Στο σφυρί, η «Number One» Gibson κιθάρα του ίδιου του Les Paul

Τρίτη, 31 Αυγούστου 2021 02:32
A- A A+

Το πρώτο εγκεκριμένο μοντέλο των ηλεκτρικών κιθάρων Gibson Les Paul -γνωστό ως «Number One» και το οποίο ήταν στην κατοχή του ίδιου του Les Paul- βγαίνει στη δημοπρασία «Exceptional Sale» του Οίκου Christie’s της Νέας Υόρκης στις 13 Οκτωβρίου.

«Αυτή ήταν για τον πατέρα μου η πιο ιστορικά σημαίνουσα, πολύτιμη, καθοριστική και σημαντική κιθάρα, το κορυφαίο επίτευγμά του» λέει ο γιος του,  Gene Paul.

Η Gibson Incorporated και ο Les Paul εξέλιξαν το μοντέλο «Number One» γύρω στα 1951-52. Εκείνη την εποχή, η Gibson είχε χάσει έδαφος, και μερίδιο αγοράς, στον ανταγωνισμό της με τη Fender, η οποία το 1950 είχε παρουσιάσει την Telecaster, την πρώτη μαζικής παραγωγής ηλεκτρική κιθάρα συμπαγούς σώματος.

Η Gibson προσέγγισε τον Les Paul - έναν από τους πιο δημοφιλείς τότε μουσικούς στις ΗΠΑ -να τους βοηθήσει να εξελίξουν δικό τους μοντέλο ηλεκτρικής κιθάρας συμπαγούς σώματος· η «Number One» Gibson Goldtop την οποία κατασκεύασαν θα ήταν η βάση για τις κιθάρες Gibson Les Paul που, τελικά, θα γίνονταν βασικό στοιχείο του ροκ εντ ρολ.

Προτεινόμενα για εσάς