονομία η επικείμενη άρση της επιτήρησης από την Κομισιόν".

Ασφαλιστικό

Η City Press γράφει για το ασφαλιστικό:"πρώτο βήμα η απόφαση της γερμανικής Βουλής να αυξήσει το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη. Πιέσεις Αλμούνια και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα την επόμενη τετραετία. Μεγάλη υπογεννητικότητα και υψηλό προσδόκιμο ζωής διαμορφώνουν το τοπίο δημογραφικής γήρανσης στην Ελλάδα. Τα πολιτικά κόμματα αποφεύγουν προεκλογικά το ζήτημα".

Δημόσιοι υπάλληλοι

Η Metropolis υποστηρίζει ότι "το 50% περίπου των μισθωτών την Ελλάδα εργάζεται στον δημόσιο τομέα. Το "όνειρο" της μονιμότητας παραμένει ισχυρό εν έτει 2007. Ο κρατικός μηχανισμός διαθέτει μεν ανθρώπινο δυναμικό, αλλά υστερεί σε ποιότητα και ευελιξία".

Κουκουλοφόροι

Η metro γράφει ότι "έντονο προβληματισμό αλλά και ανησυχία προκαλεί η επίθεση που δέχθηκαν άνδρες της Αστυνομίας από κουκουλοφόρους το βράδυ του περασμένου Σαββάτου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που γίνονται, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και από την πλευρά της Αστυνομίας, το σκηνικό πολέμου που έχει στηθεί τον τελευταίο καιρό, με αφορμή τις κινητοποιήσεις κατά του νόμου -πλαισίου για τα ΑΕΙ, παίρνει μεθοδευμένα ανεξέλεγκτες διαστάσεις".

Η ΧΩΡΑ αναφέρει ότι "δύο διαδοχικά δολοφονικά χτυπήματα κατά ανδρών των ΜΑΤ το Σάββατο το βράδυ και ένα κατηγορούμενος για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά αστυνομικού στα επεισόδια της περασμένης Πέμπτης".

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι "δολοφονική χαρακτήρισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης την επίθεση εναντίον αστυνομικών το βράδυ του Σαββάτου στα Εξάρχεια. Οι κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με σφοδρότητα εναντίον δέκα αστυνομικών, τους οποίους χτύπησαν βίαια με λοστούς και ρόπαλα τραυματίζοντας σοβαρά δύο αστυνομικούς".

ΠΑΣΟΚ

Η Espresso τονίζει ότι "κλίμα ηττοπάθειας καλλιεργείται στο ΠΑΣΟΚ και, παράλληλα, κορυφαία στελέχη του δεν χάνουν την ευκαιρία να στείλουν και μήνυμα προς τον πρόεδρο Γιώργο Παπανδρέου, ότι "ενδεχόμενη πολιτική ήττα θα σημάνει και το τέλος της προεδρίας του". Προκαλεί απορία το γεγονός ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που δίνουν συνεντεύξεις όχι μόνο δεν αρνούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις "ηττοπάθειας", αλλά προχωρούν και ένα βήμα παραπέρα, καταθέτοντας και τις απόψεις τους για το "τι μέλλει γενέσθαι" στη μετά την ήττα εποχή. Στη λογική αυτή κινούνται και οι συνεντεύξεις των Θεόδωρου Πάγκαλου και Κίμωνα Κουλούρη".

Καλαμάτα

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει ότι "ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί είναι η Μεσσηνία. Κλήρος και λαός βρίσκονται σε "αναμμένα κάρβουνα" ύστερα από τις φήμες που θέλουν ως διάδοχο του προ ημερών εκδημήσαντος μακαριστού Χρυσόστομου Θέμελη, τον πρώην Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και νυν τιτουλάριο επίσκοπο Βρεσθένης κ. Θεόκλητο Κουμαριανό".

ΝΔ

Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει ότι "αν αξιοποιούσε η Νέα Δημοκρατία την ιδεολογική της δύναμη, ίσως να είχε αφανίσει το ΠΑΣΟΚ από τον πολιτικό χάρτη. Το κόμμα αυτό, σήμερα πλέον δεν πρεσβεύει τίποτε. Έχει έναν ανεπαρκή αρχηγό, ο οποίος απλώς συνθηματολογεί χωρίς ουσία και προσπαθεί να συγκινήση μιμούμενος το ύφος του Ανδρέα Παπανδρέου, και στελέχη που συγκρούονται και διαφωνούν. Μάλιστα ο κ. Πάγκαλος έφθασε χθες να ζητή ακόμη και διάλυση του ΠΑΣΟΚ εάν χαθούν οι προσεχείς εκλογές".

VPRC

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "η έρευνα της εταιρείας VPRC για το βαρόμετρο του ΣΚΑΙ αποτυπώνουν ξεκάθαρα τις τάσεις της κοινωνίας η οποία βγαίνει μπροστά από τα κόμματα και ζητά αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στηρίζοντας τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και τη Νέα Δημοκρατία. Οι πολίτες έχουν κατανοήσει και επιζητούν η χώρα να τρέξει με πιο γρήγορα και αποφασιστικά βήματα. Βλέπουν τη Νέα Δημοκρατία ως το μόνο κόμμα που μπορεί να προχωρήσει τις αλλαγές και να μην χαθεί η ευκαιρία".

Βύρων Πολύδωρας

Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "μπορεί ο επί της Δημόσιας Τάξης υπουργός Βύρων Πολύδωρας να λέει και να επαναλαμβάνει διαρκώς ότι η Ελληνική Αστυνομία δεν έχει βεντέτα με τους αναρχικούς, αλλά το περιστατικό της επίθεσης ομάδας κουκουλοφόρων σε βάρος Αστυνομικών στα Εξάρχεια, αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο. Όλα δείχνουν πως δεν πρόκειται πλέον για ακήρυχτο πόλεμο, αλλά για φαινόμενο που προσλαμβάνει επικίνδυνες διαστάσεις".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, που ζήτησε την παραίτησή του με αφορμή τα όσα συνέβησαν στο μνημείο του ¶γνωστου Στρατιώτη, δηλώνει ότι "συνήθως δεν κάνω αυτό που λέει ο κ. Παπανδρέου", ενώ αναφερόμενος στις σκληρές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή από τις Βρυξέλλες τονίζει ότι "εμπεριέχουν πολιτική σοφία και γενναιότητα".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή