Αρ. Πελώνη: Για ακόμα περισσότερες ελευθερίες πρέπει να κινηθούμε συντεταγμένα και με προσοχή

Τετάρτη, 19 Μαΐου 2021 13:42
INTIME NEWS/ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ
A- A A+

Για «εικόνα αποκλιμάκωσης τόσο στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, όσο και στις διασωληνώσεις», η οποία ωστόσο «δεν πρέπει να μας κάνει να εφησυχάζουμε» έκανε λόγο σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η Αριστοτελία Πελώνη υπογράμμισε πως «όλη η κοινωνία κουράστηκε τον χειμώνα με τα περιοριστικά μέτρα. Εκεί είναι και η παγίδα. Αυτή η ευφορία, που είναι λογική μετά από τόσους μήνες περιορισμών, δεν πρέπει να μας κάνει να εφησυχάζουμε, διότι δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με τον ιό. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί».

Όπως και ο Νίκος Παπαθανάσης, προανήγγειλε πως θα γίνουν έλεγχοι και στους χώρους της εστίασης, και όπου κρίνεται ότι μπορεί να μην τηρούνται τα μέτρα, οι αποστάσεις, τα ωράρια και η χρήση μάσκας. «Εντείναμε τους ελέγχους και θα τους εντείνουμε διαρκώς. Αναδιαμορφώνεται το πρόγραμμα των ελεγκτικών μηχανισμών. Θέλω να επαναλάβω ότι είμαστε σε καλή φάση, δεν έχουμε, ωστόσο, τελειώσει. Μεγαλύτερη ελευθερία σημαίνει και μεγαλύτερη υπευθυνότητα. Για να μπορέσουμε να πάμε και σε ακόμα περισσότερες ελευθερίες, πρέπει να κινηθούμε σταδιακά, συντεταγμένα και με μεγάλη προσοχή.

Αν υπάρξουν επιδημιολογικές εξάρσεις, θα εξετάσουμε με τι μέτρα θα αντιμετωπιστούν. Ευχόμαστε να μην υπάρξουν. Σε ό,τι αφορά τους τουριστικούς προορισμούς, θα επαναλάβω ότι ο εμβολιασμός είναι το καλύτερο όπλο απέναντι στον ιό» επισήμανε.

Για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στις ΕΜΑΚ, η κ. Πελώνη εξήγησε πως «προφανώς αφορά επιχειρησιακούς λόγους. Αυτό είναι σαφές. Οι ΕΜΑΚ είναι ομάδες πολύ υψηλής ετοιμότητας και πρέπει να είναι σε άμεση διαθεσιμότητα ανά πάσα στιγμή. Δεν υπάρχει δυνατότητα, όταν υπάρχει κίνδυνος, να λείψει ούτε ένας από την ομάδα. 

Οι ΕΜΑΚ, επίσης, συμμετέχουν και σε επιχειρήσεις του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Μπορεί να χρειαστεί να βρεθούν ανά πάσα στιγμή κάπου και είναι ανάγκη να διασφαλιστεί η συνέχεια μιας κρίσιμης υπηρεσίας  του Κράτους. 

Δίνεται, λοιπόν, η δυνατότητα να μετατεθούν αλλού όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί και να μεταφερθούν στη θέση τους άλλοι που έχουν εμβολιαστεί» είπε.

Αναφερόμενη στους εμβολιασμούς στα νησιά, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπενθύμισε πως ήδη δόθηκε από χθες η δυνατότητα στα 19 μεγαλύτερα νησιά να ανοίξουν οι εμβολιασμοί στους 18 άνω με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson και πως έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί σε 40 νησιά και βρίσκονται σε εξέλιξη σε άλλα 29, σε μια προσπάθεια να θωρακιστούν τα νησιά.

«Στόχος είναι - αυτό θα εξαρτηθεί από τα ραντεβού - μέχρι τέλος Ιουνίου να έχουν προχωρήσει οι εμβολιασμοί στα 19 αυτά νησιά. Καλούμε όλους να σπεύσουν να εμβολιαστούν, και τους νεότερους. Κανένας δεν είναι άτρωτος. Το έχει αποδείξει αυτό ο ιός με τον τρόπο που συμπεριφέρεται. Είναι μια ασπίδα και έναντι του εαυτού μας, και έναντι των άλλων. Κάνουμε έκκληση, επειδή ενισχύονται τα 19 νησιά με νέα εμβολιαστικά κέντρα και ομάδες κρούσης - που θα φύγουν από αλλού για να τα ενισχύσουν - να αδράξουν αυτή την ευκαιρία, διότι οι δυνατότητες δεν είναι απεριόριστες. Μην αφήσουν την ευκαιρία  να πάει χαμένη« τόνισε. 

Η κ. Πελώνη επανέλαβε πως την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού με όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών. «Θα πάει ανά πενταετία προς τα κάτω, όπως πηγαίνει η προτεραιοποίηση. Μετά θα ακολουθήσουν οι ηλικιακές ομάδες 35-39 και 30-34. Το πότε θα ανοίξουν αυτές, θα εξαρτηθεί από το πώς θα εξελιχθούν τα ραντεβού των 40-44» δήλωσε.

Για τη στήριξη των εργαζομένων στον τουρισμό, ανέφερε πως ήδη ανακοινώθηκαν μέτρα, που αφορούν τη δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργασίας και την αποζημίωση ειδικού σκοπού (Μάιος-Ιούνιος) για κάποιες κατηγορίες και συμμετοχή στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ (Ιούλιο μέχρι Σεπτέμβριο) για άλλες. Ένα ειδικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα για τον τουρισμό, έχει ανοίξει η πλατφόρμα για την επιχορήγηση της εστίασης και θα ανοίξουν οι πλατφόρμες και για άλλους τομείς, είπε.

Σχετικά με τον τουρισμό, που άνοιξε σταδιακά, από την περασμένη Παρασκευή 14 Μαΐου, επισήμανε πως είμαστε ακόμα σε ένα καθεστώς περιορισμών και σε άλλες χώρες. Ωστόσο, η εικόνα που έχουμε είναι ότι κινείται θετικά, ειδικά σε αγορές που ενδιαφέρουν την Ελλάδα. Δεχόμαστε τουρίστες με τους όρους που έχουμε πει: Με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή με PCR 72  ωρών ή με βεβαίωση νόσησης από Covid με συγκεκριμένους όρους χωρίς καραντίνες. Βεβαίως, υπάρχουν και διμερείς συνεννοήσεις. Και περιμένουμε να υιοθετηθεί το Greenpass, για να διευκολυνθούν τα πράγματα. Είναι και ένα από τα ζητήματα που θα συζητηθούν και στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της επόμενης εβδομάδας» είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή