Βρετανία: «Με προσοχή» η αναθεώρηση της ταξιδιωτικής λίστας

Πέμπτη, 03 Ιουνίου 2021 09:21
UPD:09:28
REUTERS/Toby Melville
A- A A+

Την αυστηρή πολιτική που έχει υιοθετήσει στα διεθνή ταξίδια ενδέχεται να διατηρήσει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον  για τις επόμενες εβδομάδες, υποβαθμίζοντας τις ελπίδες για σημαντική ανάκαμψη των αεροπορικών και τουριστικών επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία.

Οι Βρετανοί αξιωματούχοι ετοιμάζονται να αναθεωρήσουν την «πράσινη» λίστα των χωρών που θεωρούνται ασφαλείς για ταξίδια αναψυχής την Πέμπτη, αλλά η κυβέρνηση είναι πιθανό να παραμείνει προσεκτική ενόψει της αυξανόμενης απειλής ενός νέου κύματος λοιμώξεων, δήλωσε στο Bloomberg άτομο εξοικειωμένο με το θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας βρίσκεται στην «πορτοκαλί» λίστα της Βρετανίας.

Ο Τζόνσον δήλωσε ότι ενώ ήθελε να επιτρέψει τα ταξίδια στο εξωτερικό, η κυβέρνηση δεν θα «διστάσει»  να μεταφέρει χώρες που ήταν προηγουμένως ασφαλείς στη λίστα υψηλού κινδύνου εάν επιδεινωθεί η υγειονομική τους κατάσταση αναφορικά με την πανδημία.

Το Joint Biosecurity Centre της κυβέρνησης θα κάνει τις σχετικές συστάσεις σχετικά με την ασφάλεια των ταξιδιών, πρόσθεσε.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και πρέπει να συνεχίσουμε να βάζουμε τις χώρες στην κόκκινη λίστα και την πορτοκαλί λίστα, όταν αυτό είναι απαραίτητο», δήλωσε ο Τζόνσον μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Δεν θα διστάσουμε να μετακινήσουμε χώρες από την πράσινη λίστα στην πορτοκαλί λίστα ή την κόκκινη λίστα, εάν πρέπει να το κάνουμε. Προτεραιότητα αποτελεί η συνέχιση της διάθεσης εμβολίων, η προστασία του λαού αυτής της χώρας», συνέχισε.

Όταν η κυβέρνηση κατάργησε την απαγόρευση του ταξιδιών εκτός Βρετανίας τον περασμένο μήνα, μόνο 12 τοποθεσίες συμπεριλήφθηκαν στη λίστα των ασφαλών προορισμών. Οι ταξιδιωτικές εταιρείες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την απόφαση της κυβέρνησης να διατηρήσει περιορισμούς στα ταξίδια σε πολλές δημοφιλείς τουριστικές περιοχές, όπως η χώρα μας και η Ισπανία.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα «φωτεινού σηματοδότη» για τα βρετανικά ταξίδια στο εξωτερικό, προορισμοί που θεωρούνται «μέτριου κινδύνου» κατατάσσονται σε μια «πορτοκαλί» λίστα, απαιτώντας από τους επιβάτες που επιστρέφουν στη Βρετανία να αυτοαπομονωθούν για 10 ημέρες, ενώ εκείνοι που θεωρούνται «υψηλού κινδύνου», οι λεγόμενες «κόκκινες χώρες», απαιτούν καραντίνα σε ξενοδοχείο για την ίδια περίοδο.

Οι επιβάτες που ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από χώρες της «πράσινης» λίστας θα πρέπει να κάνουν ένα τεστ Covid πριν ξεκινήσουν, καθώς και άλλο ένα τεστ μετά την άφιξή τους, αλλά δεν θα χρειαστεί να παραμείνουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους.

Η κυβέρνηση του Τζόνσον μελετά δεδομένα σχετικά με τις λοιμώξεις από τη λεγόμενη παραλλαγή Δέλτα, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, η οποία έχει σημειώσει ανοδική πορεία στο Ηνωμένο Βασίλειο τις τελευταίες εβδομάδες, παρά το επιτυχημένο πρόγραμμα εμβολιασμών.

Μάλιστα ο Βρετανός πρωθυπουργός έχει προειδοποιήσει ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να χρειαστεί να καθυστερήσει το τελικό βήμα για την έξοδο από τους περιορισμούς του lockdown στις 21 Ιουνίου εάν επιδεινωθεί η πανδημία.

naftemporiki.gr 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή