Καλώς να 'ρθουν τα ευρώ

Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021 07:39
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
ktzor@naftemporiki.gr

Είναι καλό, είναι χρυσό, έχει τις χάρες όλες, θα μπορέσει να προσφέρει χιλιάδες θέσεις εργασίας και 7 μονάδες μπόνους στο ΑΕΠ, θα αλλάξει το αναπτυξιακό μοντέλο, θα γίνει «update στο λειτουργικό της χώρας», θα βελτιωθούν οι εργοστασιακές της ρυθμίσεις. Πατήστε εδώ για αναβάθμιση και να σου πετιέται η άνθιση; 

Κανείς δεν θέλει να χαλάσει το πάρτι, ούτε να διώξει κόσμο από την πίστα, αλλά καλό είναι να επισημανθεί ότι είναι ακόμη νύχτα. Αναμένεται, υπολογίζεται, εκτιμάται, εικάζεται. 

Το «Ελλάδα 2.0» είναι ένα σχέδιο. «Ολοκληρωμένο», «φιλόδοξο», «σύγχρονο», «συνεκτικό», «υποδειγματικό», μέχρι και ο γερμανικός κόσμος (Welt) το ζήλεψε γι’ αυτό -«ενώ σε άλλες χώρες τα υπουργεία κατέθεσαν απλά καταλόγους με επιθυμίες... η Αθήνα ανέθεσε εξ αρχής το έργο σε εμπειρογνώμονες (σ.σ.: αναφέρεται στον καθηγητή Πισσαρίδη και την ομάδα του)-, αλλά σχέδιο. 

Όλα αυτά παραμένουν υποσχέσεις. Προσδοκίες και προβλέψεις. Ακούει ο κόσμος για μοχλεύσεις, 175 επενδύσεις, έργα και μεταρρυθμίσεις, ακούει ότι θα μπουν στην Ελλάδα 32 δισ., 50 δισ. ή 70 δισ. ευρώ ή 100 (μαζί με το ΕΣΠΑ σε ορίζοντα 7ετίας). 
Καλώς να ‘ρθουν τα ευρώ. Ποιος ασθενής επί μια δεκαετία και πλέον διασωληνωμένος δεν θέλει να δει φως.

Καλώς να έρθουν τα ευρώ. Δεν ήρθαν. Μην ανοίγει η όρεξη σε όποιον περπατά και στα ουράνια αρχίζει να πετά, ακόμη κι αν κατά την πρωθυπουργική ρήση «τα άστρα για την καλή πορεία της οικονομίας είναι ευθυγραμμισμένα». 

Δεν μας δίδεται τίποτα, πέραν της ευκαιρίας να απορροφήσουμε, με περιοριστικούς όρους κι αυστηρά κριτήρια, κονδύλια. Α, και δεν είναι όλα δωρεάν (από τα 30,5 δισ. τα 12,7 δισ. ευρώ είναι δάνεια στο πλαίσιο του RRF) και οι επενδύσεις που εικάζεται ότι θα κινητοποιηθούν μπορεί στον δρόμο να χαθούν.

Τα άστρα και τα ζώδια βάζουν συχνά εμπόδια. Υπάρχουν ακόμη πολλά επεισόδια. 

Ας το εξηγήσουν, γιατί από το φθινόπωρο έχω την αίσθηση ότι όλοι κάτι θα ζητήσουν. Ας εξηγήσουν ότι τα λεφτόδεντρα κάποιοι θα ποτίσουν. Ας εξηγήσουν, στα άστρα μην το αφήσουν. 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή