ΕΑΑ: Επιβλαβή σωματίδια στην ατμόσφαιρα της Αττικής- Οδηγίες προς τους πολίτες

Τετάρτη, 04 Αυγούστου 2021 09:22
UPD:12:48
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Άσχημη είναι  η κατάσταση πλέον σε πολλές περιοχές της Αθήνας  σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, όσον αφορά τα επιβλαβή σωματίδια PM2.5 (λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια, με διάμετρο περί τα 2,5 μικρόμετρα και μικρότερα), λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες στην Βαρυμπόμπη. 

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών εφιστά την προσοχή στους κατοίκους του λεκανοπεδίου, στις περιοχές με υψηλές τιμές PM2.5, να παραμείνουν εντός των σπιτιών τους με ερμητικά κλειστά παράθυρα και πόρτες.

FACEBOOK

Από την Ευρωπαϊκή πλατφόρμα μετρήσεων ποιότητας αέρα PurpleAir: Real-time Air Quality Monitoring που στηρίζεται στην νέα γενιά αισθητήρων "Internet of Things". Οι μονάδες είναι σε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, ενώ οι τιμές που εμφανίζονται είναι αβαθμονόμητες και πρέπει να διαιρεθούν με έναν παράγοντα 1.8 περίπου.

Μπορείτε να παρακολουθείτε σε πραγματικό χρόνο τις τιμές του PM2.5 στην διεύθυνση ΕΔΩ

Επίσης, το ΕΑΑ τονίζει ότι αν πρέπει να κυκλοφορήσετε έξω χρησιμοποιήστε μάσκα N95, ΚΝ95 ή FFP2, που παρέχουν προστασία από τα σωματίδια PM2.5.

Από στοιχεία του δικτύου αισθητήρων του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΙΕΠΒΑ/ΕΑΑ), που λειτουργεί στο πλαίσιο της Εθνικής Ερευνητικής Υποδομής ΠΑΝΑΚΕΙΑ και της συνεργασίας με το Παρατηρητήριο  Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής, προκύπτουν τα ακόλουθα συμπεράσματα σχετικά με τα επίπεδα συγκεντρώσεων λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων PM2.5 στο Λεκανοπέδιο της Αττικής:

  • Η πρώτη επιβάρυνση παρατηρήθηκε δυτικά του τομέα της πυρκαγιάς, στην περιοχή των Αχαρνών, μετά τις 18:00. Με τη μεταβολή του ανέμου άρχισε να παρατηρείται μεγάλη  επιβάρυνση αρχικά στον Δυτικό (Ίλιον) και κατόπιν στον Βόρειο τομέα (Πεύκη) του Λεκανοπεδίου, η οποία διήρκεσε όλη τη νύχτα και μεγιστοποιήθηκε κατά το διάστημα 11:00-3:00 (με 10-λεπτες συγκεντρώσεις που ξεπέρασαν τα 200 μg m-3). Στη συνέχεια παρατηρήθηκε σχετική υποχώρηση, ωστόσο έως τις 8:00 της 4ης Αυγούστου παραμένουν υψηλά (άνω των 50 μg m-3).

  • Στον Κεντρικό τομέα παρατηρήθηκε πολύ μεγάλη αύξηση των επιπέδων (άνω των 250 μg m-3), από τις 2:00 τα ξημερώματα της 4ης Αυγούστου, η οποία διαρκεί έως τώρα. Στον Πειραιά, παρατηρήθηκε επίσης επιβάρυνση μετά τις 4:00, αλλά τα επίπεδα παρέμειναν σχετικά χαμηλότερα. 

  • Σχετικά μικρότερη επιβάρυνση υπήρξε και στον Νότιο Τομέα, ακόμα και έως την περιοχή της Βουλιαγμένης (συγκεντρώσεις έως 90 μg m-3), από τις πρώτες ώρες μετά τα μεσάνυχτα  έως και τώρα.

  • Στους χάρτες  εμφανίζονται τα  ωριαία επίπεδα συγκεντρώσεων στα σημεία μέτρησης στο Λεκανοπέδιο, από τις 7:00 το πρωί της 4ης Αυγούστου, όπου φαίνονται οι υψηλές συγκεντρώσεις στον άξονα διάδοσης του καπνού, οι οποίες ξεπερνούν ακόμα και τα 250 μg m-3. Μετά τις 9:00 παρατηρείται μια ελαφρά βελτίωση της εικόνας. 

  • Οι συγκεντρώσεις μαύρου άνθρακα, ο οποίος είναι δείκτης ατελούς καύσης, μετρήθηκαν στον σταθμό του ΕΑΑ στο Θησείο σε πολύ υψηλά επίπεδα, με τις ωριαίες τιμές κατά περίπτωση να υπερβαίνουν τα 50 μg m-3 (περίπου 20 φορές περισσότερο από τις συνήθως παρατηρούμενες αυτή την εποχή).

Να επισημανθεί ότι οι  μετρήσεις αιωρουμένων σωματιδίων ΡΜ2.5 πραγματοποιούνται με χρήση αισθητήρων οπτικής καταμέτρησης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έχουν ενημέρωση σε ωριαία βάση μέσω της πλατφόρμας της Εθνικής Υποδομής PANACEA.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή