Η βασίλισσα Ελισάβετ είναι υπέρ του κινήματος «Black Lives Matter»

Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021 16:50
REUTERS/POOL
A- A A+

Από τα γήπεδα ποδοσφαίρου μέχρι το παλάτι του Μπάκιγχαμ, ο φυλετικός απολογισμός που συνέβη μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ έγινε αισθητός σε ολόκληρη τη Βρετανία.

Εν μέσω αναρτήσεων των αθλητών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συνεντεύξεων με την Όπρα Γουίνφρεϊ, η βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ έμεινε σε μεγάλο βαθμό σιωπηλή για το θέμα που έχει κατακλύσει τη χώρα, που είχε αποικίες και κάποτε «ο ήλιος δεν έδυε ποτέ» - και την οικογένειά της.

Αλλά τώρα ένας ανώτερος βοηθός του παλατιού είπε ότι η βασίλισσα και άλλοι βασιλικοί υποστηρίζουν το κίνημα Black Lives Matter. «Η βασίλισσα και η βασιλική οικογένεια είναι υποστηρικτές του κινήματος Black Lives Matter (BLM)», δήλωσε ένας από τους εκπροσώπους της βασίλισσας.

Ο Σερ Κεν Ολίσα, είναι ο πρώτος μαύρος Λόρδος-Υπολοχαγός της Βασίλισσας του Λονδίνου ο οποίος αποκάλυψε σε συνέντευξη του στο Channel 4 News της Αγγλίας, ότι «έχει συζητήσει ειδικά τους τελευταίους 12 μήνες μετά τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ το θέμα του ρατσισμού με τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Είναι ένα καυτό θέμα. Το ερώτημα είναι, τι μπορούμε να κάνουμε περισσότερο για να δεσμεύσουμε την κοινωνία να άρει αυτά τα εμπόδια. Η βασιλική οικογένεια ενδιαφέρεται ένθερμα στην προσπάθεια να έχει το έθνος τις ίδιες αξίες.»

Όταν ρωτήθηκε αν το παλάτι υποστηρίζει το «Black Lives Matter», ο Σερ Κεν είπε χαρακτηριστικά: « Χωρίς αμφιβολία, η απάντηση είναι ναι».

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, «Black to Front», το οποίο αποτελείται από ομάδα έγχρωμων συντελεστών και παρουσιαστών, ο Σερ Κεν είπε επίσης ότι η βασίλισσα είχε ζητήσει τη συμβουλή του για το αν θα έπρεπε να επισκεφθεί τον Πύργο Γκρένφελ μετά την πυρκαγιά η οποία προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 80 ανθρώπων. «Θυμάμαι ότι σκέφτηκα πως όλα μπορούν να συμβούν, ήταν αρκετά ανησυχητικό, δεν ξέραμε αν θα της φώναζαν ή θα της έριχναν πράγματα κ.λπ. Όταν βγήκε από το αυτοκίνητο η βασίλισσα, όλοι οι άνθρωποι την χειροκροτούσαν».

Η βασίλισσα Ελισάβετ συνάντησε και μίλησε με πολλούς από τους διασωθέντες από την μεγάλη φωτιά μαζί με τον εγγονό της, πρίγκιπα Γουίλιαμ.

Το παλάτι του Μπάκιγχαμ έχει επίσης παραδεχτεί ότι «πρέπει να κάνει περισσότερα» και «δεν είναι εκεί που θα ήθελε να είναι» όσον αφορά τη πολυπολιτισμικότητα μετά τη δημοσίευση στοιχείων που αποκάλυψαν ότι το ποσοστό των μειονοτικών υπαλλήλων ανέρχεται στο 8,5%, με στόχο να είναι 10% για το 2022, αναφέρει το δημοσίευμα του Guardian.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian, ΑΜΠΕ, NBC

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή