ΠΟΥ: Επανεξέταση της έρευνας σχετικά με την ύπαρξη της Covid-19 στην Ιταλία από το 2019

Τρίτη, 01 Ιουνίου 2021 16:44
UPD:16:46
REUTERS/Remo Casilli
A- A A+

Δείγματα από μια μελέτη που υποδηλώνει ότι ο κορωνοϊός κυκλοφορούσε εκτός Κίνας πριν τον Οκτώβριο του 2019 επανεξετάστηκαν κατόπιν αιτήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δήλωσαν δύο επιστήμονες που ηγήθηκαν της ιταλικής έρευνας.

Υπάρχει αυξανόμενη διεθνής πίεση για να γίνουν γνωστά περισσότερα για την προέλευση της πανδημίας που έχει σκοτώσει περισσότερους από 3 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενέτεινε τις πιέσεις.

Ο ΠΟΥ αντέδρασε στην ανακοίνωση του Μπάιντεν ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών επιδιώκουν αμφιλεγόμενες θεωρίες, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας εργαστηριακού ατυχήματος στην Κίνα, λέγοντας ότι η έρευνα «δηλητηριάστηκε από την πολιτική».

Η COVID-19 εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην κεντρική κινεζική πόλη Γουχάν τον Δεκέμβριο του 2019, ενώ ο πρώτος ασθενής της Ιταλίας στις 21 Φεβρουαρίου πέρυσι σε μια μικρή πόλη κοντά στο Μιλάνο.

Ωστόσο, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι έδειξε ότι στην Ιταλία εντοπίστηκαν αντισώματα είτε στον ιό είτε σε παραλλαγή το 2019.

Αυτό ώθησε τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης να προτείνουν ότι ο ιός ενδέχεται να μην προήλθε στην Κίνα, αν και οι Ιταλοί ερευνητές τόνισαν ότι τα ευρήματα έθεσαν ερωτήματα σχετικά με το πότε ο ιός εμφανίστηκε για πρώτη φορά παρά πού.

«Ο ΠΟΥ μας ρώτησε αν θα μπορούσαμε να μοιραστούμε το βιολογικό υλικό και αν θα μπορούσαμε να επαναλάβουμε τις δοκιμές σε ένα ανεξάρτητο εργαστήριο. Το αποδεχτήκαμε», δήλωσε ο Τζιοβάνι Απολόνε, επιστημονικός διευθυντής ενός από τα κορυφαία ιδρύματα, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου του Μιλάνου (INT), είπε.

Το αίτημα του ΠΟΥ δεν έχει αναφερθεί προηγουμένως.

«Ο ΠΟΥ βρίσκεται σε επαφή με τους ερευνητές που είχαν δημοσιεύσει το πρωτότυπο έγγραφο. Δημιουργήθηκε συνεργασία με συνεργαζόμενα εργαστήρια για περαιτέρω δοκιμές», δήλωσε εκπρόσωπος του ΠΟΥ.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι ο Οργανισμός γνώριζε ότι οι ερευνητές σχεδιάζουν να δημοσιεύσουν μια έκθεση παρακολούθησης «στο εγγύς μέλλον».

Είπε ότι η υπηρεσία του ΟΗΕ έχει επικοινωνήσει με όλους τους ερευνητές που έχουν δημοσιεύσει ή παρείχαν πληροφορίες σχετικά με δείγματα που συλλέχθηκαν το 2019 και οι οποίοι αναφέρθηκαν ότι ήταν θετικά για τον SARS-CoV-2, αλλά δεν έχουν καταλήξει ακόμη την τελική ερμηνεία των αποτελεσμάτων.

Τα ευρήματα των Ιταλών ερευνητών, που δημοσιεύθηκαν από το επιστημονικό περιοδικό Tumori Journal του ΙΝΤ, έδειξαν εξουδετερωτικά αντισώματα στο SARS-CoV-2 στο αίμα που ελήφθησαν από υγιείς εθελοντές στην Ιταλία τον Οκτώβριο του 2019 κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής διαλογής καρκίνου του πνεύμονα.

Οι περισσότεροι από τους εθελοντές προέρχονταν από τη Λομβαρδία, τη βόρεια περιοχή γύρω από το Μιλάνο, η οποία ήταν η πρώτη και αυτή που επλήγη πιο σκληράαπό τον ιό στην Ιταλία.

«Καμία από τις μελέτες που δημοσιεύθηκαν μέχρι στιγμής δεν αμφισβήτησε τη γεωγραφική προέλευση», δήλωσε ο κ. Απολόνε στο Reuters.

«Η αυξανόμενη αμφιβολία είναι ότι ο ιός, πιθανώς λιγότερο ισχυρός σε σύγκριση με τους επόμενους μήνες, κυκλοφόρησε στην Κίνα πολύ πριν από τις αναφερόμενες περιπτώσεις», πρόσθεσε.

Στην Ολλανδία η επανεξέταση

Ο ΠΟΥ επέλεξε το εργαστήριο του Πανεπιστημίου Erasmus στο Ρότερνταμ για την επανεξέταση, δήλωσε ο Εμανουέλε Μοντομόλι, ένας εκ των συγγραφέων της αρχικής μελέτης και καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Τμήμα Μοριακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Σιένα.

Ιταλοί ερευνητές έστειλαν στην ομάδα στο Ρότερνταμ 30 βιολογικά δείγματα από τον Οκτώβριο-Δεκέμβριο 2019, τα οποία είχαν βρει θετικά, 30 δείγματα από την ίδια περίοδο που ήταν αρνητικά και 30 δείγματα από το 2018, επίσης αρνητικά.

«Έλεγξαν ξανά τα δείγματά μας με δοκιμές, οι οποίες είναι πολύ λιγότερο ευαίσθητες από αυτές που επινοήσαμε και επικυρώσαμε», δήλωσε.

Παρά τις διαφορές στις δύο μεθόδους ανίχνευσης, και οι δύο Ιταλοί επιστήμονες δήλωσαν ότι ήταν ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα, που τους παραδόθηκαν στα τέλη Φεβρουαρίου, προσθέτοντας ότι δεν μπορούσαν να σχολιάσουν περαιτέρω έως ότου η ομάδα Ιταλών και Ολλανδών επιστημόνων δημοσιεύσει τα ευρήματά τους.

«Δεν είπαμε στη μελέτη μας ότι θα μπορούσαμε να αποδείξουμε χωρίς αμφιβολία ότι ο ιός, κυκλοφόρησε ήδη στην Ιταλία τον Οκτώβριο», δήλωσε ο Μοντομόλι. «Βρήκαμε μόνο την απόκριση στον ιό, συγκεκριμένα τα αντισώματα. Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι αυτός ο κορωνοϊός ή πολύ παρόμοιος, ίσως μια λιγότερο μεταδοτική παραλλαγή, κυκλοφορούσε εδώ τον Οκτώβριο».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή