Ανώδυνη εξέταση για τον έλεγχο του σακχάρου

Τετάρτη, 14 Ιουλίου 2021 16:55
University Newcastle

Οι ερευνητές έδωσαν στην δημοσιότητα μια εικόνα της ταινίας που κάνει την εξέταση σάλιου για το σκάχαρο.

A- A A+

Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι που πρέπει να παρακολουθούν τακτικά τα επίπεδα του σακχάρου τους, όπως όσοι πάσχουν από διαβήτη, είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται συνεχώς στην επώδυνη εξέταση αίματος. Τα τελευταία χρόνια διάφορες ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αναπτύξουν ένα απλό και πάνω από όλα ανώδυνο τεστ.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ στην Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας ανέπτυξαν και προσπαθούν να βρουν τρόπο μαζικής παραγωγής της μια εξέταση σακχάρου που χαρακτηρίζεται ως το «ιερό δισκοπότηρο» του συγκεκριμένου τομέα. Πρόκειται για ένα εύκολο και πάνω από όλα ανώδυνο τεστ που ελέγχει τα επίπεδα του σακχάρου στο σάλιο.

Αν η εξέταση αποδειχθεί αξιόπιστη θα ανακουφίσει όσους είναι υποχρεωμένοι να τρυπούν τα χέρια τους σε ημερήσια βάση για να πραγματοποιούν τον έλεγχο του σακχάρου στον οργανισμό τους. Το μόνο που θα πρέπει να κάνουν θα είναι να τοποθετήσουν την ειδική μικρή ταινία στην γλώσσα τους να περιμένουν λίγα λεπτά η ταινία να κάνει την ανάλυση και να δουν τα αποτελέσματα στο κινητό τους τηλέφωνο.

Η ταινία είναι ένας βιοαισθητήρας που διαθέτει ηλεκτρονικές διατάξεις (τρανζίστορ) και το ένζυμο οξειδάση της γλυκόζης που βοηθά στην πραγματοποίηση των απαραίτητων βιολογικών και χημικών αντιδράσεων των ουσιών το σάλιου. Η ταινία έχει αποδειχθεί στις δοκιμές αποτελεσματική και έχει ξεκινήσει η κατασκευή μιας εγκατάστασης μαζικής παραγωγής της. Αν όλα πάνε καλά τα πρώτα τεστ θα φτάσουν φαρμακεία το 2023 σε μια τιμή μικρότερη των πέντε λεπτών του ευρώ.

 

Προτεινόμενα για εσάς