Λοιμοκαθαρτήριο Μακρονήσου: Αναμνηστική στήλη για τους 6.000 πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους

Τετάρτη, 26 Μαΐου 2021 21:06
UPD:21:18
A- A A+

Μνημείο (αναμνηστική στήλη) για τους 6.000 Πόντιους, Ασσύριους, κ.ά. πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους στο λοιμοκαθαρτήριο της Μακρονήσου, την περίοδο 1922 - 1923, τοποθετήθηκε σήμερα στη Μακρόνησο, η οποία λειτούργησε ως απάνθρωπο "κέντρο υποδοχής", όπου βρήκαν φρικτό θάνατο υπό τραγικές συνθήκες, τουλάχιστον έξι χιλιάδες πρόσφυγες. Ιδιαίτερα πολύτιμη ήταν τότε η προσφορά των εθελοντικών διεθνών οργανώσεων αλληλεγγύης των ΗΠΑ (των χιλίων περίπου Αμερικανίδων εθελοντριών γιατρών), του Ερυθρού Σταυρού Ελλάδος, Σουηδίας, Μεγάλης Βρετανίας και της Διεθνούς ΧΕΝ.

Στη διαδικασία μεταφοράς και τοποθέτησης της αναμνηστικής στήλης παρέστη και η πρώην περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, η οποία κατά τη θητεία της στη Διοίκηση της Περιφέρειας, δέχθηκε την πρόταση των συλλόγων για την ανέγερση του Μνημείου και διευκόλυνε τις διαδικασίες.  

Αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου, Δωρόθεος Β', ενώ παραβρέθηκαν, επίσης, ο πρόεδρος και η γενική γραμματέας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Γιώργος Βαρυθυμιάδης και Αθηνά Σωτηριάδου, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου "Αργοναύται- Κομνηνοί", Θεόφιλος Καστανίδης και Ηλίας Αργυρόπουλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ασσυρίων Ελλάδας, Κυριάκος Μπατσάρας, η περιφερειακή Σύμβουλος Νατάσα Κατρανίδου, ο έπαρχος Κέας - Κύθνου, Γιάννης Ευαγγέλου, ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς, η δήμαρχος Κέας, Ειρήνη Βελισσαροπούλου, ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, πρώην αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο Πρόδρομος Θεοδουλίδης, μέλος της Νομαρχιακής Ανατολικής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή