Γκ. Μαγιορκίνης: Δεν υπάρχει αθηναϊκή μετάλλαξη- Είναι νιγηριανή

Τρίτη, 18 Μαΐου 2021 12:08
UPD:12:11
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Για τη νέα μετάλλαξη του ιού που ανιχνεύθηκε στο κέντρο της Αθήνας και έχε προκαλέσει ανησυχία στους ειδικούς μίλησε σήμερα ο  επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Δεν υπάρχει ούτε ελληνική ούτε αθηναϊκή μετάλλαξη», δήλωσε.  Όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «το βάπτισμα της αθηναϊκής μετάλλαξης αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία», καθώς οι μεταλλάξεις παίρνουν το όνομά τους κυρίως από το πρώτο μέρος που απομονώθηκαν και η συγκεκριμένη απομονώθηκε στη Νιγηρία και μάλιστα πριν από τον Φεβρουάριο.

«Δεν υπάρχει ελληνική μετάλλαξη και δεν θα υιοθετηθεί από την επιστημονική κοινότητα», τόνισε.

Ο κ. Μαγιορκίνης   εξήγησε ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει τεθεί υπό μελέτη, «γιατί βλέπουμε ότι αυξάνεται η συχνότητά της, δηλαδή βλέπουμε περισσότερα κρούσματα από ό,τι συνήθως».

«Ωστόσο αυτό το έχουμε δει και με άλλες μεταλλάξεις», σημείωσε αναφέροντας πως αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι ότι αποδεικνύεται αυξημένη μετάδοση. «Για παράδειγμα, η νοτιοαφρικάνικη ενώ στην αρχή φαινόταν ότι ήταν έτσι, δεν το είδαμε. Δεν έχει δημιουργήσει ιδιαίτερο πρόβλημα, ενώ έχει μπει σε πολλές χώρες», είπε.

Αναφερόμενος στα κρούσματα που έχουν καταγραφεί από τη μετάλλαξη αυτή, ο καθηγητής γνωστοποίησε ότι είναι περίπου 1.000, ωστόσο δεν είναι τυχαία η δειγματοληψία, αλλά στοχευμένη σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Ερωτηθείς αν καλύπτεται από τα εμβόλια, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι μέχρι στιγμής οι ασθενείς που έχουν εμβολιαστεί κι έχουν μολυνθεί, τα έχουν πάει καλά, παρόλο που οι περισσότεροι είναι μεγάλης ηλικίας. 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή