Βαρυμπόμπη: Ένα ενεργό μέτωπο- Έκτακτη ενημέρωση από τον Ν. Χαρδαλιά στις 13:00

Τετάρτη, 04 Αυγούστου 2021 12:26
UPD:12:59
Alexandros Michailidis / SOOC/
A- A A+

Εικόνες καταστροφής επικρατούν στη Βαρυμπόμπη μετά τη χθεσινή μεγάλη πυρκαγιά που άφησε δεκάδες σπίτια, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα και εκατοντάδες στρέμματα δασικής γης καμένα. 

Πολύ βελτιωμένη χαρακτηρίζει την κατάσταση στην περιοχή η Πυροσβεστική καθώς είναι σε ύφεση όλα τα μέτωπα εκτός από το κομμάτι προς Βαρυμπόμπη και Κρυονέρι όπου υπάρχουν ακόμα ενεργές διάφορες διάσπαρτες εστίες. Ωστόσο, είναι έκδηλος ο φόβος για αναζωπυρώσεις, δεδομένου μάλιστα ότι ενισχύονται οι βορειοανατολικοί άνεμοι.

Μάλιστα, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση, υπήρξε μια μικρή αναζωπύρωση στην περιοχή κοντά στον οικισμό Φλόγα, όπου και πραγματοποιούνται ρίψεις νερού από αέρος, οι οποίες έχουν αραιώσει πλέον, πράγμα που σημαίνει πως η αναζωπύρωση ετέθη υπό έλεγχο.

Να σημειωθεί ότι οι δυνάμεις της πυροσβεστικής είναι σε άμεση ετοιμότητα για να περιορίζονται και σβήνονται εν τη γενέσει τους οι αναζωπυρώσεις.

Στο σημείο επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις ενώ καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για να αποκατασταθούν τα προβλήματα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης. 

Με το πρώτο φως της ημέρας επιχειρούν από αέρος 5 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα. Ολονύχτια ήταν, ωστόσο, η μάχη των πεζοπόρων τμημάτων η δουλειά των οποίων, όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων,  έφερε καρπούς.  Όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, «από τα τέσσερα μέτωπα το ξημέρωμα μας βρήκε με ένα ενεργό μέτωπο, τα υπόλοιπα είναι σε ύφεση». Τα εναέρια πλέον έχουν μία συγκεκριμένη αποστολή, να κλείσουν τα μέτωπα αυτά ώστε να πάμε σε μια οριοθέτηση της κατάστασης, εξήγησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη των πυρκαγιών πραγματοποιείται το μεσημέρι, στις 13:00, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Νωρίτερα ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, ο οποίος επισκέφτηκε το Κινητό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων «Όλυμπος», στη Βαρυμπόμπη, όπου γίνεται ο συνοτνισμός των δυνάμεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκγς έκανε λόγο για μία εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά μέσα σε συνθήκες ακραίου καύσωνα και συνέστησε εγρήγορση καθώς τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας, όπως είπε. 

Να σημειωθεί πως έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά των αλόγων, τα οποία κινδύνευσαν στην πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης, στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας Μαρκοπούλου.

Για πρωτόγνωρες εικόνες καταστροφής έκανε λόγο ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών στο ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.

Μιλωντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής αναφέρθηκε στις παραμέτρους που επέδρασαν καταλυτικά στην ανάπτυξη της πυρκαγιάς:

  • Ο μικτής ζώνης χαρακτήρας της περιοχής (οικιστική & δασική)
  • Το υψηλό φορτίο καύσιμης ύλης
  • Η μορφολογία της περιοχής, η οποία σε μεγάλη κλίμακα προσομοιάζει με χοάνη μεταξύ Πάρνηθας και Πεντέλης

Όπως είπε, «η καύσιμη ύλη ήταν μικτή από δάσος και σπίτια και αυτοκίνητα και ότι μπορεί να σκεφτεί κανείς που προκύπτει από ανθρώπινη δραστηριότητα και ήταν οριακά στο να αναφλέγει. Η ώρα ήταν 14.00-15.00 το μεσημέρι όταν ξεκίνησε η πυρκαγιά και γιγαντώθηκε χωρίς καθόλου υγρασία ούτε στο έδαφος ούτε στα φυτά που θα μπορούσε κάπως να αποτρέψει κάπως την εξάπλωση της φωτιάς ενώ καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η μορφολογία του εδάφους μεταξύ Πάρνηθας και Πεντέλης».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή