Το Παρίσι δεν σταματά ποτέ να εμπνέει φωτογράφους

Κυριακή, 18 Ιουλίου 2021 09:02
A- A A+

Έναν χρόνο αργότερα, η πόλη του Φωτός ξυπνά σιγά σιγά και δύο αίθουσες τέχνης, οι Durev και Artismagna Studio, γιόρτασαν την εξέλιξη, οργανώνοντας μια έκθεση φωτογραφιών με τίτλο «La ville s’éveille».

Η έκθεση ήταν μια επισκόπηση 75 χρόνων φωτογραφίας στο Παρίσι, μέσα από πέντε ιστορικές φιγούρες της τέχνης και τρεις σύγχρονους φωτογράφους.

Ανάμεσα στις φωτογραφίες που εκτέθηκαν, υπήρχαν σκηνές καθημερινότητας της δεκαετίας του 1930 μέσα από τον φακό του Robert Schall όπως και αυτές που αιχμαλώτισε ο φακός του Pierre Boulat, του μοναδικού Γάλλου φωτογράφου του Life Magazine, ο οποίος διέσχιζε το Παρίσι σε καθημερινή βάση. Άλλος μαιτρ ήταν ο William Klein, ο οποίος χρησιμοποιούσε ασυνήθιστες μεθόδους εμφάνισης για να επιτύχει εντυπωσιακά εφέ στις φωτογραφίες του.

© ALEXANDRA BOULAT COURTESY GALERIE DUREV

Οι τρεις σύγχρονοι ήταν οι Didier Fontan, Cliff Chan και Nicholas Simenon. Από τις γεωμετρικές φόρμες του Simenon -που αναδεικνύουν τη μοναξιά και απομόνωση της πόλης, μέχρι τις φωτογραφίες του Fontan στο παρισινό μετρό και μέχρι τα κινηματογραφικά πλάνα του Chan -που συγκροτούν μια συνεχή καταγραφή σε ημερολόγιο, όλες προσέφεραν μια φρέσκια ματιά στην πόλη. Η  επίσκεψη στον σύνδεσμο της γκαλερί Durev,  http://www.durev.com/portfolio/la-ville-seveille/  , δίνει «γεύση».

Η έκθεση «La ville s’éveille» ήταν απόδειξη ότι το Παρίσι δε σταματά ποτέ να εμπνέει φωτογράφους. Και, όπως συνήθιζε να λέει ο William Klein, ο οποίος διάλεξε το Παρίσι για σπίτι του και αφιέρωσε 40 χρόνια να το αιχμαλωτίζει πάνω σε φιλμ, «εδώ, για όποιον λόγο και, συχνά, για κανέναν λόγο ολωσδιόλου, ο κόσμος βγαίνει στον δρόμο. Η πόλη τους ανήκει».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή